Meer nieuws

Team Baetens - Sint Niklaas: 1e Nationaal Sancoins 12.962 jaarse - snelste van 22.711d.

23 Jun 2024

Wat moet het kicken zijn te weten dat “nu” het moment aangebroken is om te klokken wil men naar de nationale zege meedingen en dan 2 duiven zij aan zij richting valplank te zien stormen. Dit overkwam afgelopen zondag Ivan Baetens uit St . Niklaas. Ivan, eigenaar van het elektronisch constateersysteem Bricon, beseft niet goed wat hem overkomt als we hem bezoeken. Al jaren op zoek naar die nationale zege en dan nu 2 zeges tegelijkertijd aan het reeds indrukwekkende palmares toevoegen. Het is enkel de groten in onze duivensport gegeven en daar behoort Team Baetens nu definitief bij! 

“De Super”…snelste van 22.711 Sancoins vliegers. 

“De Super”…het is hij die de sprint wint en zijn hokgenote met wel geteld 10 seconden klopte. Niet enkel wint hij in zijn categorie tegen 12.962 jaarse duiven, maar is tevens de snelste van het gehele Sancoins peloton. 
“De Super”…een naam die hij al als jonge duif opgespeld kreeg want als jonge duif was hij alles behalve verlegen om topprestaties uit zijn vleugels te slaan, zo won hij afgelopen seizoen o.a.:
3e Prov. asduif KBDB Allround jonge duiven
4e Prov. Chateauroux 1.817d. – 40e nationaal 13.852d.
10e Provinciaal Orleans 5.949 jongen
42e Provinciaal Bourges 4.988 jongen

En dan dit seizoen wou het precies niet lukken. Tot baasje Ivan in de mot had dat zijn duivin geen interesse in hem toonde. Ook toen Ivan op inkorfdag van Sancoins de duivinnen toonde, zag hij onmiddellijk dat er geen “vonken” waren tussen die twee. Ivan nam promt zijn duivin weg en stak een andere duivin, welke al enkele weken zonder duiver zat, bij “De Super”. Het klikte en blijkbaar was dit de motivatie om tot het uiterste te gaan. 

“B22-4028282” wint tegen 9.749 oude duiven

Met een verschil van 10 seconden tov de kloktijd van “De Super”, liet duivin “282-22” zich registeren en liet daarmee de 9.749 oude Sancoins vliegers haar staart zien. 
“Deze duivin is altijd een goede per 10-tal vliegerster geweest” begint Ivan zijn verhaal over deze nationale winnares “geen werkelijke topper, maar toch een vaste waarde. Zij is een half zus van de 3e Nationale asduif KBDB Grote Halve Fond oude 2022 en een volle zus van de 19e Nationale asduif Allround KBDB 2022. “

Weduwnaars

Ivan gaat enthousiast verder “Begin december werden ze, gelijktijdig met de kwekers, gekoppeld en u voelt het waarschijnlijk al aankomen, inderdaad de eieren van de kwekers werden bij de duivers onderlegd. Om die reden werden de weduwnaars en hun duivinnen net zoals de kwekers belicht zodat er een gelijktijdige leg was bij beide groepen. Enkel de beste weduwnaars mogen hun eigen jongen groot brengen. Eens de jongen een 20 dagen oud werden zowel de jongen als de duivinnen van het weduwnaarshok verwijderd en gingen de duivers richting aanpalende volière. Dankzij het windgaas zitten de duivers dag en nacht beschermd. Tijdens deze periode  krijgen ze zuiver water en als voeder 50% Gerry Plus I.C. en 50% zuivering. Half februari kwamen de weduwnaars terug op hun hok en mochten ze aan hun eerste trainingen rond het hok beginnen. Het menu werd aangepast naar 100% Gerry Plus I.C..
Op 11/03 werden ze terug gekoppeld en als het eerste koppel 10 dagen broedde, werden alle duivinnen van het hok genomen. Op 18/03 kregen ze een 6-daagse tricho behandeling via het water. 
Eind Maart was er een parathyfus behandeling. Dit jaar werden ze door dierenarts Ruben Lanckriet geënt met een combinatie vaccin. De andere jaren werden ze via het drinkwater gekuurd. We zijn van werkwijze gewijzigd omdat we een boost in de (basis)conditie willen creëren. Tegen ornithose wordt er voor de start van het seizoen nooit gekuurd, tenzij er door de dierenarts anders geoordeeld wordt. Het is zo dat dierenarts Lanckriet tijdens het seizoen om de 2 tot 3 weken op controle komen en als hij toch iets verkeerd constateert dan wordt er wel in samenspraak behandeld. 
De 12 oude en de 34 jaarse weduwnaars zitten op 1 lang hok met 4 afdelingen. De weduwnaars worden voor het seizoen niet verduisterd. Ik denk dat het wat ras gebonden is maar bij ons is het geen uitzondering dat onze duivers in de maand augustus nog op 8 pennen staan. Bij mooi weer vinden de eerste leervluchten plaats. Via Quievrain (90km) gaat het via 3 x Noyon (195km) richting halve fond. Het 2e weekend van Mei staat er een provinciale Orleans vlucht gepland en op deze vlucht gaan ze sowieso mee. Nadien worden de troepen verdeeld en vliegt elk zijn eigen programma. Voor de oude weduwnaars is dat dagfond en voor de jaarse weduwnaars grote halve fond gecombineerd met fond.” 

Weduwnaars tijdens het seizoen

“Bij thuiskomst wordt er direct werk gemaakt van de recuperatie. We werken veel met de bijproducten van dierenarts Ruben Lanckriet. Bij thuiskomst (zaterdag) krijgen ze een “recuperatie pil” opgestoken en gaan er eiwitten over het voeder. Diverse suikers en BS (Belgica-de Weerd) gaan in het drinkwater. De eerste voederbeurt na thuiskomst is het volle bak Champion Plus IC. 
Op zondag bestaat de eerste voederbeurt opnieuw uit Champion Plus IC + eiwitten  en de 2e voederbeurt is ½ Champion Plus IC en ½ Gerry Plus IC. 
Vanaf maandag is het 100% Gerry Plus I.C. . Enkel de laatste 5 voederbeurten wordt er 100% Champion Plus IC gevoederd. Deze mengeling wordt verrijkt met Pinda’s, gepelde zonnebloempitten, snoep, enz…
De weduwnaars trainen 2 x daags en worden 2 x daag gevoederd. Zowel het voederen als het drinken is gemeenschappelijk. 
Voor de inkorving wordt de partner steeds kort getoond.“

Duivinnen
Ivan gaat onverstoord verder: “De 40 oude en 43 jaarse duivinnen worden op verschillende manieren voorbereid op het seizoen. De 16 beste duivinnen worden begin december tegen onze beste kweekduivers (stiermethode) gekoppeld en leggen tweemaal. Deze eieren worden steeds onder andere koppels verlegd. 
Een 2e groep wordt op verschillende data gekoppeld en hun eieren worden vervangen door de eieren van de kwekers. Door zo te handelen hebben we snel verschillende ronden van onze kweekduiven.
Op 11/03 worden dan alle duivinnen terug gekoppeld met hun partner en mogen terug enkele dagen broeden. Dus onze beste duivinnen hebben voor de start van het seizoen reeds 3 x gelegd. Ervaring heeft ons geleerd dat dit geen enkele invloed heeft op de conditie tijdens het seizoen. 
In tegenstelling tot de duivers worden de duivinnen wel verduisterd en dit gedurende de eerste 2 weken van April. Twee weken verduisteren, of dit echt zo een verschil maakt? Wel ja… u moet weten dat we onze duivinnen tot midden Augustus op weduwschap spelen en dan bewijzen die 2 weken verduisteren wel echt hun nut. 
De duivinnen vliegen de zware halve fond en de fondvluchten. De dames trainen net zoals de weduwnaars 2 x daags en worden tweemaal daags gevoederd. Overdag huizen ze in speciale kleine woonbakken. Na hun training mogen ze eerst eten en kunnen ze wat verse grit pikken en dan worden ze opgesloten in hun woonbak waar ze kunnen drinken. De duivinnen zijn over 4 hokken verdeeld. Dat zijn 2 hokken links van de 4 weduwnaarsafdelingen en 2 rechts ervan. 
Qua voeder, bijproducten en medische begeleiding is dit hetzelfde werkpatroon als bij de weduwnaars. Als de duivinnen gevoederd worden kijken we steeds naar de gretigheid waarmee er gegeten wordt. Wanneer deze afneemt, dan wordt de dis meestal afgeruimd. 
Bij de inkorving krijgen de duivinnen gedurende 30 minuten hun duiver. Enkel voor een snelheidsvlucht zit de duiver half-bak. Voor de andere vluchten mogen ze doen wat ze willen. Na de vlucht blijven ze een 2-tal uur bij elkaar. 
Zowel onze weduwnaars als onze duivinnen trainen nog op de dag van de inkorving en mocht er niet veel goesting zijn om te trainen, dan durven we ze zelfs op 80km gaan lappen. Goed trainen stimuleert de eetlust en dat is wel belangrijk.”

B23-4003065
1e Nationaal Sancoins 12.962 jaarse
Snelste van 22.741d.  

Afstand: 488km

Snelheid: 1,326.47 m/m

Stefan Mertens