Meer nieuws

TEAM DE RIDDER 1e ALGEMEEN KAMPIOEN KBDB 2019

24 Jan 2020

Hundelgem: Voor deze reportage gingen we op bezoek bij de 1e Algemeen Kampioen van België KBDB 2019. Een aartsmoeilijke competitie die betwist wordt  met de 1e afgegeven duif en dit op 17 verschillende wedvluchten namelijk 2 wedstrijden “Grote Fond oude duiven” (te kiezen uit de 7 internationale vluchten), 3 wedstrijden “Fond oude” (te kiezen uit de 10 nationale wedstrijden), 2 wedstrijden “jaarlingen fond en grote fond” (te kiezen uit de 7 nationale vluchten), 2 wedstijden “Grote Halve Fond oude” en 2 wedstrijden “Grote Halve Fond jaarse) (te kiezen uit 8 nationale wedstrijden), 2 wedstrijden “Grote Halve Fond jonge duiven” (te kiezen uit 4 nationale vluchten) en 1 wedstrijd snelheid (dit met oude of jaarse duiven). 

Met volgende uitslagen werd Team De Ridder algemeen kampioen van België KBDB

Noyon jaarse                                    5e/212d.
Noyon jonge                                     47e/614d.
Chevrainvilliers oude                    29e/336d.
Chevrainvilliers jonge                   3e /248d.
Issoudun nat (z) jaarse                 2e /2.780d.
Montluçon nat (z) jaarse             5e /3,434d.
Montluçon nat (z) oude               81e / 2.656d.
Bourges nat (z) oude                    192e / 6.026d.
Bourges nat (z) jonge                   580e / 8.545d.
Chateauroux nat (z) jonge          41e / 7.593d.
Libourne nationaal jaarse            161e / 4.354d.
Souillac nationaal jaarse               156e / 4.056d.
Souillac nationaal oude                302e / 3.737d.
Valence nat (z) oude                     39e / 762d.
Montauban nationaal oude       450e / 5.408d.
St. Vincent nationaal oude         39e / 2.949d.
Perpignan nationaal oude           60e / 3.915d.

We kunnen jullie garanderen… het is alles behalve een makkelijke opdracht om voor dit kampioenschap alle punten met uw eerste afgegeven duif te scoren… maar Team De Ridder slaagde met grote onderscheiding en mag zich meer dan welverdiend gedurende 1 seizoen “algemeen kampioen van België” noemen ! 

SAMEN STERK

Het ontstaan van dit team gaat in feite terug naar 1980. Toen speelde vader Albert De Ridder in combinatie met zijn schoonbroer. Vitesse was hun ding en de concurrentie heeft het geweten. Spijtig genoeg overleed vader Albert in 1988. Zonen Dirk en Gerdy namen de duivenfakkel over tot Gerdy in ’96 trouwde en verhuisde. De duivensport verdween op de achtergrond maar tijdens een donkere winteravond in 2007 smeedden Dirk en broer Geert plannen om een nieuwe start in de duivensport te maken. “Samen sterk” dachten ze en met Gunther De Backer werd zelfs nog een 3e fanatiekeling onder de arm genomen. De taken werden op papier uitgetekend. Geert, halftime onderhoudsman en genietend van glijdende werkuren, neemt ’s morgens de taken voor zijn rekening.  Dirk, al 30 jaar postbode, kan vanaf 14u volop op de hokken aanwezig zijn en Gunther (elektricien/controle technieker) neemt de administratieve taken voor zijn rekening. In Hundelgem staat duivensport gelijk met duiven spelen en duiven kunnen vanaf de snelheid tot en met Barcelona gespeeld worden… dus wordt er ten huize De Ridder op alle afstanden ingekorfd. 

DOORDACHTE PLANNING

 Eerlijk gezegd… toen we de oprit van deze kampioenen opreden hadden we uitgebreide hokaccommodatie verwacht maar dat bleek niet zo te zijn. Hier wordt duidelijk niet met de massa gespeeld maar probeert men via een doordachte planning met een kleine korf wekelijks aan zoveel mogelijk vluchten deel te nemen. De vliegploeg uit 15 oude weduwnaars, 15 jaarse weduwnaars, 5 oude duivinnen , 15 jaarse duivinnen, 25 kweekkoppels en 80 jonge duiven. 
De basis van de kolonie werd opgebouwd met duiven die zich op alle terreinen in “the picture” kunnen vliegen. Zo stonden ze aan de voordeur bij: Daniel Van Herzeele (Elene), D’Hondt Germain (Anzegem – soort De Rauw-Sablon), David Vermassen (Gavere), D’Hondt Michel & Filip (Etikhove), Stefan Mertens (Geraardsbergen) en Gebroeders Van Lierde (Asper). Hun beste kweekkoppel is zonder discussie “Stefan” (B12-4137893 – origineel Stefan Mertens) x “Kelly” (B15-4080505 – origineel David Vermassen), zij werden ouders van:
“Toerke” B18-4075060 winnaar van: 7e Chevrainvilliers 248d. - 10e Noyon 227d. - 12e Noyon 371d. – 14e Noyon 549d. – 33e Nat (z) Chateauroux 1.104d. - 41e Nat. Montluçon 14.104d. - 139e Nat (z) Bourges 5.694d. – 161e Nat. Issoudun 11.465d. - 381e Nat. Bourges 17.69d. – 423e Nat. Bourges 10.401d. 
“Sanne” B16-4042429 winnaar van: 4e Blois 124d. – 12e Chateauroux 277d. – 18e Chateauroux 199d. – 20e Bourges 326d.
“Hazard” B19-4000022 winnaar van: 3e Chevrainvilliers 248d. - 14e Chateauroux 582d. 
“Eric” B18-4075061 winnaar van: 1e Noyon 439d. – 25e Brières 251d. – 23e Chevrainvilliers 248d. – 573e Nat (z) Issoudun 2,780d.

DUIVINNEN

Voor de dames staat er geen vroege winterkweek op het programma. Nee… zij zitten gedurende de hele winterperiode in een afgesloten volière waar ze eenmaal daags een “rustmengeling” voorgeschoteld krijgen  en meerdere dagen in de week thee of Naturamine drinken. Eind februari, begin Maart verhuizen ze naar het duivinnenhok en mogen ze terug uitvliegen. “Het wintervet moet er af” weet Dirk te zeggen. Het duivinnenhok is speciaal geconstrueerd zodat de dames bijna tot geen mogelijkheid hebben om bij elkaar te kruipen. De voeding wijzigt van “rustmengeling” naar “eiwitarm” en naargelang de weersomstandigheden wordt er wat meer of minder gevoederd.
Midden April worden de duivinnen gekoppeld en worden de leermanden van het zolder gehaald. Indien het weer het toelaat wordt er zoveel als mogelijk gereden. Wanneer de eerste duivinnen 7 dagen broeden worden zowel  duivers als de nestschotels weg genomen en is het weduwschap een feit. Via snelheid en halve fond gaat het richting nationale vluchten. Vanaf Mei moeten de duivinnen 2 x daags trainen en dit gedurende 45 min tot 1u. Indien nodig wordt de vlag boven gehaald zodat de dames vanaf het begin van het seizoen vlot trainen. Eens het seizoen in volle gang is en de duivinnen wekelijks een grote halve fond vlucht onder de vleugels krijgen wordt er maar 1 x daags getraind. 
Wanneer de eerste nationale vlucht achter de rug is wordt de duivinnenploeg in 2 groepen verdeeld. Een groep blijft op de 500-km vluchten terwijl de andere op verschillende momenten in de ideale nestpositie voor een grote fondvlucht voorbereid worden. Zo wordt er voor Pau ingekorfd op 10 dagen broeden, op Agen met kleine jongen en diezelfde nest positie geldt ook voor Barcelona. Wie duiven op nest speelt moet zeer goed naar het bord kijken en op iedere situatie kunnen inspelen.  

WEDUWNAARS

De 30 weduwnaars zitten net zoals de duivinnen gedurende de hele winterperiode in de volière. Begin April komen ze op hun hok en worden onmiddellijk gekoppeld. Ook zij mogen een 7-tal dagen broeden vooraleer ze op weduwschap gaan.  Tijdens deze periode worden ook de duivers volop geleerd. Duivers die weten dat hun duivin thuis zit te wachten zijn beter gemotiveerd om direct naar huis te vliegen en terwijl leren ze “de stiel” kennen.

VERZORGING

Zowel bij de duivinnen als de doffers wordt een gelijkaardige verzorgingssysteem gehanteerd. Bij thuiskomst en de dag erna wordt een sportmengeling gevoederd. Nadien wordt er overgeschakeld op Gerry Plus (eiwitarm) om dan de laatste dagen voor de inkorving terug op te voederen met een energy mengeling verrijkt met snoep. Indien weduwnaars  een  extra week of de marathon vliegers zelfs 2 weken extra rust krijgen, dan wordt er gedurende een langere periode eiwitarme mengeling gegeven. Voederen gebeurt hier volledig op gevoel, als basishoeveelheid is er ongeveer 30gr voeder per duif en dan wordt er gekeken of de duiven nog veel of weinig eetlust hebben. Als het gevoel van baasje zegt dat ze voldoende hebben wordt de dis afgeruimd. Enkel op de dag van de inkorving wordt er volle bak gevoederd. 

Bij thuiskomst zijn er elektrolyten samen met Naturamine of thee in de drinkpot. De dinsdagavond en de woensdag voor de inkorving wordt het voeder bevochtigd met lecitine olie waarop Probac Energy of Boost X5 gemengd wordt. In de drinkwater wordt Belgasol gemengd. Op inkorfdag wordt er zuiver water en zuiver voeder geserveerd.

Medisch gezien wordt de medicijnenkast liefst zoveel als mogelijk gesloten houden. Eind Oktober worden alle duiven gedurende 6 dagen gekuurd met Theraprim. Er wordt niet geënt. Als de vliegploeg in het voorjaar broedt worden ze gedurende 5 dagen behandeld met Tricho Plus zodat ze zeker en vast tricho vrij aan het seizoen beginnen. Nadien gaan er wekelijks gele druppels in de bek. Voor vertrek en na thuiskomst verdwijnt er een oogdruppel (Lysocure) in ieder oog. Tegen ornithose wordt met uitzondering van 1 dag Soludox per maand, niets gegeven. 

JONGE DUIVEN

 “In 2 ronden kweken we 80 jonge duiven” begint Geert zijn verhaal “ieder jaar bestellen we 100 ringen maar op het einde van het jaar blijven er steeds een 20-tal in de lade liggen. In begin zijn beide ronden gescheiden, maar eens ze goed vliegen worden ze samen gelaten. Aangezien het spel met de oude en jaarse duiven veel van onze tijd in beslag neemt komt het spel met de jonge duiven wat op de achtergrond terecht. Niet dat we er met onze klak naar smijten, verre van, maar we gaan niet zoals de echte specialisten onze jonge duiven volgens het systeem van de schuifdeur of op weduwschap spelen. Nee… hier blijven de geslachten samen en al wie een nestje wil beginnen mag zijn gedacht doen. De jongen trainen eenmaal daags , dit samen met de nestduiven welke op de zware fond gespeeld worden. A ja… voor ik het vergeet… als er getraind wordt dan is dat voor iedereen … dus alle duiven, ook zij die broeden of op een jongske zitten, worden van hun nest genomen en moeten mee buiten rondjes draaien. 
De jonge duiven worden vanaf 21 Maart tot en met 21 juni verduisterd. Er wordt nadien niet meer bijgelicht. We steken wel de nodige energie in het opleren van de jonge bende. Zo gaat het in een 20-tal etappes richting 35km. 
Indien alles goed mee valt gaan de meeste jongen naar Bourges nationaal. Zo stonden we afgelopen seizoen met 40 jongen aan de inkorftafel van deze nationale vlucht en konden er 23 hun ringnummer op de nationale uitslag (prijzen per 4-tal) plaatsen.  Voor de duivers is Bourges meestal de laatste vlucht van het seizoen. Ze hebben dan de nodige ervaring opgedaan en mogen zich wat sparen. De jonge duivinnetjes werken dan verder het vliegprogramma af. 

ENKELE TOPPERS

UITSLAGEN 2019

vierzon:reg40225-26-70-114-117 (5/11)
 zon7129360-401-1104-1725-1757(5/11)
 nat20956848-937-….  
Limoges:reg40325-113-123-133 (4/7)
 nat4612457-….   
Valence:reg728-9  (2/2)
 prov75556-75   
 zon76239-55   
 nat7974713-940   
Pau:reg665-19  (2/2)
 prov56494   
 nat2797308   
Montauban:reg1455-14-42  (3/4)
 zon158980-204   
 nat5408141-450   
Agen YL:reg402   
 zon91236   
 nat4650140   
Barcelona:reg1299-35  (2/3)
 prov1416124   
 nat7301635   
Limoges 2 Yl:reg30640-41-42-77 (4/8)
 zon3792516-517-519  
Montlucon O:reg825  (1/3)
 zon265681   
 nat9857426   
Montlucon Yl:reg1492  (1/3)
 zon34345   
 nat1410441   
St-Vincent:reg802  (1/2)
 prov54213   
 nat294939   
Marseille:reg204-7  (2/2)
 prov24025-36   
 nat2239220-334   
Issoudun O:reg9812  (1/1)
 zon209185   
Issoudun YL:reg1881-33-49  (3/4)
 zon27802-340-573   
Libourne YL:reg725-16  (2/2)
 prov78244-101   
 zon1297110-242   
 nat4354161-407   
Narbonne:reg 579-13  (2/2)
 prov814109-156   
 nat3580395-575   
Perpignan:reg1354-12-33  (3/5)
 prov74224-57-137   
 nat391560-205-610  
Bourges Yl:reg20410-30-59  (3/3)
 zon209357-148-433  
 nat10401423-1022-2488  
Bourges jong:reg6833-4-7-41-47-65-66-72-76-86-10721/40
   110-117-143-144-157-170-189 
   203-223   
 zon854525-28-39-324-382-…. 23/40
 nat2844694-106-140-… 23/40
       

 

Dirk, Geert en Gunther… nogmaals proficiat en geniet van jullie welverdiende titel

 

Stefan Mertens