Vandenheede Freddy & Jacques (Huise): 1e, 2e en 3e Nationaal Limoges II tegen 9.756d. - 1e, 2e e 3e snelste van 20.075d.
19 Jul 2020
Afstand: 622km
Snelheid: 1308,27 m/m
Toen de eerste meldingen van Limoges nationaal op KBDB-online verschenen stond de gehele internationale duivenwereld er met allergrootste bewondering op te kijken. De duiven van Vandenheede Freddy en Jacques hadden voor een nieuwe “Merckxiaanse stunt” gezorgd. Tegen 20.075 Limoges vliegers werden de snelste 3 duiven geklokt !
Freddy “Ik had nooit gedacht dat we de snelste 3 van het gehele concours gingen hebben want ik kende de kloktijd van Sébastien Casaert en toen ik op de horloge, welke in de gang van het duivenhok hangt , keek wist ik dat hij voor ons zat. Blijkt nu dat deze horloge niet juist staat…
We hebben ze inderdaad zien komen… met hun 3 samen… een duivin, welke aan de achterzijde van het hok binnen moet en 2 duivers wie hun hok links vooraan is. De duivin liep vlot binnen en kon met alle eer gaan lopen, de 2 duivers hadden een roofvogel opgemerkt en treuzelden iets langer om binnen te komen. Maar niet getreurd … we zijn meer dan tevreden met deze uitslag… ons seizoen is al geslaagd!
Als klasse conditie krijgt
Over het systeem van Freddy en Jacques is er al veel geschreven en ook op youtube kan u verschillende videos waarin hun systeem uitgelegd wordt zien. Maar waar het in eerste instantie allemaal om draait is de klasse van de Vandenheede duif. Al sinds decennia hebben ze misschien wel een van de meest indrukwekkende kwekers van België op een hok zitten. Al hun nationale winnaars, nationale asduiven en Olympiade duiven werden nooit verkocht maar kregen steeds een bak op het kweekhok toegewezen. Freddy: “Onze kweekstrategie is gebaseerd op 1 regel nl. goed op goed. We hebben goede duiven in alle modellen en kleuren. We baseren ons voor 99 % op de resultaten en deze aanpak die we reeds een ruim aantal jaren doorvoeren heeft ons naar de huidige topresultaten geleid. Indien nodig wordt er wel aan compensatiekweek gedaan. Een duiver met een groot gabarit wordt bewust tegen een kleinere duivin gekoppeld, maar verder dan deze aanpassingen gaat het niet. We houden ons niet aan ogenkoppelingen en dergelijke. We koppelen o.b.v. resultaten en o.b.v. afstamming. “
We kunnen u verzekeren… we gaan geen 5 liefhebbers vinden die zulke kwaliteit dagelijks kunnen koesteren en als men met zulke sterke basis kan beginnen… en deze klasse wordt dan begeleid door ervaren duivenmelkers zoals Freddy en Jacques zijn… tja… dan is het niet verwonderlijk dat de Vandenheedes de laatste jaren meer dan imponeren !
“Laura”
De nationale winnares kreeg de naam “Laura” opgespeld. “Laura” (B19-4084174) is een schitterende duivin in de hand. Een blok dynamiet, dik en zacht gepluimd. Ze maakt deel uit van een 90-koppige duivinnen ploeg welke op puur weduwschap (partner blijft thuis) gespeeld wordt. Freddy vertelt: “De oudste duivinnen zijn meestal 2 jaar of uitzonderlijk 3 jaar. We stellen proefondervindelijk vast dat duivinnen (maar dat geldt ook voor duivers), eens ze 10.000 km op de teller hebben, de topprestaties achterwege blijven, de uitzonderingen niet te na gesproken. Dit betekent een 15 à 16-tal vluchten van 500 km of een tweetal seizoenen.
De hokken van de duivinnen zijn aan de achterzijde van het hok van de jonge duiven. In het verleden was dit anders, maar de voorzijde van deze hokken is volledig in de westelijke richting en het was dan ook merkelijk minder gemakkelijk om in de maanden april-mei-juni de echte topforme op deze hokken te krijgen. Wij hebben dit gewijzigd en de duivinnen hebben nu de luxe van op hokken te huizen die volledig oostelijk zijn gericht en hebben reeds ’s morgens vroeg de zon in de hokken wat de conditie merkelijk ten goede komt. De duivinnen kweken niet voor het seizoen. Ze worden gekoppeld zodat ze op de eerste nationale vlucht uit Bourges met een groot jong kunnen gespeeld worden. Ze worden dus opgeleerd op nest en vliegen de inloopvluchten terwijl ze broeden en op een jong. Na de vlucht uit Bourges gaan ze op weduwschap. Het doel van de duivinnenploeg is dat ze wekelijks een nationale vlucht vliegen. De meesten vliegen de zware halve fond vluchten en enkele fond vluchten. Omwille van dit harde regime zijn het aantal oudere duivinnen beperkt en wordt de ploeg jaarlijks grondig vernieuwd, zoals hiervoor vermeld. Ook dat is een onderdeel van de moderne duivensport. Duiven worden niet opgespaard tot ze 3,4 of 5 jaar oud zijn. Het is reeds jaren bewezen dat op de zware halve fond en dagfond de topprestaties worden geleverd door jaarlingen en of tweejaarse duiven. Duiven komen vlugger dan in het verleden aan veel kilometers op hun teller en zijn dan ook vlugger als het ware uitgeblust om top te presteren, ook hier de uitzonderingen niet te na gesproken.
De duivinnen zijn 95 % van de tijd opgesloten in een individuele nestbak. De bakken in de duivinnenhokken zijn zo gebouwd dat de duivinnen zichzelf opsluiten wanneer ze in hun nestbak komen. Zo zijn ze veel rustiger, wordt het onderling paren vermeden, maar heeft wel de keerzijde dat dit een zeer intensieve verzorging is. Alle duivinnen worden afzonderlijk gevoederd en van drinken voorzien per bakje. In tegenstelling tot de weduwnaars die zonder het zien van een duivin worden ingekorfd, krijgen de duivinnen wel hun partner te zien voor de inkorving. Ook daar heeft men zijn eigen werkwijze bijgestuurd. In het verleden was dit stipt een halfuur, maar nu hangt dit af van de beschikbare tijd en de omstandigheden. De conclusie is dat ook dit niet zo van belang is, de motivatie wordt er niet minder om.”
Conclusie
We kunnen stellen dat de Vandenheedes weer flink uitgehaald hebben. “Als klasse forme heeft” kan er heel veel, maar het moet toch nog altijd gerealiseerd worden.
Freddy en Jacques …van harte proficiat van het hele Herbots team en op naar de volgende “stunt” zou ik zeggen
BE19-4084174: 1e Nationaal Limoges II tegen 9.756 jaarse - snelste van 20.075d.
Afstand: 622km
Snelheid: 1307,40 m/m
BE19-4084346: 2e Nationaal Limoges II tegen 9.756 jaarse - 2e snelste van 20.075d.
Afstand: 622km
Snelheid: 1307,27 m/m
BE19-4084474: 3e Nationaal Limoges II tegen 9.756 jaarse - 3e snelste van 20.075d.
Stefan Mertens