Meer nieuws

Team Baetens - Sint Niklaas: 1e Provinciaal Bourges (OVL) 1.317 oude

30 Jul 2024

We hadden het seizoen van Ivan Baetens al omschreven als "Living in a dream" en de droom van Ivan kent nog geen einde. Reeds 3 nationale zeges werden dit seizoen geklokt en de forme blijft overduidelijk op de hokken aanwezig. Dit werd afgelopen weekend nog eens bewezen door het winnen van de 1e provinciaal Bourges (Oost-Vlaanderen) tegen 1.317 oude duiven

Het was top duivin "053" (B22-4028053) die de spreekwoordelijke palm mee naar huis nam. "053" is een supertalent want op haar palmares pronken al 26 prijzen per 10-tal! Wat een klasse

 

 

Systeem duivinnen

De 40 oude en 43 jaarse duivinnen worden op verschillende manieren voorbereid op het seizoen. De 16 beste duivinnen worden begin december tegen onze beste kweekduivers (stiermethode) gekoppeld en leggen tweemaal. Deze eieren worden steeds onder andere koppels verlegd. 
Een 2e groep wordt op verschillende data gekoppeld en hun eieren worden vervangen door de eieren van de kwekers. Door zo te handelen hebben we snel verschillende ronden van onze kweekduiven.
Op 11/03 worden dan alle duivinnen terug gekoppeld met hun partner en mogen terug enkele dagen broeden. Dus onze beste duivinnen hebben voor de start van het seizoen reeds 3 x gelegd. Ervaring heeft ons geleerd dat dit geen enkele invloed heeft op de conditie tijdens het seizoen. 
In tegenstelling tot de duivers worden de duivinnen wel verduisterd en dit gedurende de eerste 2 weken van April. Twee weken verduisteren, of dit echt zo een verschil maakt? Wel ja… u moet weten dat we onze duivinnen tot midden Augustus op weduwschap spelen en dan bewijzen die 2 weken verduisteren wel echt hun nut. 
De duivinnen vliegen de zware halve fond en de fondvluchten. De dames trainen net zoals de weduwnaars 2 x daags en worden tweemaal daags gevoederd. Overdag huizen ze in speciale kleine woonbakken. Na hun training mogen ze eerst eten en kunnen ze wat verse grit pikken en dan worden ze opgesloten in hun woonbak waar ze kunnen drinken. De duivinnen zijn over 4 hokken verdeeld. Dat zijn 2 hokken links van de 4 weduwnaarsafdelingen en 2 rechts ervan. 
Qua voeder, bijproducten en medische begeleiding is dit hetzelfde werkpatroon als bij de weduwnaars. Als de duivinnen gevoederd worden kijken we steeds naar de gretigheid waarmee er gegeten wordt. Wanneer deze afneemt, dan wordt de dis meestal afgeruimd. 
Bij de inkorving krijgen de duivinnen gedurende 30 minuten hun duiver. Enkel voor een snelheidsvlucht zit de duiver half-bak. Voor de andere vluchten mogen ze doen wat ze willen. Na de vlucht blijven ze een 2-tal uur bij elkaar. 
Zowel onze weduwnaars als onze duivinnen trainen nog op de dag van de inkorving en mocht er niet veel goesting zijn om te trainen, dan durven we ze zelfs op 80km gaan lappen. Goed trainen stimuleert de eetlust en dat is wel belangrijk.”

Stefan Mertens