Van den Abbeel-Peleman (Buggenhout): 3e Nationale asduif KBDB jonge grote halve fond 2023.
04 Jan 2024
Brakel
Een gemeente gelegen in Oost Vlaanderen met een oppervlakte van maar liefst 5644 hectare en waar 15000 inwoners hun thuishaven hebben. Bezienswaardigheden zijn het kasteel van Lilare,de Verrebeekmolen en het Brakelbos. Brakel is ook bekend door onze politici als daar wonen Herman en Alexander De Croo . Herman is daar geboren alsook Serge Baguet en Peter Van Petegem beide waren uitstekende wielrenners . Ach ja meneer Boma Marijn Devalck mogen we niet vergeten .En wat u waarschijnlijk niet wist is dat de beroemde PANAMARENKO er eveneens verbleef maar in 2019 daar het “AARDSE” verliet. Als laatste beroemdheid die er samen met zijn partner Janice zijn intrek kwam nemen voor wat betreft Duivensport met een Hoofdletter is Patrick Van Den Abbeel.
Ik heb die Zondagmorgen om half tien een afspraak met misschien wel de beste jonge duivenspeler van de laatste jaren Patrick Van Den Abbeel samen met zijn nieuwe tandemgenoot Rony Peleman . Wat Patrick in zijn duiven-loopbaan reeds verwezenlijkt heeft grenst bijna aan het ongelooflijke . Als jonge snaak begon hij samen met zijn Pa Gilbert op de snelheid , stond tamelijk snel op eigen benen en speelde jaren de concurrentie van het spreekwoordelijke kastje naar de muur . Ze deden het toen met de soort van Fernand De Proft uit Buggenhout en Pissens Damiaan uit Lebbeke.
LEUVEN.
1995 . Leuven wenkte en Patrick ging er
rechten studeren, vijf lange jaren aan de Unif maar kwam er uiteindelijk buiten als Licencentiaat Rechten ! In die tijd zag hij zijn duiven enkel in het weekeind ,vader Gilbert verzorgde de beestjes tijdens de week .
Quievrain was zijn lievelingsvlucht en daar won hij ontelbare eerste prijzen . Tijdens de najaarsvluchten in “de tijd van toen” was het de gewoonte dat men ook in andere maatschappijen mocht deelnemen .Met andere woorden ze waren gewaarschuwd en als het weer en de wind wat mee zat korfde hij vandaag in en was hij morgen met “de kas” weg. Patrick “het waren mooie tijden vol nostalgie jammer dat dit verdwenen is”. Van 2002 tot 2010 werd er “gevlamd” op Quievrain en vanaf 2011 werd er gevlogen van uit Noyon en ook daar werden de vluchten gedomineerd .2014 Was het jaar dat de overstap werd gemaakt . Duivensport werd moderner en Van Den Abbeel zou ook het roer omgooien en zij die er toen aan twijfelden zitten nu met hun kop in het zand .
2016 VAN DE ABBEEL-VAN PAESSCHEN OP WEG NAAR NATIONALE ROEM!
Een nieuwe tandem werd geboren en eind 2016 werden een paar duiven van de “wereldsoort” Gevaert-Lannoo (Deinze) binnen gehaald die toen voor 60 % de dienst uitmakten . De soort van goede vriend Kristof Nechelput-Cornet . Ook succesvolle inbreng van Willy Francois en Van Impe Bart, super werd er gelukt met een doffer van vriend Guy Van Holder die de soort van Michel Vanlint en Peter Trost op de kooi had. Deze doffer werd reeds grootvader van 2 Nationale asduiven zijnde “GREG” en “EDEN”.De moeder van “NAFI” , 2° Nationale Asduif grote halve fond 2018
werd in 2014 als jonge duif gehaald bij Domien Van Hoeck (Baasrode) . Bij Willy Jan Jacobs en zoon (Opwijk) werd de moeder van de 1° Nationale Asduif 2019 grote halve fond jonge duiven gehaald .
HOOGTEPUNTEN 2017-2022 TE LEBBEKE !!
1° Nationale Aasduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2019 !
1° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2019 !
1° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2018 !
1° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2017 !
1° Prov Asduif Grote Halve Fond jonge Duiven KBDB 2018 !
1° Prov Asduif Grote Halve Fond jonge Duiven 2017 !
2° Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge Duiven KBDB 2018 !
2° Prov.Asduif Halve Fond KBDB 2019 !
3° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2017 !
3° Prov Asduif Halve Fond jonge duiven KBDB 2019 !
6° Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2017 !
8° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2018 !
9° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2018 !
15° Nationale Asduif Grote Halve Fond vluchten KBDB 2019 !
15° Nationale Asduif Grote Halve Fond vluchten KBDB 2017 !
6° Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2020 !
1° Nationale Asduif Allround jonge duiven KBDB 2020 !
1° Nationaal Chateauroux 20789 jonge Snelste van 32675 Duiven 2020 !
2° Olympiadeduif Cat .F 2019-2020 !
3° Olympiadeduif Cat.B 2020-2021 !
4° Olympiadeduif Cat.F 2020-2021 !
1° + 5° Nationaal La Souterraine 3084 Oude ,Snelste 17399 duiven 2021
2° Beste jonge duif over 2 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2022 !
8° Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2022 !
12° Beste jonge duif over de 4 Nationale Grote Halve Fond vluchten 2022
Best een indrukwekkend lijstje nietwaar ?
2023 NIEUWE TANDEM TE BUGGENHOUT VAN DE ABBEEL-PELEMAN !
“BUGGENHOUT-BRAKEL WAAR KAMPIOENEN ELKAAR ONTMOETEN” !
Er werden heel wat “indianenverhalen” de duivenwereld ingestuurd , Patrick Van Den Abbeel zou stoppen met de duivensport maar niets was minder waar . Er werd een nieuw verhaal geschreven en dit keer te Buggenhout . Het zou niet de eerste de beste zijn waar Patrick nieuwe wateren zou mee bevaren ,neen helemaal niet ! Rony en Patrick waren al heel lang duivenvrienden en het toeval speelde hier in dit verhaal wel een hele grote rol .
RONY PELEMAN !
Rony speelde al heel zijn leven lang samen met zijn vader Felix en niet onaardig . Door het overlijden van Felix stond Rony er plots helemaal alleen voor en het feit dat de duivenhokken zich bevonden op het erf van Felix maakte het er niet gemakkelijker op voor Rony. ' S morgens voor het werk de duiven gaan verzorgen en 's avonds het zelfde ,dit was in feite niet meer te doen . Dus was er sprake dat Rony met de sport zou stoppen ….Tot
de aanbieding van “grootmeester” Patrick Van Den Abbeel als een geschenk uit de hemel viel. Dat Rony en vader Felix reeds over een schitterend palmares beschikten was graag mee genomen zo wonnen ze de 2° Nationale Asduif Halve Fond KBDB. En 2° en 6° Prov Asduif KBDB Oost.Vl. Bovendien had Rony ook nog een ijzersterk kweekhok die naar namen luisterden als Robert Gauchez (kweker 2° Nationale Asduif) , Jo Bauters, Jacobs en Zoon,Kris Boeykens, Van Den Abbeel -Van Paesschen en Gevaert-Lannoo , Koen Van Roy,
Dirk Van Meegroot,Willy Francoi
SMEEDWERK !
Beide kweekhokken werden samengevoegd en er volgde nog een bikkelharde selectie zodat enkel en alleen het allerbeste over bleef . Als laatste aanwinsten werd de 15° Nationale Asduif K.H.F tevens 1° PROV Asduif .KBDB aangekocht bij Boeykens Francois (Lebbeke) In Baasrode bij Louis Van Horenbeeck werd de 20° Nat Asd Fond Pipa Ranking aangekocht. Verder kwamen er 2 broers van de Nationale winnaar uit Argenton van Jan en Tom Iwens de kweekstal versterken . Ieder jaar worden er met succes jongen uitgewisseld met Raf en Kobe Herbots en Willy Jan Jacobs en Jeroen. Drie duiven werden aangekocht op de totale verkoop van onze vriend Wijlen Roger Buvens-Sleven (Loksbergen) waaronder “HELOISE” die meteen moeder werd van “SHERICKA” de 3° Nationale Asduif Grote Halve Fond jonge duiven KBDB 2023.
BRAKEL !
Zoals u weet vangen hoge bomen veel wind en ook in dit verhaal deden de wildste roddels de ronde vandaar dat we het hier even gaan recht zetten . Patrick zou naar Brakel verhuizen voor een betere ligging aangaande de duivensport , niets is minder waar . Het was de woning van de grootouders van Janice de partner van Patrick en die woning had voor haar een grote emotionele waarde vandaar dat ze samen de woning volledig gerenoveerd hebben. Ik heb dus het voorrecht gehad als eerste een interview te mogen doen te Brakel met wellicht de beste jonge duivenspeler van de laatste jaren. Uiteraard werden er nieuwe hokken geplaatst voor de kweekduiven . Ook een hok waar met een paar jonge duiven (een 40 tal) zal gespeeld worden op Noyon en Kleine halve fond . De hoofdnoot ligt te Buggenhout waar Van Den Abbeel-Peleman hoofdzakelijk de Nationale vluchten voor jonge duiven blijven spelen !Het hok waar te Buggenhout op gespeeld wordt is een copy van dit Lebbeke .
KOPPELEN VAN DE KWEEKDUIVEN !
Normaal worden de kweekduiven 32 koppels half December gekoppeld maar dit jaar mochten ze elkaar begin December begroeten . Een drie tal weken voor de koppeling worden de lichten aangestoken kwestie van een goede voorbereiding en een vlotte kweek te bekomen . Men is er voorstander van zoveel mogelijk het zelfde type duif op elkaar te koppelen en wanneer het niet anders kan wordt er aan compensatiekweek gedaan . Op uitzondering van koppels die asduiven op de wereld zetten worden anderen regelmatig herkoppeld. Van de beste kwekers worden de eieren verlegd zodat men uit de topkoppels 6 jongen heeft. Aan familiekweek wordt er normaal niet gedaan en als dit al eens gebeurd is het in het najaar . Zij die binnen de twee jaar geen goede jongen geven worden verwijderd . Vooral prestatieduiven krijgen een plaats op het kweekhok . Ieder jaar worden de kweekduiven behandeld tegen Paratyfus en daarna volgt er een inspuiting .
SPEL MET DE JONGE
Het hok voor de jonge duiven is ongeveer 5,50 meter dat verdeeld is in twee delen,een voor doffers en een voor duivinnen .Voor het hok is een ruime voliére die gedeeltelijk afgeschermd is met windbreekgaas . De jongen kunnen steeds kiezen waar ze gaan zitten in het hok of in de voliére maar het grootste deel kiest voor de voliére . De vloer van de voliére bestaat uit houten roosters . Het hok zelf daar zijn geen roosters en dit wordt dagelijks twee maal gepoetst vloer en nest bakken. De voliere staat dag en nacht open en zorgt steeds voor toevoer van verse lucht. In het hok is er ook een ventilatiesysteem aanwezig die dan weer voor de afzuiging van verbruikte lucht zorgt . Er worden een 120 jongen van eigen kweek en een 30 tal jongen van Raf Herbots en Willy Jan en Jeroen Jacobs gespeend aan de ouderdom van 26 dagen . De eerste twee weken wordt er kweek mengeling gevoederd . Daarna is het rui mengeling zolang ze Noyon vliegen. Eens de kleine halve fondvluchten er aan komen wordt het Beyers Galaxy sport light . De eerste en tweede ronde komen probleemloos op hetzelfde hok bij elkaar . Na een aantal weken komen er 4 a 5 jaarling duivinnen op het hok van de jonge duiven , deze worden gewoon verzorgd zoals de jonge duiven . De vrijheid , zolang ze niet gescheiden zitten krijgen ze iedere dag van 11 uur tot 14 uur dit gebeurt ook vaak door Hilde. De verduistering doet zijn intrede vanaf einde maart tot de eerste week van juli . Er wordt om 16 uur verduisterd en om 22 uur 's avonds wordt die opgegeven zodanig dat de jonge duiven met de ochtendzon wakker worden. Wanneer het tijd is om de jonge duiven op te leren gaat men als volgt te werk. Heel voorzichtig , er wordt begonnen op 1km,3km,5km,7km,2x10 km,2x12km,2x15km,3x20km,2x35km en dan gaan ze mee met de grote mand naar Quievrain. Tijdens het speelseizoen wanneer het goed weer is worden ze twee keer per week meestal op dinsdag en woensdag gelost op 20 KM, eerst worden de duivinnen gelost en wanneer die thuis en binnen geroepen zijn worden de doffers gelost. Bij thuiskomst tijdens de week zien ze elkaar dus niet . Een wekelijks bad krijgen ze in de voliere.
WINNAARS !
Patrick en Rony zijn twee winnaars , 98 % inzet is niet genoeg het moet 100 % zijn .Alles voor doen en nog meer voor laten is een slogan waar ze beiden achter staan . Men spreekt er van een team met Patrick,Rony, Hilde en Janice die allemaal hun duit in het zakje doen. De verzorging van de jonge duiven ligt voor het grootste deel in de handen van Rony en Hilde . Begrijpelijk dat Patrick niet dagelijks van Brakel naar Buggenhout kan rijden ook hij heeft zijn eigen zaak maar er is wel dagelijks telefoonverkeer .
MEDISCH !
Wie top wil presteren moet volgens Patrick en Rony de zaak in handen hebben en er alles voor doen om dat te bereiken . Te Buggenhout is duivensport topsport geworden vandaar dat men niets maar dan ook niets onverlet zijn gangetje laat gaan . In Mei worden de jonge duiven zuiver gezet van Tricho , dit gebeurt via het drinkwater. Vanaf dat de jonge duiven de halve fond vliegen krijgen ze iedere week een gele druppel toegediend . De medische begeleiding is in handen van Dierenarts Raf Herbots. Tijdens het seizoen wordt er om de twee weken naar Velm gereden en Raf zijn advies wordt steeds gevolgd . Van Adeno hebben ze nog weinig last en mocht er een teken aan de wand zijn dan krijgen ze een dag of twee geen eten. Daarna zal men een lichtere voeder mengeling verstrekken en in het drinkwater electrolyten mengen .
VEEL ENTEN !
Men is voorstander en beiden zijn ze overtuigd om de jonge duiven veel te énten . Eerst is er bij het spenen een énting tegen Paramixo/Rota. Twee weken later gevolgd door een énting tegen Paramixo/Herpes, drie weken later énten tegen Paramixo/Rota en terug 2 weken later tegen de pokken. Vier weken later énten tegen Paratyfus . In de maand april is alles achter de rug en in mei begint de training. Men is er van mening dat de jonge duiven van iedere énting sterker worden en zo hun weerstand opbouwen .
NAAR DE NATIONAALS !
Dit is het gekende terrein van Patrick en Rony ,hier volgt hun systeem . Naar de aanloop van de Nationale vluchten wordt er gestopt met verduisteren en blijven een week in natuurlijk licht . Een week later worden ze gescheiden en dit is ongeveer midden juli een week later wordt er begonnen met bijlichten en twee weken later is het Bourges II .Vanaf dat de jonge duiven gescheiden zitten trainen ze nog weinig tussen de vluchten door . Zondag en donderdag zijn twee rustdagen , dinsdag en woensdag als het weer het toe laat worden ze op 20 km gelost wat maakt dat ze aan huis nog weinig trainen . Wanneer ze dan toch aan huis trainen en ze dan 10 min weg trekken is men al meer dan tevreden .Naar extra motivatie wordt niet gezocht een duif moet naar huis komen voor zijn baas en zijn “planksken”.Ooit zocht Patrick naar motivatie om een jonge duivin die nog een prijs nodig had voor het kampioenschap , hij deed er alles aan om haar aan een duiver te paren . Ze heeft daarna geen enkele prijs meer gevlogen ! Voor de inkorving worden ze 3 a 4 uur samen gelaten er worden dan een 10 tal nestschotels geplaatst bedoeld voor de paar jaarling-duivinnen die dan met een jonge doffer de “koffer” induiken . Na aankomst van een wedstrijd blijven ze tot zondagmiddag samen. Wat niet thuis is op zondagmiddag komt niet meer op het hok .Iedere jonge duif gaat iedere week mee van Quievrain,Noyon ,kleine halve fond of de Nationale vluchten met tussendoor ook nog Provinciale vluchten .Het Galaxy-voedersysteem van Beyers en het begeleidingssysteem van Herbovet worden hier gevolgd .
Het schema voor de Nationale vluchten ziet er zo uit .
Zaterdag bij aankomst van de vlucht tot dinsdagavond staat er 'sport light' op het menu .Tot zondagmiddag zit er “Recovery” in de drinkbak zodanig dat laatkomers nog mee kunnen recupereren . “Sport Energie” krijgen ze op woensdag en donderdag . Donderdagavond krijgen ze volle bak “Sport Energie” en krijgen ze ook nog volop Pinda's voorgeschoteld.
Rode bietensap wordt verstrekt op zondag en maandag . Op dinsdag en woensdag wordt het voeder bevochtigd met olie en “Pigeon Elite” (boterzuur) . In het drinken is er die dagen Herbosol .Jonge duiven worden niet in de ogen gedruppeld .
“SHERICKA” 3° NAT.ASD.KBDB ZWARE HALVE FOND JONGE 2023!
Ze nam maar aan drie van de vier Nationale vluchten deel maar wat een geweldige prestatie zet ze hier neer. De reden dat “Shericka” maar aan drie vluchten deelnam was het feit dat ze na haar drie eerste vluchten als 1° Nationale Asduif stond. De laatste vlucht zou Chateauroux worden maar er werd bloedheet weer voorspeld. Dan heb je twee mogelijkheden , inkorven of thuis laten ! Er werd die donderdag heen en weer gebeld en uiteindelijk laat in de avond werd de knoop doorgehakt. Ze blijft thuis!
ARGENTON
PROV 1°/4217 D.
NAT ZONE 1°/2372 D
NAT. 6°/18877 D
BOURGES 1
PROV.6°/4216 D
NAT ZONE 5°/2622 D
BOURGES 2
PROV 39°/4988 D
NAT ZONE 33°/2942 D
Ook uit NOYON won ze 17°/988 D
“ELIAS” 4091723/23 12° NAT ASD GROTE H.F. KBDB
Eveneens werd hij 3° Prov Asduif kbdb Oost-Vl
Bourges 12°/4216
Orleans 31°/5949
Bourges 32°/4988
Argenton 206°/4217
Chateauroux 1149/13852
“FABIOLA” 4091739/23. 17° NAT ASD ALLROUND KBDB
Chateauroux lok. 1°/242.NAT 68°/13852
Orleans 20°/5949
Orleans 96°/3915
Bourges 66°/4216
Noyon 120)/2435
Noyon 173°/3064
“ROBINHOOD” 4091838/23
Noyon 1°/157
Noyon 10°/393
Noyon 57°/3064
Bourges 26°/4216
Orleans 42°/5949
Orleans 45°/3915
“ZWARTE PAREL” 4091759/23
Noyon 2°/2642
Noyon 72°/3845
Argenton 7°/4217
Chateauroux 20°/242
Bourges 59°/4988
Orleans 99°/5949
KRAKERS UIT 2023 !
Prov Bourges I,
4216 D. 3°.6°.7°.8°.12°.14°.16°.19°.20°.23°.26°.34°.38°.60°,66°.....
Prov Bourges II,
4988 D.1°.2°.26°.32°.39°.41°.59° .ZONAAL 1°.2° !
Prov ARGENTON.
4217 D.1°.3°.6°.7°.8°.14°.21°.29°.41° ZONAAL 1°,3°.NAT 18837 D 6°
ORLEANS
526 D.1°.2°.3°.6°.7°.8°.9°.11°.12°.16°.21°.23° (55/87)
ORLEANS
487 D.1°.2°.3°.5°.6°.9°.10°.11°.14°.16°.17°.18°.21°.22° (65/85 )
TOURY
162 D.1°.2°.3°.4°.5°.7°.10°.11°.14° (22/32)
NOYON
393 D.1°.2°.4°.5°.6°.10°.11°.13°.14°.15°.16°.19°.20° (47/74)
NOYON
397 D.1°.4°.5°.6°.7°.11°.13°.15°.16°.17°.18°.19° (63/74)
Pittig detail ,in het “LAND VAN AALST” hun inkorf lokaal werd wellicht ook een record gebroken vanaf Orleans en alle grote halve fond vluchten werd telkens minstens met de eerste prijs begonnen !
TOT SLOT !
Bij deze bezocht ik mogelijks de beste jonge duiven spelers van de laatste jaren Patrick en Ronny. Twee mannen die er alles voor doen en laten , één doel en dat is winnen en dat doen ze ook ,winnen. 100 % inzet dit is volgens hen het enige dat telt. Geloven doen ze beiden in de goede duiven ,daar hebben ze alles aan gedaan om deze op hun hokken te krijgen . Duiven moeten in de eerste plaats gezond zijn , daar staat de naam Raf Herbots garant voor en als er kwaliteit aanwezig is komt die wel boven drijven . Wat ik niet mocht vergeten zijn de namen van een paar mensen die hen nauw aan het hart liggen en dat zijn Kristof Nechelput, Robert Gauchez, Willy Jan en Jeroen Jacobs , Eddy De Block ,Gilbert Vermeir, Dany en Tom Thierens en Willy Aerts , het zijn vrienden voor het leven.
Op weg naar huis flitsten er een paar namen door mijn hoofd zoals “SAGAN” 1° Nat Asd.”LAURA” 1° Interpr Orleans, “MARGO” 1° Nat Asd. “NAFI” 1° Nat Asd.”GREG” 3° Nat Asd.”REMCO” 1° Nat Asd. “EDEN” 1° Nat Asd en andere “JULIANA'S” .Allemaal toppers die gespeeld werden door wellicht de beste jonge duiven spelers van de laatste jaren.
Na het zien van dergelijke kwekers heb ik het gevoel dat we toekomende zomer er alweer te gast zullen zijn ,maar dit keer in de stationsstraat te Buggenhout .
Bedankt voor de hartelijke ontvangst en nogmaals proficiat van het ganse Herbots team.
Rudy Fosselle