Agen Oude duiven

Internationaal

  • DELBROECK LOIC
  • 24 Jun 2024 00:00
  • 28 Jun 2024 00:00
  • Oude duiven

Delbroeck Loic - Leers Nord: 1e Nationaal Agen 6.435 oude

Leers-Nord, pal op de grens België – Frankrijk is voor een ogenblik het centrum van België geworden, en dit omdat de duif van David Delbroeck de 1e nationaal vliegt op de internationale vlucht uit Agen.

Samen sterk

Loïc Delbroeck is de zoon van David, maar het duivenspel en alles errond is in handen van vader David en zijn echtgnote en hierbij volop geassisteerd door hun goede vriend des huizes Christophe Gillard. De organisatie zoals ze er nu is, is het resultaat van een samensmelting van de hokken van Christophe Gillard en David Delbroeck.

Puur hobbyisme, maar met heel sterke resultaten, ontspanning ten top, maar ontspanning waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten om goed te spelen.

Eind 2019 werden de handen in elkaar geslagen en werden de twee kolonies, na een zeer strenge selectie, versmolten tot één.

Het zijn geen pannenkoeken daar op de grens.  Met een zeer beperkte kolonie behaalden zij in het verleden reeds (inter)nationale roem zoals :

  • 3e nationaal Barcelona
  • 1e Nat Z La Soutteraine Jl
  • 23e intern Agen 
  • En nu de 1e nationaal Agen oude duiven

De basis van de kolonie is gevormd met duiven van Patrick Fontaine (zeer goed geslaagd met deze duiven), Thierry Masure, Christophe Nottebaert en Kevin Saudoyez. Er werd eveneens in het verleden samenkweek gedaan met Jean Claude Fontaine, Maurice Casaert en François Charlet. De laatste jaren zijn goede contacten en duiven bijgekomen van Grégory Demaret en Claes Françis & Sylvain.

David, die bij ons bezoek geen blijf weet met zijn vreugde, is een man van veel activiteiten en een rijk sociaal leven. Deze tijd kan hij dan ook niet spenderen aan zijn duiven en dus is de verzoring correct maar eenvoudig en vrij basic. Hij kan altijd rekenen op de hulp en steun van zijn vriend Christophe die alles goed noteert, opvolgt en meehelpt waar nodig.

De installatie in de tuin is goed doordacht gebouwd en georganiseerd, maar zeker niet groot of ruim. Wat ook opvalt is dat de kolonie echt wel beperkt is en er toch heel sterke resultaten worden behaald met weinig duiven.  Door de jaren heen is er een strenge selectie opgezet en met de echte goede duiven wordt de kweek verdergezet.

De duiven worden op klassiek weduwschap gespeeld en de verzorging is allesbehalve naïef (geregelde controle op gezondheid) maar zonder veel tierlantijntjes. Het is kunnen of niet kunnen….en ze kunnen het, dat hebben de resultaten in het verleden reeds meer dan aangetoond.

Kargo met vlag en wimpel op Agen

Kargo (BE21-1088856) is een mooie duiver, eerder van het kleine type, maar met een heel sterke karkas en een opvallend slim kopje. Hij heeft alles rondom hem gezien en houdt alles in de gaten.

Hij haalde op een vrij zware vlucht uit Agen keihard uit en maalde de 775 km van Agen naar Leers-Nord af aan een gemiddelde minuutsnelheid van 1.129 m per minuut. Vluchten aan dergelijke snelheden worden omschreven als een harde vlucht. Om 19.31 u suisde hij naar zijn tuinhokje en gaf iedereen van de oude duiven in België het nakijken. Hij was allesbehalve vermoeid bij zijn aankomst en voelde de voormiddag nadien aan op zijn spiermassa alsof hij niet gevlogen had. Nogmaals het bewijs dat een duif in topconditie weinig last heeft of een vlucht zwaar is of niet.

Hij stamt uit een generatie van duiven. Zijn vader is Joseph die mooie nationale klasseringen vloog op Cahors, Jarnac, Limoges, Tulle (Joseph is een kruising van Peiren x duiven van het hok van Patrick Fontaine). Zijn moeder is  La 349 Muco en is uit de lijn van 1e internationaal Bordeaux 2009 en dus uit de lijn van de Tarbes en Bordeaux van Thierry Masure uit Herinnes (bevat ook nog een vleugje Carteus).

La 349 Muco is tevens moeder van 7e nationaal Limoges, 92e nat Pau, 198e nat Cahors.  Kargo heeft het dus niet zo ver moeten zoeken in bloedlijnen om dergelijke prestatie als een 1e nationaal Agen neer te zetten. Een knalprestatie !

Duivensport als sociaal bindmiddel

David is een zeer sociaal persoon. Graag onder en bij de mensen. Zo benadrukt hij dat het lokaal Leuze een echte verbroedering is tussen duivensporters. Het is een toplokaal in Henegouwen en België met heel veel bekende namen uit de Belgische duivensport die er de degens kruisen, maar bovenal een samenkomst van gelijkgestemden in hun hobby en die er de beste sfeer inhouden. 

De inkorvingen zijn wekelijks een hoogfeest van amicale toestanden, waarbij geen gelegenheid onbenut wordt gelaten om de successen te vieren.

Zo ook voor de zege van David (en Christophe) op Agen. Deze werd uitbundig gevierd met enkele flessen champagne !

Hoe mooi kan de duivensport zijn !

Een dikke proficiat aan de familie Delbroeck en Christophe met deze prachtige zege vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

B21-1088856
1st National Agen 6,435 old birds

Afstand: 775km

Snelheid: 1.129,58 m/m

Dhaenens Geert