Agen Jaarlingen
Internationaal
Vanermen Jan - Gent: 1e Nationaal Agen 7.396 jaarse - snelste van 13.831d.
Het zal je dan maar overkomen….je bent een fervente speler op de zware fond, de duiven van de internationale vlucht uit Agen zijn los, de eerste duiven in Frankrijk melden zich in de avond aan, je maakt een kleine rekensom, je schat dat er om 20.15 u duiven zouden kunnen aankomen in Gent…en dan zie je om 20.05 een vale duif op je spoetnik duiken…
Een kleine weergave van het relaas dat een overgelukkige Jan Vanermen uit Gent debiteert bij ons bezoek. En daar sluit zijn vrouw Ilona op aan “ik dacht er iets was met Jan, dat hij onwel werd of zo….hij stond stil en stamelde ‘ik heb een duif’…”.
Nogmaals het bewijs dat de passie in de duivensport een ervaring is die niet kan nagebootst worden, het moet en is de realiteit van een hobby te beleven en te ervaren zoals het echt moet. Genieten van het moment dat zich zo een gebeurtenis voordoet, de liefde voor de prestatie van dat beestje ! Deze jaarlingduivin overbrugde de afstand Agen-Gent aan een gemiddelde snelheid van 1.137,85 meter per minuut en dan kan dit als een harde, eerlijke vlucht worden bestempeld.
Steevast de zware fond
Jan (63 jaar jong) is een fervente speler op de internationale vluchten zware fond, heeft een lijst van topprestaties waarmee je algauw enkele wanden kan vullen, is niet de bezitter van dé grote kolonie en is een echte hobbyist.
Hij heeft zijn kolonie opgebouwd met duiven uit de zware fond (Dirk en Cyriel Martens, Daniël Aerens, Géry Etuin (de beroemde Vandersmissen), Ruben Lancriet, Freddy De Ketelaere enz…) maar vooral is zijn kweekhok bezet met bewezen duiven. Een goede duif verkopen is niet aan Jan besteed, hij geniet liever van de duif en zijn nakweek op de eigen hokken.
Er zijn een tweetal richtsnoeren waar Jan zich sterk aan houdt namelijk dat alles moet vliegen en dat Barcelona de waardemeter is voor de duiven die mogen blijven op het hok.
Met een relatief beperkte installatie in zijn binnentuin in Gent is alles goed uitgekiend en uitgedacht om de beschikbare plaats optimaal te benutten. Enkele kweekkoppels en in de winter maximum 100 duiven. Dit noopt tot een strenge harde selectie…die loont.
Die binnentuin is ook sinds een aantal jaren het favoriete jachtgebied van de roofvogels. Jan wordt reeds een aantal seizoen (vooral bij de start van het seizoen) dagelijks belaagd en verloor reeds heel wat duiven aan de rovers. Dit heeft ook een negatieve invloed op de trainingen in de lente. Er leren mee omgaan….maar simpel is het niet.
Het systeem is duidelijk, doordacht en werkt. De oude duiven worden op nest gespeeld (zowel duiver als duivin), de jaarse duiven worden op “de schuifdeur” gespeeld. Jonge duiven worden goed opgeleerd zodat zie zeker niet onervaren aan de start komen als jaarduif.
Agena geeft iedereen het nakijken
Voor de vlucht uit Agen had Jan 36 jaarse duiven mee en het is een prachtig vaal-rood duivinnetje dat de snelste van het ganse pak is.
Ze werd dan ook vrij snel omgedoopt tot Agena. Ze is van het middelmatige type, stevig gebouwd en met een zachte pluim. Een kwiek duifje in haar gedrag.
De afkomst is om duimen en vingers van af te likken.
Haar vader is Samson, een rechtstreekse duif van de Barcelona-specialist Freddy De Ketelaere uit Eke. Samson is reeds vader van een recital aan topduiven bij Jan. De moeder is Vifia een echte topduivin (100 % Cyriel & Dirk Martens) en tevens moeder van topduiven “aan de lopende band”. De ouders van Agena zijn meer dan bewezen kweekduiven !
De jaarlingen kweken niet voor het seizoen, ze gaan wekelijks mee op de vitesse en halve fond en eens de zware halve fond aan bod komt vliegen de duivers tweewekelijks en de duivinnen wekelijks. De duiven trainen dagelijks éénmaal, worden niet verduisterd en de omkadering is sober en beperkt.
Hiermee bedoelen we dat het voer een mengeling is van zuivering, sport (mengeling van de lokale voederhandelaar) aangevuld met nog wat snoep en pinda’s naar de inkorving toe. Weinig supplementen of medicatie. Wel wordt aandacht geven aan het vaccineren van de duiven met paratyfus entstof (vanaf 10 oktober 10 dagen kuur in de drinkpot met nadien inspuiting met paratyfus entstof). In februari worden alle vliegduiven ingespoten met paratyfus entstof (zonder voorbereidende kuur).
In voorbereiding van de eerste vluchten op de zware fond werden de duiven éénmaal kort gekuurd tegen trichomonas en eventuele luchtwegeninfecties.
…en dan is de korf de enige waardemeter van deze kolonie.
Jan schuwt niet om de duiven te gebruiken en te spelen, hij is allesbehalve roekeloos maar ze moeten aan de bak, want de plaatsen zijn duur.
Een man met een goed plan die zich houdt aan zijn eigen organisatie en aanpak en hiervoor is beloond met een prachtige zege ! Genieten maar dit alles !
Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens
B23-4030262
1e Nationaal Agen 7.396 jaarse - snelste van 13.831d.
Afstand: 820km
Snelheid: 1.137,82 m/m
Dhaenens Geert