Montauban Oude duiven
DE WITTE MARNIQUE (Maldegem): 1e Nationaal Montauban 5408 oude duiven
Maldegem: Om 6u50 klonk bij staalblauwe hemel het startschot voor de 5.408 oude Montaubanvliegers. Bij het vertrek was het nog windstil maar beetje bij beetje kwam een hardnekkige noordoosten wind de kop opsteken waardoor Montauban alles behalve een makkelijke vlucht werd. Het was dan ook wat lang wachten op de eerste meldingen en deze kwam er van de gekende tandem Vandemeulebroecke Carlos & Xavier (Saint Leger – zou uiteindelijk als 3e Nationaal afgevlagd worden) met 1005,68 m/m. De rekenmachines konden boven gehaald worden, iedereen kon beginnen te rekenen wanneer zij zelf dienden te klokken en enkele minuten later was er een snellere melding van Van Overwaele Gabriel (Michelbeke – zou als 2e nationaal eindigen) met 1008,51 m/m. Doch op een nog verdere afstand, namelijk 801km, liet de vale doffer van Marnique De Witte zich om 19u 51min en 6 sec registreren, goed voor de nationale zege aan een snelheid van 1025,85 m/m.
EEN OPSTEKER
Deze nationale zege is meer dan een “opsteker” voor de 72-jarige Marnique. Verleden jaar kreeg hij een hersenbloeding toen zijn duiven van Libourne aan het vallen waren. Op die vlucht won hij zelfs de 1e provinciaal. Nadien werd het voor Marnique een harde strijd om goed te revalideren. Op duivengebied kan hij volop op de steun van zijn vrouw en van Gebr. Van Landeghem rekenen en dankzij hen mag hij nu met de nationale zege vanuit Montauban pronken. Momenteel kan Marnique terug op de hokken en als de duif in kwestie geen wringer in de hand is kan hij de duiven zelfs heel goed keuren.
De nationale zege werd door de vale duiver “B16-4124974” behaald. Een kerel met de nodige referenties want verleden jaar won hij samen met zijn nest broer “B16-4124973” de 3e plaats in het nationaal kampioenschap Grote Fond & Fond KBDB. Spijtig genoeg werd de “973” verspeeld en moest Marnique het dit seizoen met een kopman minder stellen. De “974” zit op een mooi tuinhok met 9 bakken doch slechts 3 weduwnaars bezitten een bak. Dit werkt natuurlijk de onderlinge strijd en jaloezie in de hand. Marnique vertelt “de week voor de inkorving toonde de “974” zijn conditie tijdens de dagelijkse trainingen. Als een zot vloog hij heen en weer en ik weet dat wanneer hij dit doet hij wel eens voor een mooi resultaat kan zorgen en daarom stond zijn ringnummer bovenaan de poulebrief genoteerd. Dat hij voor de nationale zege zou zorgen had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet kunnen wensen. Dit is werkelijk genieten !
SYSTEEM
Een fondkolonie vraagt fondduiven en deze vond Marnique bij o.a. Gebr. Van Landschoot uit Maldegem (zij zijn de kweker van de nationale winnaar), Luc Van Hoecke uit Oedelem, Team Freddy De Jaeger uit Knesselare en Robert Braet uit Maldegem waar vooral duiven van het ras Etienne Devos gehaald werden.
De vliegploeg bestaat uit een team van 15 oude en 16 jaarse weduwnaars. Deze werden op 10 Februari gekoppeld en mochten een koppel jongen groot brengen. Voor de rest is het systeem zoals bij vele andere liefhebbers. De duiven trainen eenmaal daags (’s avonds) en worden in het begin van de week licht gevoederd om dan de laatste dagen voor inkorving een sportmengeling verrijkt met maïs te krijgen. Medisch gezien werd er voor de aanvang van het seizoen gedurende 5 dagen tegen tricho gekuurd en voor de rest werd er tegen geen enkele ziekte behandeld.
De duivin wordt nooit bij het inkorven getoond enkel de nestschotel wordt ter beschikking gesteld maar bij thuiskomst mogen ze meestal , vooral als het een fondvlucht geweest is, tot ’s anderdaags bij elkaar blijven.
Duivensport is hier pure ontspanning… genieten met vrienden en vanonder de perfect gesnoeide plataanbomen de duiven van een fondvlucht opwachten.
Marnique… het hele Herbots team wenst u nog veel succes en een goede revalidatie toe.