Van Cutsem Jens – Idegem 1e Provinciaal Orleans 7.205 jonge – snelste van 10.811 duiven
20 Jul 2022
Idegem: Jens Van Cutsem, 31 jaar jong en zelfstandig dakwerker/electricien van beroep, is aan een super seizoen op de halve fond bezig. Voor zij die in lokaal Viane en overkoepeling Hafo/Dender wekelijks met de Van Cutsem duiven de degens moeten kruisen weten dat het niet simpel is om hen te kloppen.
Bewust gaan we het in deze reportage niet over zijn spel met de oude en jaarse duiven hebben want als we de behaalde coëfficiënten voor de nationale KBDB kampioenschappen zien, dan vermoeden we dat hij daar ook nog hoge ogen zal gooien en misschien wel een podiumplaats gaat scoren. Afwachten tot de nationale KBDB kampioenschappen bekend worden maar ons gevoel zegt dat het meer dan top zal zijn.
Orleans provinciaal
De reden waarom we wel een bezoek brachten was omdat Jens afgelopen weekend de provinciale zege tegen 7.205 jonge duiven vanuit Orleans op zijn palmares mocht bijschrijven. Zijn geschelpt duivinnetje “B22-4116188” was niet enkel primus in haar categorie maar was tevens de snelste van 10.811 duiven. Een mooie verdiende zege!
Jens: “Super content… mijn jonge duiven gingen na 2 x Noyon (150km), 2 x Sermaises (305km) richting Orleans (350km). We moeten zeggen zoals het is, ze hebben nog geen enkele “makkelijke” vlucht gehad. Steeds kopwind gecombineerd met warme temperaturen. Ook Orleans kon tellen. Mijn winnende duivin maakt een gemiddelde snelheid van 1220m/m en er zijn maar 11 jonge duiven van het gehele concours die de kaap van 1200m/m overschrijden. Dat zegt meer dan genoeg.
Of mijn winnares speciaal gemotiveerd was? Ja en nee… ze was een van de enige duivinnen die echt goed gepaard was vooraleer ze gescheiden werden. Meer zelfs, ze was het enige duivinnetje dat gelegd had. Na hun 2e Noyon vlucht werden ze gescheiden en zitten de jonge duivinnen in dezelfde volière van de oude en jaarse duivinnen welke hun laatste vluchten op weduwschap aan het afwerken zijn. Feit dat ze nu niet meer op haar vertrouwd hok zit, zal haar misschien extra geprikkeld hebben. Ik heb haar zien toekomen… recht uit de richting…geen centimeter verkeerd. Kippenvel moment.”
Even voorstellen
Jens is de 3e generatie in de familie Van Cutsem die met de duiven speelt. Zowel grootvader als vader zijn fanatieke liefhebbers. In 2018 is Jens naar Idegem verhuisd en speelt hij uitsluitend de halve fond vluchten. “Als men iedere dag om 6u – 6u30 het huis verlaat om te gaan werken en om 4u/4u30 maar terug thuis komt is het moeilijk om meer duiven te houden om meerdere disciplines te spelen. De combinatie met een jong gezin is niet altijd makkelijk om alles georganiseerd te krijgen, daarom liever de beste te zijn in een bepaalde discipline dan te veel hooi op de vork te nemen en alles willen spelen met misschien een minder resultaat. En dat wil ik toch wel eens zeggen.. niet enkel ik maar tal van liefhebbers zijn zeer tevreden over het samenspel Hafo/Dender, zo kunnen we wekelijks tegen een mooi aantal duiven spelen. Hopelijk blijft dit samenspel nog heel lang bestaan.
Mijn basis is opgebouwd met duiven van Weemaels (Huizingen), Van Iseghem Norbert (St. Antelinckx – super mee gelukt) – De Maeseneer Philippe (Denderwindeke), De Handschutter Kristof (Vollezele), Denys Dimitri (Liedekerke), Van Gaver Tom (Moortsele) en Alain D’Hoker (Denderwindeke). “
Systeem jonge duiven
Jens vertelt verder: “Mijn kweekduiven huizen bij mijn oom Peter Appelmans. De eerste ronde, 50 stuks, komen naar mij en de 2e ronde blijven bij hem. Dus zelf heb ik jaarlijks maximum een 50 jonge ter beschikking. Een 2e ronde is echt organisatorisch niet mogelijk.
De eerste weken zitten de jongen samen op een hok en krijgen de nodige vaccinaties tegen Rota, Paramyxo en Pokken. Als de jongen een 4-tal weken gespeend zijn en alles goed eet en drinkt wordt de kweekmengeling vervangen door een mix van 50% Super Dieet en 50% Sportmengeling. Op zeer regelmatige basis gaat er lookolie met biergist over het voeder en Naturaline met appelazijn in de drinkpot.
Medisch gezien krijgen alle jonge duiven voor de start van het seizoen een tricho pil door het strot geduwd en dan gaat de medicijnenkast dicht. Tegen ornithose wordt nooit behandeld en tegen tricho wordt de gekende gele druppel wekelijks gegeven. Van Adeno is er geen sprake meer (hout vasthouden) en als “one eye cold” opduikt kunnen we dit maar enkel ondergaan. Ik denk niet dat er echt iets helpt om dit te voorkomen of te genezen. De ogen worden wel wekelijks gedruppeld met “ogentroost” (Vanhee).
De jonge garde wordt vanaf half maart verduisterd en dit tot en met half juni. Nadien wordt er niet belicht, wel worden bij alle duiven het puntje van de 1e en 2e pen uitgesneden. Dit stelt het werpen van de pennen eveneens wat uit.
Na hun 2e snelheidsvlucht blijven de duivers op het jonge duivenhok en verhuizen de jonge duivinnen naar de aanpalende volière waar ook de oude en jaarse duiven zitten. De eerste week is het wat “sukkelen” om de jonge duivinnen in het gareel te laten lopen maar na enkele dagen vloeken komt dat goed. Een groot voordeel aan dit systeem is, dat ze zo ook al het systeem dat gehanteerd wordt als oude en jaarse duif leren kennen.
Bij thuiskomst krijgen ze Super Dieet (Versele-Laga) in de eetbak. In het drinkwater zijn electrolyten (Beyers). Op zondag is dit 50% Champion Plus IC en 50% Super Dieet. Hierop wordt Zell-Oxygen (Herbots) en biergist gemengd. Opvoederen gebeurt met Energy mengeling van Beyers.
Op woensdag probeer ik de jongen op een 15-tal kilometer op te laten. Met een verschil van een 5-tal minuten gaan de duiven de lucht in. Bij thuiskomst worden ze onmiddellijk gescheiden.
Jens…proficiat met uw eerste provinciale zege en op naar de volgende
Stefan Mertens