Meer nieuws

Vergaerde-Denolf - Jabbeke: 1e Nationaal Perpignan 3.766 oude

08 Aug 2022

Het zou een echte kraker worden…..was de vooraf veel gehoorde commentaar vooraleer de duiven dit jaar in Perpignan zouden worden gelost. Het ganse zware fondseizoen en in het verlengde, het ganse duivenseizoen is getekend door zware, harde, lastige vluchten, bij meestal warme temperaturen en in veel gevallen kopwind.

Echte duivenvluchten waar in de wilde verhalen bij de inkorving meestal nogal nostalgisch wordt over verteld.  En jawel, dergelijke vluchten bestaan nog. Met uitzondering van het débacle uit Narbonne zijn ook alle grote fondvluchten afgewerkt in lastige harde omstandigheden. Duizend meter per minuut was in veel gevallen het topstreekgetal van de snelheden waarmee zou worden gescoord.

Het weer in Frankrijk was afgelopen vrijdag niet zo bijster goed te noemen met op de vluchtlijn onweersbuien.  Daarom werd door de inrichtende instantie in overleg met de KBDB beslist om de lossing uit te stellen.  Op zaterdag was het prachtig weer over de ganse vluchtlijn, maar het was duidelijk dat van bij de start de duiven zouden moeten vliegen met een harde tot zeer harde kopwind. Duiven klokken in België op zaterdag zou dus quasi onmogelijk zijn.

Het relatief trage en harde verloop van de fondvlucht Libourne die grotendeels over dezelfde vluchtlijn verliep was een bevestiging dat Perpignan een heel harde vlucht zou worden.

Als het vroeg is mag je me wakker maken…..

Kurt Vergaerde en Anja Denolf uit Jabbeke zijn allesbehalve onbekenden op het vlak van de grote fond. Beiden hebben hun beroep in de zorgsector. Kurt als psychiatrisch verpleegkundige en ook Anja was jarenlang in de zorgsector actief. Kurt werkt in de nachtshift wat hem ertoe noopt om overdag toch een aantal uren te slapen.

Hun ingekorfde duiven op Perpignan maakten een mooie kans op een sterke uitslag. Ze kennen hun duiven, weten tot wat ze in staat zijn (en vooral in zware omstandigheden) en Kurt had aan Anja de boodschap meegegeven “als we er een thuis krijgen en het is vroeg dan mag je me wakkermaken, anders laat je mij maar slapen”.

Om 8u 39 min en 47 seconden liep hun 4 jarige topduivin over de plaat. Ze was razend om haar nestpositie te gaan opzoeken. Anja had vlug door dat het een vroege duif was en van zodra de aanmelding zichtbaar was werd duidelijk dat het een nationale kopduif zou worden.  Anja heeft Kurt dan maar wakkergeschud met de melding zowaar dat ze de 1e nationaal aan het winnen waren.  Het was nog even wachten om de bestatigingen van de verdere afstanden in België te zien om de uiteindelijke bevestiging te krijgen van hun 2e nationale zege in hun duivenloopbaan.

Een prachtige zege die werd behaald door een zeer mooie 4-jaarse duivin die werd ingekorfd op een jong van enkele dagen.  Met een minuutsnelheid van 897,78 meter per minuut was de snelste van alle Belgen (3.766 duiven) voor een afstand van 953 km.

Kurt en Anja hadden 7 duiven ingekorfd op Perpignan en ze behalen 6 prijzen nationaal (1e, 74e,265e,277e,699e,810e) wat een knaluitslag is.

Geloof in het nestspel voor de zware fond

Toen ze een aantal jaren terug de keuze maakten voor de zware fond werd naast de juiste basis ook gekozen om de duiven op nest te spelen.  Hier worden zowel duiver als duivin ingekorfd indien mogelijk.

De duiven werken maar een beperkt aantal wedstrijden per jaar af (2 of maximaal 3) en worden gekoppeld om bij voorkeur op een klein jongske ingekorfd te kunnen worden.

De beste resultaten zijn steeds behaald bij hard weer.  De zeer westelijke ligging van Jabbeke komt ook het best tot zijn recht wanneer er noordenwind of noordoost dient gevlogen te worden.

Als voorbereiding worden heel wat halvefondvluchten afgehaspeld om het kilometeraantal in de voorbereiding omhoog te krijgen.

Indien haalbaar (het ene jaar lukt dit al beter dan het andere) worden in de laatste weken voor een belangrijke vlucht de duiven nog eens met eigen vervoer weggevoerd tot aan de grens met Frankrijk voor wat individuele trainingskilometers.

In volle voorbereiding van een vlucht wordt normaliter minimum tweemaal tot driemaal toe per dag getraind.  In de voormiddag kunnen de duiven trainen en in de namiddag (naargelang de timing worden de duiven die op nest zitten niet van het nest weggejaagd om te trainen, deze krijgen dan op een andere moment van de dag de mogelijkheid om te trainen). En soms, bij wijze van ontspanning voor melker en duif, laat Kurt zijn duiven ’s avonds nog eens wat vrij spelen en dartelen (om hun geluksfactor te verhogen zegt Kurt er al lachend bij).

Dat dit alles tot mooie en sterke resultaten leidt is nu terug bewezen maar ook in het verleden.

  • 1e nationaal Perpignan ‘22
  • 1e nationaal Agen ‘19
  • 2e nationaal Barcelona ‘15
  • 2e nationaal Narbonne ‘18
  • 2e nationaal Soustons ‘10
  • 4e nationaal Aurillac ‘20
  • 5e nationaal Narbonne ‘22
  • 5e nationaal Aurillac ‘20
  • 5e nationaal Agen ‘18
  • 6e nationaal Barcelona ‘18
  • 7e nationaal Agen ‘19
  • 7e nationaal Agen ‘18
  • 8e nationaal Narbonne ‘11
  • 8e nationaal Pau ‘13
  • 9e nationaal Agen ‘19

Een indrukwekkende top 10 nationaal lijst….

Perpignan winnares is een topduif !

Laten we ze voorlopig nog de Perpignan-winnares noemen, is een topduivin.

Met een 45e nationaal Agen ’19, een 65e nationaal Pau ’22, een 278e nationaal Pau ’20 en een 5e Tours heeft ze zichzelf gekroond met de 1e nationaal Perpginan.

Ze heeft het ook van geen vreemden.

Haar vader is een late zoon uit het  Barcelona-koppel (zoon van de 6e nat en 30e nat Barcelona, en tevens vader van 19e asduif Agen jaarse, vader 4e Pau, 2e en 8e Narbonne enz….  Deze duiver is de oude sterke basisstam met namen als de eigen Barcelona en de duiven van Danny Szymczak en Hendrik Wijnant.

Haar moeder is het Narbonneke dat zelf de 2e nationaal Narbonne, 9e nationaal Agen vloog en uit de kweeklijnen komt van Jelle Jellema, Chris Raes en Hendrik Wijnant.

Samengevat de oude sterke basislijnen die het blijven goed doen en goed blijven vererven en dit vooral op de zwaarste vluchten.

Met deze zege bevestigen het sympathieke koppel Anja en Kurt hun status van topfondhok nogmaals. Ze hebben niets meer te bewijzen maar dat doet niets af aan de onverdroten inzet en passie waarmee zij hun hobby beleven.

Van harte proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

B18-3049737
1e Nationaal Perpignan 3.766 oude

Distance: 953km
Velocity; 897.78 m/m

De hokken

Dhaenens Geert