Bourges I Jaarlingen

Nationaal

  • DE RUYCK Walter
  • 23 May 2024 00:00
  • 25 May 2024 00:00
  • Jaarlingen

De Ruyck Walter (Nazareth): 1e Nat. Bourges 18.785 jaarse - snelste van 42.791d.

De eerste nationale vlucht van het seizoen 2024 is gespeeld. De dobbelstenen zijn geworpen, de winnaars bekend. Met een stijging van net geen 3.000 duiven kon Bourges terug op een zeer mooi deelnemersaantal rekenen. Gelost om 9u45 - op een nieuwe lossingsplaats - met een variabele wind konden de “Bourges gladiatoren” aan hun strijd beginnen. 

Nationaal winnaar jaarse en tevens snelste van het hele peloton werd blauw duivinnetje “66” (B23-4018766) van Oost-Vlaming Walter De Ruyck uit Nazareth. Met een gemiddeld snelheid van 1.365 m/m duldde niemand in haar kielzog.

Passie is de rode draad

Walter zit van kleins af aan tussen de duiven. In zijn heimat Kruishoutem begon hij in 1979 op eigen benen met de duiven te spelen en in 1983 verhuisde hij naar Nazareth waar hij zijn hobby verderzette. Naast de duivensport is Walter (65j.) actief als lijnrechter (vroeger scheidsrechter) in het voetbal, wat Walter typeert tijdens het gesprek, hij is doordacht, recht door zee en is niet bang van beslissingen te nemen, ook tegen de stroom in. Zo ook in het verzorgen en managen van zijn duiven. Hij is ongelofelijk gedreven, is een echte winnaar, maar kan het ook wel ferm relativeren wanneer zijn hobby in de weegschaal wordt gelegd tegenover de echt belangrijke zaken van het leven. Duivensport is Walter zijn passie, maar het is en blijft een hobby. 
Hij speelt gewoon graag met duiven, dit vanaf de snelheid tot de fond en in het najaar de Ronde van België. Organiseer bij manier van spreken een vlucht en Walter staat aan de inkorftafel.

Basisduiven 

Daar de halve fond en zware halve fond zijn favoriet strijdtoneel is heeft Walter zijn kolonie gebouwd op toppers op deze discipline. Hij haalde ze indertijd bij dé topper uit de regio namelijk Aloïs Gyselinck uit Nazareth.  Wies, zoals hij in de streek was gekend speelde moeiteloos de 4 of 5 eerste op de halve fond. De duiven hebben allen een karakterkop die erbovenuit steekt, maar qua lichaamsbouw zijn het geen toonbeelden van schoonheid…maar het zijn super vliegers. Deze duiven werden aangevuld met duiven van Meurysse Lucien uit Lozer-Kruishoutem en het supertophok op de snelheid en halve fond van José en Stijn Van Laere uit Lozer-Kruishoutem. In latere instantie werden duiven bijgehaald bij Eric Claus uit De Pinte en Thierry De Keyzer. Laatste succesvolle investeringen werden gedaan bij Gevaert-Lannoo (Deinze), Saverwijns John & Els (Lovendegem) en Schoors-Dewaele (Adegem). “Sorry mocht ik iemand vergeten zijn” zegt Walter erbij.

 

Lesbische duivinnen

In ons gesprek valt op dat het allemaal niet te ingewikkeld wordt gemaakt bij Walter. De hokken zijn degelijk maar zeer basic en allen selfmade. Ze zijn droog, worden netjes onderhouden maar veel comfort is er niet te bespeuren. Basic maar goed.

De duivinnenploeg telt 25 eenheden. Enkel een 5-tal van de betere duivinnen hebben gekweekt, de andere zitten constant op weduwschap. “Van mij mogen ze gerust onder elkaar paren” begint onze nationale winnaar zijn verhaal “Als ze de eerste maal leggen, dan werp ik de eieren weg. Vanaf de 2e leg mogen ze broeden. Niet alle duivinnen paren en daarom komen er op inkorfdag een 5-tal duivers de dames vergezellen, ambiance verzekerd. Wie wil mag stoeien en plezier maken, geen probleem. Wie niet wil, ook goed. 
Ik weet dat dit niet een alledaagse methode is, maar ik ben tevreden van hun resultaten en dat is het belangrijkste toch?
Of die duivinnen dan goed trainen tijdens de week? Ja...verplicht moeten ze 2 x  daags een half uur vliegen. Dit is van 9u tot 9u30 en van 16u30 tot 17u.
Qua voeding staan de mengelingen van Versele-Laga op het menu. Gerry Plus in het begin van de week en opvoederen met een Black Label sportmengeling. Eens ze gegeten hebben gaan zij die niet broeden verplicht in de volière. 
Medisch gezien krijgen ze op zondag BS in het drinkwater en gaat er op de dag van inkorving een gele druppel in de bek. Belgasol bij thuiskomst en de beste grit (Super Grit Van Robaeys en All-in-One van Versele) als dagelijks toemaatje. Voor de rest geef ik bijna niets qua producten…veel te weinig om goed te zijn denk ik soms bij mezelf.

 

Walter, vanwege het hele Herbots team, proficiat met deze mooie nationale zege

 

Stefan Mertens

 

B23-4018766
1e Nationaal Bourges 18.785 jaarse
snelste van 42.791 duiven

afstand: 465km
snelheid: 1,365.47 m/m

Stefan Mertens