Meer nieuws

Vanrokeghem – Marichal (Saint-Sauveur) 1e Nationaal Kampioen Rhône KBDB 2022

08 Oct 2022

Het is prachtig nazomerweer wanneer we richting Saint Sauveur rijden. Even een omwegje maken naar een artisanale bakkerij in Anvaing om nog wat lekker brood te halen en dan stellen we onze gps in naar de Rue d’Aulnoit in Saint Sauveur. We kiezen voor de “liederlijke” weg, zoals ik dat meestal noem. Dit wil zeggen, niet de hoofdbanen maar de binnenwegen.  En na een kilometer of 2 klimwerk wanen we ons zowat in Toscane. Bijna geen huizen in het vergezicht te bespeuren en een prachtig heuvelachtig glooiend landschap. Een schitterende omgeving.
Na wat bochtenwerk komen we aan in de zeer rustige omgeving van de Rue d’Aulnoit waar Daniël Vanrokeghem (62 jaar) en Jean-Marie Marichal (73) mij opwachten.  Als vurige supporter is tevens Gregory Demaret (van de gekende topfondtandem Demaret-Marichal) aanwezig. 
De belangrijke zaken eerst….namelijk een lekkere tas verse koffie bij de kennismaking. Op deze wijze is het ijs gebroken en voelen we ons zeer op ons gemak als duivensporters onder elkaar.  Gezelligheid hoeft niet ingewikkeld te zijn !

Er valt veel te vieren !
Inderdaad, alle aanwezigen moeten als het ware een beetje bekomen van het schitterende seizoen 2022. Seizoen 2022 zal de geschiedenis ingaan als een keihard seizoen, steeds ware vliegomstandigheden en bij de meeste vluchten wind op de snuit. Weer voor harde werkers, duiven die tegen een duw kunnen en volharden…en in conditie verkeerden.
Maar eerst even de tandem of het team voorstellen. De duiven huizen op de ouderlijke woning van Daniël Vanrokeghem, geboren en getogen in Saint Sauveur en duivenspeler in hart en nieren. Daniël en de familie Marichal (vader Jean-Marie en zoon Thierry) zijn reeds lang geen onbekenden voor elkaar. Daarbij voeg je tondfondman Gregory Demaret uit Herquegies (die in tandem speelt met Thierry Marichal) en we zijn reeds aan 4 teamleden.  Maar zeker niet te vergeten is Alain Creteur uit Saint Sauveur (een stille maar zeer betrouwbare kracht achter de schermen) en het team is compleet. Sedert 3 jaar werd besloten dat Daniël en Jean-Marie in tandem zouden spelen.
Dit quintet lukte erin om in het seizoen 2022 te stunten, namelijk KBDB Nationaal Kampioen Rhône-vluchten en eveneens een 2e (inter)nationaal Marseille als kers op de taart.
Wie doet wat ? Daniël is in principe de verzorger, maar door wat gezondheidsproblemen was Daniël in de voorbije winter gedurende een bepaalde periode opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens die periode (en ook nadien) werden de duiven zeer goed verzorgd door de man achter de schermen Alain Creteur uit Saint Sauveur. Oerbetrouwbaar verzorgt Alain de duiven alsof het voor hemzelf is…en het mag gezegd, de resultaten waren ook schitterend. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Alain in deze successen mee wordt betrokken.
De tandempartner is Jean-Marie Marichal die in Leuze woont en samen met Daniël in tandem speelt. Jean-Marie helpt waar mogelijk bij de verzorging en staat ook in voor inkorven enz…
Daniël is een ervaren speler die in het verleden meer dan bewezen heeft dat hij de verzorging in de vingers heeft en behaalde ook heel mooie resultaten. Enkele jaren terug werd vanuit de tandem Demaret – Marichal uit Herquegies (Gregory Demaret en Thierry Marichal) beslist om wat steun onder vorm van fondduiven te geven aan Daniël en Jean-Marie. Jaarlijks komen jongen van het topkweekhok van Gregory en Thierry naar Saint Sauveur…en met succes !
Deze meer dan geslaagde cocktail heeft dit seizoen zijn rijpe schone vruchten afgeworpen met als resultaat een toppodium  en topresultaten.
Bij Thierry Marichal (zoon van Jean-Marie en tandempartner van Gregory) huizen in Yvoir een ruim aantal kweekduiven van topniveau. De jonge duiven uit deze kweekduiven komen grotendeels naar Herquegies (Demaret – Marichal) maar ook naar Saint-Sauveur bij Daniël en Jean-Marie.

Met topkwaliteit is het toch wat eenvoudiger

Koken met goede ingrediënten maakt het eten toch lekkerder. Het hoeft geen betoog dat sedert de inbreng van de duiven van het kweekhok van Thierry en Gregory de kolonie in Saint Sauveur een ferme kwaliteitsinjectie heeft gekregen.Het is daar allemaal niet ingewikkeld en groots opgevat, wel integendeel. De hokken van Daniël zijn prima, zongericht, netjes onderhouden en van goede kwaliteit om top te spelen (dat werd in het verleden door Daniël reeds bewezen). De volledige vliegploeg 2022 bestond uit  33 duivers op klassiek weduwschap (23 oude en 10 jaarse duiven). Doelstelling is de dagfond en zware fond (selectief), maar de focus ligt vooral op de dagfondvluchten (daar waar de klemtoon bij Gregory en Thierry meer op de zware fond ligt). Door de hospitalisatie van Daniël in de winterperiode werd er met de vliegduiven niet gekweekt. Ze werden ook niet getraind in de winterperiode. Ze werden wel in prima gezondheid gehouden door Alain. In deze omstandigheden werden ze einde april enkele dagen gekoppeld met hun duivin om ze wat rustiger te maken i.f.v. het opleren. Na enkele leervluchten met eigen vervoer vlogen ze Pont-Saint-Maxence, Orléans, Bourges, en waren ze vertrokken voor het dagfondprogramma startend met Limoges. En vanaf de eerste vluchten was het duidelijk dat ze er zin in hadden. De duiven toonden zich in de kop van de uitslag, hadden zin om veel en hard te trainen en zonder veel speciallekes bleven ze hun topconditie aanhouden.
Ook in het voederen en supplementen is het duidelijkheid en eenvoud troef. De duiven kregen doordeweeks 50 % Vandenabeele-mengeling van Beyers en werden dan opgevoederd met 50 % Energy 7/47 van Beyers. Voor het overige water in de drinkpot, wat elektrolyten bij thuiskomst en daarmee was de kous af. Medisch werden de duiven voor het seizoen onderzocht op kwaaltjes en werd enkel een trichokuur van enkele dagen gegeven voor het seizoen. Tijdens het seizoen kregen de duiven na elke vlucht gele druppels over het graan. Door de goede prestaties en de aanhoudende forme werd niet behandeld tegen eventuele kopziektes. De duiven trainden in het volle seizoen tweemaal daags, vrije training maar de intensiteit en het speelse toonden duidelijk aan dat de forme aanwezig en blijvend was. Bij de inkorving werd steeds de duivin getoond, niet om ze op te peppen, eerder om ze rustig, na wat gestoei, in de mand te stoppen. We zijn hier dus niet bij een kolonie die kan bogen op een grote vliegploeg en ruim kan kiezen om per vlucht een ploeg samen te stellen, neen, een kleine selecte ploeg waar kwaliteit primeert en waar de selectielat heel hoog wordt gelegd. Hou je dit een poos vol dan stuw je automatisch de kwaliteit van je kolonie de hoogte in. Dit bewijs wordt hier nogmaals geleverd.

KBDB Nationaal kampioen Rhône-vluchten 2022 (1e en 2e afg)
Deze zeer gegeerde titel binnenhalen op de grens van Henegouwen met Oost-Vlaanderen is geen sinecure. De vluchten Valence, Montélimar, Marseille liggen sowieso moeilijk voor deze regio en alle omstandigheden dienen mee te zitten om dit te realiseren. Welnu, dit team is het enige dat in het voorbije harde seizoen 6 punten op 6 scoorde in dit klassement. Een prachtige titel en een formidabele prestatie van de twee duiven die dit voor hun rekening namen.

Het zijn twee mooie blauwe duivers van 2019 die voor dit exploot hebben gezorgd, met volgende resultaten :

BE19-1138423

  • Valence  158e nat  van 6.056 d
  • Montélimar 29e nat van 3.387 d
  • Marseille 2e nationaal van 2.326 d
  • Marseille 2e internationaal van 9.806 d.
  •  
  • BE19-1138455
  • Valence 472e nat van 6.056 d
  • Montélimar 628e nat van 3.387 d
  • Marseille 335e nat van 2.326 d

Marseille 2e (inter)nationaal als kers op de taart !
Met 4 op 4 na de vluchten van Valence en Montélimar was het spannend afwachten wat dit duo ervan zou terecht brengen op Marseille.  Het beloofde een harde, eerlijke vlucht te worden en de omstandigheden waren niet van de poes. De duiven werden een dag later gelost en van bij de lossing in Marseille was het duidelijk dat ze zware kopwind hadden gedurende de eerste 300 a 400 km van de vlucht.  Het zou hard werken worden en enkel duiven met een sterke mordant en in topforme zouden de kop halen.
Na een zeer sterke prestatie van de “423” op Montélimar (29e nationaal) waren ze in Saint Sauveur hoopvol. De dagen voor de inkorving was deze duif niet in te tomen en toonde aan al wie het zien wilde zijn grote conditie. Hij vloog alleen buiten de klad en was schichtig als geen ander, signalen van sterke forme.
Hij loste alle verwachtingen in.  Gelost om 7 u en voor een afstand van 838 km arriveerde hij om 19.16 u (na 12 uur vliegen) fris als een hoentje in Saint Sauveur. Onmiddellijk was duidelijk dat het een keivroege duif zou zijn. Enkel de duif van Olivier Novak kon hem kloppen en dit zowel nationaal als internationaal. Wat een exploot !  Toen in de voormiddag nadien ook nog de 2e afgegeven netjes arriveerde was duidelijk dat ook het Rhône-klassement een voltreffer zou worden.

Deze topduif (le Marseille) is tevens de 4e asduif 2022 op de Rhônevalleivluchten.

Hij heeft het van geen vreemden, hij heeft een zeer sterke afstamming voor het zware werk. De jaren voordien werd hij hoofdzakelijk op de dagfond gespeeld, maar blijkbaar heeft hij nog meer talent voor het hele zware werk.

In de voorbije jaren vloog hij :

  • Souillac 136e nat (2020)
  • Brive 158e nat (2020)
  • Tulle 565e nat (2021)
  • Souillac 829e nat (2021)

Zijn vader is een duiver van Ivan Vanvuchelen (Geetbets) en komt uit de lijnen van Etienne Devos (zowel langs vaders- als langs moederszijde).  De moeder is een duivin van Hilaire Surinx (tandem Surinx-Pletsers uit Nieuwerkerken) en is een dochter uit de As Orange (Vandingenen, vloog 1e nationaal Orange) x terug de soort van Etienne Devos. Heel veel “vossenbloed” in zijn afstamming en dan weten we dat ze op het zware werk op hun best zijn.

Ondertussen heeft de al zo rijkelijk gevulde kweekkolonie van Gregory en Thierry vervoegd waar hij een zekere versterking zal zijn voor deze beide kolonies.

De tweede duif die voor de nationale titel zorgde is er nog een van de oude soort van Daniël en een pedigree is niet beschikbaar.

Een kolonie in forse opbouw

Wat deze duiven hebben gepresteerd is sterk en lijkt op een stunt, maar op de hokken in Saint Sauveur huizen nog enkele ferme jongens met vleugels aan hun lijf. Wij durven dus gerust stellen dat, deze kolonie, in opbouw, bij leven en welzijn nog van zich zal laten horen in de komende seizoen. Als bewijs hierna enkele resultaten van dit seizoen (er werd aan alle dagfondvluchten deelgenomen en heel behoorlijk gepresteerd, we pikken er enkele topvluchten uit) :

  • Valence
  • Lokaal 2,3,8 (3/3)
  • Prov 21,44,77 (3/3)
  • Nationaal 158,472,989 (3/3) van 6.056 d
  • Montélimar
  • Lokaal 1,7 (2/3)
  • Prov 3,52 (2/3)
  • Nationaal 29,628 (2/3) 3.387 d
  • Brive
  • Lokaal 1,5,13,14,15,18,19,20,23,31,36 (11/13) 115 d
  • Prov 7,20,75,77,84,103,104,118,150,177 (10/13) 609 d
  • Nationaal 83,282,936,958,1032,1237,1240,1369 (8/13) 6.117d
  • Cahors
  • Lokaal 2,12 (2/5)
  • Prov 11,53 (2/5) 253d
  • Nationaal 97,488 (2/5) 3.018 d
  • Souillac
  • Lokaal 2,5,6,10,14,16 (6/9)
  • Prov 9,43,50,74,97,105 (6/9) 430d
  • Nationaal 57,414,506,754,948,1031 (6/9) 4.476 d
  • Libourne
  • Lokaal 1,5,6,7,9,11,18,21,25 (10/13) 83d
  • Prov 4,18,19,27,30,34,74,86,92 (9/13) 275d
  • Nationaal 81,239,251,301,311,334 (6/13) 
  • Marseille
  • Lokaal 1,6,7 (3/3) 27
  • Prov 1,21,23 (3/3) 140d
  • Nationaal 2,334,378 (3/3) 2.326 d
  • Internationaal 2,1526,1735 (3/3) 9.806d

Wetende dat er tussen deze relatief jonge duiven ook heel wat duiven zitten die zwarefondbloed in hun aderen hebben stromen, hoeven we niet te schrikken mochten ze in de komende seizoenen nog nationale toppen scoren.

Toch zal 2022 ingekaderd blijven als het topseizoen bij uitstek. Met een nationale titel Rhône op de schouw en een 2e (inter)nationaal Marseille erbovenop is dit toch wel voor lange tijd genieten van deze prachtige resultaten.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens