Meer nieuws

ZLU Marseille Jo De Cock, Wijnandsrade

23 Jul 2024

Marseille werd een zware opdracht

Wijnandsrade ligt ten westen van Heerlen in het Nederlandse Limburg omringd door de dorpen Nuth en Hulsberg. Het dorp ontleent zijn naam aan Winand Marschereil . Het is daar dat de “DER GIEL” met paspoort  NL 21/1390871 na een slopende 14 uur  voor een afstand van 845,993 km om 21:02 uur zijn “Chip” liet piepen en zo de geschiedenis inging als Nationaal winnaar van Nederland tegen 2852 moedige strijders . Zijn snelheid was 986,31 m/p/m .

Marseille was een harde dobber en niet weggelegd voor “amateurs” maar voor echte klasbakken . “DER GIEL” won ook vorig jaar 2023 zijn prijs Nationaal vanuit Marseille en wist dus wat vliegen is! Het was dit jaar voor de 60° keer dat Marseille ingericht werd en “DER GIEL” parkeert zich Internationaal tegen 8498 duiven op de 6° plaats !

Als weduwnaar die half Maart zijn duivin mocht liefkozen en er samen met haar een tiental dagen mocht broeden. Dit ritueel mag hij nog eens overdoen na het seizoen. Jo De Cock beoefend de duivensport samen met zijn echtgenote Kety , als 67 jarige onderhoudsman aan de Roduk te Kerkrade is hij nog dagelijks van huis . Dus de zeer gewaardeerde hulp van Kety is welgekomen . Heden ten dage is het geen sinecure als voltijds werkende om de duivensport te beoefenen .

FOND !

Al jaren speelt Jo de fondvluchten , het ene jaar al wat beter dan het andere maar klagen hoor je Jo niet doen . De laatste jaren gaat het steeds beter en beter en dit dankzij de familie Van Houten uit IJselstein en zijn goede vriend Giel Janssens (voorheen Janssens-Hausoul) . De winnaar is trouwens een 100 % Janssens-Hausoul !

Er wordt gespeeld op een tuinhok van 11 m waaronder ook de kweekduiven huizen . Een 25 tal oude en 25 jaarlingen worden er gespeeld en dit op weduwschap.

De jaarlingen worden afgericht tot 500 km en gaan 1 keer tot 800 km. Wie deze vuurdoop overleeft mag zich opmaken voor een plaats tussen de oude duiven . Het tuinhok beschikt over een ventilatiesysteem die de vuile lucht afvoert en de verse lucht binnen haalt !

De eerste vlucht is Agen ZLU, twee weken later gaan ze mee naar Marseille en de twijfelaars worden ingekorfd voor Cahors. Vorig seizoen gingen er 20 mee naar Agen en 10 daarvan wonnen hun prijs , volgens Jo niet vroeg genoeg maar er was wel tevredenheid . Twee weken later naar Marseille en er werd begonnen met 24°,36°,38°,53° (9/20) ! Dit jaar 2024 vanuit Agen 65°,67°,127°,553°,669° (9/20) !

En vanuit Marseille het gekende resultaat met 1° Nationaal en 7 van de 19 ingekorfde op papier .

De verzorging is er eenvoudig , de duiven worden door Kety buiten gelaten en binnen geroepen en dit een maal per dag . De weduwnaars komen enkel 's avonds buiten en daarna laat Kety de jonge duiven buiten .

De voeding is van de firma Vanrobaeys, de duiven worden er zoveel mogelijk natuurlijk gehouden en medisch wordt er enkel ingegrepen indien noodzakelijk .

Jo beschikt over 15 koppels kweekduiven die twee ronde jongen mogen kweken , jonge duiven worden enkel goed op geleerd met het oog op de toekomst .

Men is er lid van Juliana een vereniging in Heerlerheide te Heerlen .

Niet aan zijn proefstuk toe !

Dat Jo niet aan zijn proefstuk toe is is een feit want in het verleden won hij ook al 3° Internationaal Narbonne, 1° Nationaal Narbonne ! Dit jaar komt daar dus nog een 1° Nationaal bij .

Jo moet nog 3 weken werken voor hij als 67 jarige op rust mag gaan , dus binnenkort kan de champagne alweer knallen te Wijnandsrade !

De Rooms-Katholieke  Sint-Stefanuskerk  van Wijnandsrade heeft als patroon de heilige Stefanus

en of deze er iets mee te maken heeft weten wij niet . In ieder geval hebben we een mooie winnaar voor deze editie gekregen of laat ons zeggen Jo en Kety van harte proficiat .

Rudy Fosselle