Meer nieuws

Team Hooymans WVL – Desselgem: 1e, 3e en 5e Prov. La Souterraine – snelste van 2.579d.

26 Jul 2024

Enkele weken geleden stonden we de prachtige hokken te Desselgem nog te bewonderen want toen won Team Hooymans WVL (lees Jan Hooymans en verzorger Kristof Verstraete) de nationale zege vanuit Tulle. Het was duivin “Anja” (een rechtstreekse dochter uit topper “Silviu” – “Silviu” won 1st NPO Chateaudun 15.359d. – 5e Nat. Chateauroux 8.075d. – 6e NPO Vierzon 2.363d.) die met de zegebloemen naar huis kwam.
Dat Tulle niet de laatste “grote zege” van het seizoen 2024 zou zijn, stond in de sterren geschreven en kijk afgelopen weekend was het op provinciaal niveau bingo vanuit La Souterraine en dit met een volle broer van eerder vernoemde nationale winnares “Anja”. 
Inderdaad “Brother Anja” wou niet onderdoen voor zijn zus en haalde de provinciale zege – tevens de snelste van alle 2.579 West-Vlaamse La Souterraine vliegers – binnen.

Systeem

Het seizoen 2024 werd gestart met een groep van 45 doffers en 53 duivinnen, allen gespeeld volgens het klassieke weduwschap. Met deze groep wordt de grote halve fond en fond gespeeld. Daarnaast begeleidt Kristof een 40 marathon duiven (worden op totaal weduwschap gespeeld) en dan natuurlijk die groep jonge duiven welke jaarlijks door Jan Hooymans gekweekt wordt. 

Een van de belangrijke peilers in dit succesvolle systeem is de training van de duiven. Niet de duurtijd maar vooral de manier waarop de duiven trainen is heel belangrijk. Als de oude en jaarse duiven net als jongen  - die hun eerste toertjes in de wijde omgeving maken – door de lucht klieven weet je als liefhebber dat het in orde is. Wanneer de duiven in volle seizoen tussen 30 min en 1 uur aan huis trainen is dat meer dan voldoende. 

Een andere peiler is dat er door het gehele Hooymans familie (zowel in Nederland als in Mol en Desselgem) niets aan het toeval overgelaten wordt. Alles begint met een hok dat de liefhebber alle mogelijkheden biedt om onder alle weersomstandigheden in te grijpen. Nergens wordt op een euro gekeken om de vliegduiven in de beste hokken te huisvesten. Een hok moet aangepast worden aan de omgeving waar het staat, dus alle hokken zijn verschillend. 
Qua verzorging wordt Kristof begeleid door de mensen van Aidi. Samen bespreken ze de vliegschema’s. Bij thuiskomst gaat er olie over het voeder en wordt het drinkwater verrijkt met electrolyten. De uitgestippelde voederschema’s worden strikt opgevolgd. 
Medisch gezien heeft Kristof het volle vertrouwen in dierenarts Emiel Demeester (Izegem). “een dierenarts met verstand van vogels” zegt Kristof “Zijn praktijk (Degudap) heeft een eigen labo en ze werken o.a. voor alle grote kippenkwekerijen in de buurt. Bovendien is Emiel – net zoals ik - tegen te snel en verkeerd gebruik van antibiotica.“

Nog een andere peiler in dit succesverhaal is het Team Hooymans zelf. “Naast Jan (een super motivator) kan ik ook steeds voor raad terecht bij Gregory Bekaert (Team Hooymans.be) en Christiaan van de Wetering (Team Hooymans.NL).  Daarnaast zijn er ook nog Tom Van Gaver en Vermeerbergen-Wilms die mij volop steunen. 

 

Stefan Mertens