Meer nieuws

Van De Poel Yves - Geetbets: 1e Nationaal Limoges 6.838 jaarse - snelste van 13.727d.

05 Jul 2024

Het is al de 4e nationale overwinning voor gekend liefhebber Yves Van De Poel uit Geetbets. In 2014 werd nationaal Chateauroux gewonnen en twee seizoenen later stond de naam Van De Poel bovenaan de nationale uitslag van Perpignan. Nog een seizoen later – in 2017 – won duivin “Victoria Bolt” met een groot jong rond haar nek de 1e nationaal Chateauroux en tevens de snelste van 13.876 duiven. En dan nu…afgelopen weekend is het duivin “Olympic Dali Porsche” die naast het winnen van de 1e nationaal Limoges jaarse alle 13.727 Limoges vliegers achter zich liet.

Yves is een ervaren liefhebber, relativeert heel veel en onderneemt als het echt nodig is. Kortom Yves kalkt de lijnen waarin er gevoetbald wordt en een vaste verzorger voert alles tot in de puntjes uit. Yves vertelt: “Dit jaar wou het met de weduwnaars niet zo goed lukken. Samen met de verzorger werd alles overlopen en enkele wijzigingen werden prompt doorgevoerd. Zo mochten de weduwnaars in plaats van eenmaal tweemaal daags trainen en werd het dak van het hok met een hoge drukreiniger gereinigd zodat er weer “verluchting” tussen de pannen was. Sindsdien gaat het veel beter met de resultaten van de duivers. Soms zit het echt in details.

Yves: “Vroeger stonden de marathon vluchten in fluor op de vluchtkalender gemarkeerd, maar sinds 2010 trek ik meer de kaart van de grote halve fond en fondvluchten. Deze ommezwaai kwam er toen ik meer bevriend werd met Leo Heremans en Gaston Van de Wouwer. Een omwenteling die ik me nog geen seconde beklaagd heb want ondertussen staan er al 4 nationale zeges op mijn palmares, iets wat me op de grote fond nooit gelukt is. In tussentijd kocht Yves ook alle duiven van Patrick Vanoppen, de Van De Poel kolonie kreeg een echte “boost” door deze inbreng. 

“Olympic Dali Porsche”

De nationale winnares maakt deel uit van een 20-tal koppige vliegploeg. De duivinnen worden met een thuisblijvende partner gespeeld. De duivinnen trainen in tegenstelling tot de duivers éénmaal daags en worden steeds meer dan voldoende gevoederd. “Nog zo een verhaal” gaat Yves verder “Als duiven te licht van een vlucht thuis komen dan wil dat zeggen dat ze te weinig reserves hadden. “Rond zitten” betekent niet dat ze voldoende reserves hebben. Over de prestaties op de eerste nationaal Bourges  waren we tevreden. Een week later kregen we op Argenton het deksel op onze neus. De duiven kwamen leeg thuis en de oorzaak was volgens mij de veel te lichte voeding. Het menu werd gewijzigd en een mix van verschillende topmengelingen wordt nu dagelijks geserveerd. Medisch proberen we enkel tricho onder controle te hebben. Tegen ornithose wordt er niet behandeld, tenzij het echt niet anders kan. 
De duivinnen worden voor de grote halve fond/ fondvluchten ingekorfd maar eerlijkheid dient me te zeggen dat ik nog enkel inkorf als we kans maken voor de zege. Met oost in de wind ga ik liever niet meer aan de inkorftafel staan. Het is misschien niet sportief van mij, maar waarom meedoen als men toch op voorhand verloren is. 

B23-2039440
1e Nationaal Limoges 6.838 jaarse - snelste van 13.127d.

Afstand: 660km
snelheid: 1,632.22m/m

Stefan Mertens