Meer nieuws

"De Catalaan" van Desplenter Marc (Kortemark) wint 1st Nat. Barcelona (B) tegen 6.533d.

08 Jul 2023

"De Catalaan"
B20-3069272

1e Nationaal Barcelona 6.533 oude

Afstand: 1,057km

Snelheid: 1,143.92m/m

Geklokt op lossingsdag om 22u. 24min en 36 sec

 

Wat gaat er allemaal door je hoofd, hoe hard giert de adrenaline wanneer je stilaan tot het besef komt dat je, met je topduif, de nationale zege op Barcelona aan het winnen zijt, of hebt gewonnen ? Dat dacht ik toen ik het erf van de mooie woning opreed op zaterdagvoormiddag bij Marc Desplenter in Kortemark. Vrij vroeg op zaterdagmorgen bleek dat zijn De Catalaan een echte stunt had verwezenlijkt. Een topduif, zonder meer, met reeds 2 nationale toppen in het seizoen 2022, die Barcelona nationaal wint.
Marc (62 jaar jong) is nochtans wel wat gewoon qua drukte, het omgaan met stress en heeft letterlijk en figuurlijk in zijn beroepsleven al voor hetere vuren gestaan. Succesvolle uitbater (zoon Yoni is ondertussen de 3e generatie) van restaurant Chantilly in Torhout is hij samen met zijn gezin een kei in het omgaan met onvoorziene omstandigheden…..en toch was hij ontzettend fier op wat er werd gepresteerd. Duiven zijn zijn hobby…zijn passie en dan neemt de emotie het al eens over op de ratio…en dat is net het schone van een hobby. Gemiddeld om de minuut zoemt zijn telefoon…en klantvriendelijk zoals Marc is, wordt iedereen vriendelijk en aangenaam te woord gestaan. Felicitaties alom.


Een gesmeerde tandem met focus op de zware fond
Gelukkig kan Marc in deze hectische uren in alle vertrouwen het verzorgen van de duiven overlaten aan zijn kompaan Freddy Simoens (62 jaar). Freddy is een duivenstrijder van vele oorlogen, hij heeft al wat nationale zeges op zijn conto staan (met o.a. de 1e nationaal Limoges bij de tandem Baert-Simoens). Freddy is een echte soigneur en kan de duiven lezen.
Toen Marc in 2018-2019 een start nam met de duiven wou hij dit goed doen en zich focussen op de zware fond. Ook hij maakte beginnersfouten door zwaar te investeren in pedigree-duiven…waar ondertussen afscheid werd van genomen.
Het blijft zoeken om met de juiste basis te kunnen starten. Tot hij een groot deel van de duiven overnam van Eddy D’Heedene die de duivensport vaarwel zegde. Eddy had genoeg bewezen dat hij op de zwaarste vluchten top kon spelen met een kleine kolonie en er was een kweeklijn aanwezig die reeds meerdere topvliegers had voortgebracht.
En het zijn deze duiven die nu het gros van de kweekkolonie uitmaken van deze gesmeerde tandem. Freddy is “ganse dagen” aanwezig voor de verzorging. Marc kan al in alle vertrouwen het runnen van het restaurant aan zijn zoon Yoni overlaten en mag al eens ontsnappen aan de drukte om de rust van de duivenhobby te komen opzoeken.
De hokken zijn mooi ingeweven in de tuin en bij de woonst van Marc en zijn vrouw. De hokken zijn goed en gezond en worden samen met Freddy piekfijn onderhouden. De kolonie bestaat uit 13 koppels kweekduiven, 22 oude duiven en een 45-tal jaarse duiven. Er worden 70 jonge duiven gespeend voor eigen gebruik. Doel is de zware fond en zowel de opleiding van de jonge duiven als de jaarlingen is in functie van het latere zware werk vanaf de leeftijd van 2 jaar. De vliegduiven kweken niet voor het seizoen, ze mogen einde maart 5 dagen broeden en na het seizoen mogen ze 1 jong grootbrengen en nog eens “vuil” broeden om dan rustig te ruien. De jonge duiven worden niet verduisterd en worden enkel goed geleerd waarbij er vooral zorg wordt gedragen voor de toekomst en niet te wild wordt gespeeld. Als jaarduif is het de bedoeling dat ze Agen en Narbonne (indien de pennenstand dit toelaat) afwerken en dan is de grootste selectie achter de rug. Bij het inkorven krijgen duivers geen duivin te zien en worden zo rustig mogelijk ingekorfd. In het seizoen is er een tweewekelijkse medische controle maar tot op heden zijn de nodige ingrepen in het seizoen 2023 uitgebleven. Als voer wordt het Beyers-voer gebruikt met een opvoerschema bij de laatste 6 voederbeurten.

Le Catalan, le talent va là où il ne peut pas aller

La classe - si on lui en donne l'occasion - finit toujours par s'imposer ! Voilà qui résume bien l'histoire de ce pigeon de haut niveau. Une histoire remarquable qui montre que lorsque le talent, la volonté, etc. sont présents, ils finissent tôt ou tard par se manifester. Jeune, ce coq a volé en liberté pendant quelques semaines, mais en raison de son origine, de son charisme et de sa classe, il a été décidé de le mettre dans le pigeonnier d'élevage. A l'âge d'un an, Le Catalan est resté dans le pigeonnier d'élevage et était normalement destiné à être reproducteur jusqu'à la fin de ses jours. En tant que pigeon de deux ans, et suite à la constatation qu'il y avait "assez" de reproducteurs, il a été décidé de jouer quand même quelques pigeons. Il a été entraîné avec beaucoup de soin et ensuite, résolument, il a été enrôlé pour Pau, tout en sachant que la tâche serait ou pourrait être très difficile en raison des grandes étapes qui ont été franchies. La surprise fut grande lorsqu'il vola le 72e national et ce fut le premier signal d'un grand talent. Après ce mouvement tout à fait remarquable, il a été mis en panier pour Tarbes avec un 9ème national en plus... avec maintenant le 1er national Barcelone comme cerise sur le gâteau. Le sang est plus fort que l'eau !

Pau
19ème club 260 p (2022)
31ème prov 863 p
72ème nat 3,734 p

Tarbes
1er club 369 p (2022)
4ème prov 918 p
9ème nat 2,899 p

Barcelone
1er club 313p (2023)
1er prov 1 187 p
1er nat 6 533 p

Il est arrivé pour une distance de 1 057 km à 22h24 à Kortemark et a parcouru la distance Barcelone-Kortemark jour après jour et à une vitesse minute de 1 143 m par minute. Quel exploit ! Vous pouvez déjà rentrer à la maison avec cela en tant que pigeon de 3 ans ! C'est un très beau pigeon dans la main. C'est un très beau pigeon dans la main, mince et élancé avec un panache doux et peu de poids et un œil pigmenté très fort, un vrai pigeon lourd de longue distance. Du côté paternel, il est issu de la forte lignée d'Eddy D'Heedene, du pigeonnier Bungeneers-Polder-Batenburg. Sa mère vient directement du super pigeonnier de Dieter Ballmann d'Amel et est une fille de son hors-catégorie Champ de Barcelone, couplé aux lignées de Rudi Grün. Le pigeonnier de Dieter Ballmann est, en plus de très bonnes performances sur son propre pigeonnier, fournisseur de plusieurs pigeons de haut niveau sur d'autres pigeonniers. Le sang de longue distance le plus lourd peut être trouvé dans le pedigree de ce pigeon de haut niveau.
 

Barcelona my dream

Deze uitspraak heeft menig fondliefhebber in zijn hoofd, een stille droom koesteren om ooit een top te scoren op deze vlucht…..maar de overwinning is nog een hemeltje hoger. Dit realiseerde De Catalaan op de hokken van Marc Desplenter en zijn verzorger Freddy Simoens. Een kolonie in opbouw die vorig seizoen reeds toonde heel wat in zijn mars te hebben en dit seizoen de kroon op het werk heeft gezet met deze nationale zege.

De gezonde, ontspannende ambitie is er niet minder op geworden, wel integendeel. Het zal een ongelooflijke boost zijn om ook in de toekomst alles in het werk te stellen om het vaandel hoog te houden. Wij zijn ervan overtuigd dat we het laatste van dit hok nog niet hebben gezien. Maar ondertussen is het drijven op de wolk van de zegeroes na deze overwinning op Barcelona.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

Geert Dhaenens