Meer nieuws

Van Herreweghe-Mannes - Meerbeke: Snelste provinciaal La Souterraine 3.475b. - 2e Nationaal 5.243d.

01 Aug 2024

Gaan we nog even terug naar de nationale vlucht La Souterraine van 20 Juli. Een vlucht waarbij de temperaturen boven de 30 graden gingen en dan weet je al voldoende. 
Provinciaal winnaar Oost-Vlaanderen en tevens de snelste van alle 3.475 La Souterraine vliegers was duivin “Virginia” (B22-4116225) van de gekende tandem Nico Van Herreweghe – Caroline Mannes uit Meerbeke. 
“Virginia” vloog de  544km aan een gemiddelde snelheid van 1.319,62 m/m en behaalde hiermee ook de 2e prijs nationaal 5.243 oude. De 2e plaats is misschien de meest ondankbare maar Nico en Caroline hebben hierdoor wel de motivatie gekregen om voor de ultieme 1e prijs nationaal te gaan. “Dromen is niet verboden hé” weet Nico te zeggen en gelijk heeft hij.

Komen we nog even terug op “Virginia”. Deze duivin is zeker en vast geen eendagsvlieg want als jaarse duivin toonde ze haar klasse met het winnen van de 35e Nationaal Argenton 14.171d.
Dit seizoen excelleerde ze met
2e Nationaal La Souterraine 5.243d.
59e Nationaal Bourges 24.006d.
74e Nationaal Bourges 6.713d. (de week na het winnen van de 2e Nationaal La Souterraine)

A ja..toch belangrijk om te vermelden. In 2023 won deze tandem de 1e provinciale asduif KBDB grote halve fond en 2e World Best Pigeon Halve Fond. Resultaten waar velen van ons slechts kunnen van dromen. 

Van snelheid naar zware halve fond 
Nico Van Herreweghe kreeg de duivensport mee van vader , als kleine “pagadder” was hij  van het hok niet weg te slaan . Men speelde er pure snelheid , later wanneer hij samen met zijn echtgenote Caroline in 2011 zijn tenten opsloeg eveneens  te Meerbeke zou hij de snelheid domineren. Quievrain was zijn lievelingsvlucht en deed het met soort van vader en Platteau Kristof . In 2013 kwam de soort van Peter Stakenborg op het hok. Jaren zou hij dit spel spelen . Jaar na jaar namen er minder duiven deel aan deze toch wel populaire vlucht tot hij in 2016 de overstap maakte. Ondanks dat de tandem in 2015 nog de 1° Provinciale Asduif won op de snelheid met een 100% Stakenborg duif werd de overstap naar de halve en zware halve fond een feit. De meeste liefhebbers hebben er toch een paar jaar voor nodig om mee te draaien wanneer ze dergelijke stap zetten . Van dit “euvel” was hier geen sprake.
Dat Nico zich voorzien had de overstap  te maken kunnen we afleiden aan het soort duiven dat hij zich aanschafte. De basis bleef Stakenborg die versterkt werd met soort van Brugmans Sabrina , Jespers Vanderwege, André Roodhooft en Gevaert-Lannoo . Vooral de duiven van Brugmans en Roodhooft hebben een meer dan positieve invloed gehad .

Enkel nog duivinnen
Het verschil met vroeger en nu is dat er op de snelheid uitsluitend met duivers gespeeld werd op klassiek weduwschap . Vandaag wordt er op de zware halve fond uitsluitend met duivinnen gespeeld . Nico en Caroline zijn met 20 duivinnen (nu nog 13 aanwezig) gestart. Eind November worden ze gekoppeld kwekers en vlieg duivinnen . 16 koppels kweekduiven  plus nog een 8 tal voedster koppels waar de eieren van de beste kweekkoppels onder verlegd worden. De eieren van de beste vlieg duivinnen worden verlegd en kunnen aansluitend terug leggen en dit nest mogen ze zelf groot brengen. Eenmaal de jongen een bepaalde leeftijd hebben worden de duivinnen van het hok genomen  en gaan naar hun vlieghok . Voor de vliegduiven oude en jonge wordt er beroep gedaan op de Aidi mengelingen , de duivinnen krijgen zondag en maandag een lichte voeding en worden vanaf dinsdag op gevoederd . Woensdag en donderdag wordt het volle goesting sport mengeling . Als bijproducten worden deze van Probelfly gebruikt.
Eind Februari komen de duivinnen op het vlieghok waar ze verblijven tot einde seizoen, ze beschikken daar over een buiten ren . Eenmaal het weer het toe laat worden ze in kleine stappen op geleerd . Eenmaal ze de vluchten boven Parijs aandoen worden de doffers half bak gezet en kunnen ze elkaar een twee tal minuten  zien. Daarna mogen ze samen voor een paar minuten en worden dan ingekorfd. In het begin van de week kunnen ze genieten van een bad , het hok wordt twee maal per dag gekuist . Een maal per dag worden ze buiten gelaten telkens voor 1 uur , op woensdag dag voor de inkorving worden ze weggevoerd voor een 35 tal km . Grit en vitamineral staan steeds ter beschikking .Bij thuiskomst zijn er electroliten in het drinkwater. De duivinnen worden zo goed als iedere week ingekorfd , is het geen zware halve fond dan is het Noyon . Maximaal 3 zware halve fond vluchten na elkaar .

En iets wat Nico toch graag vermeld zag. Van de 6 oude vliegduivinnen staan er 5 in de Pipa Ranking vermeld. Dat is het bewijs dat hier de kaart van “pure kwaliteit” getrokken wordt. 

We wensen Caroline en Nico nog heel veel succes

 

Stefan Mertens