La Souterraine I Jaarlingen

Nationaal

  • THYS NICK & ROGER
  • 18 Jul 2024 00:00
  • 20 Jul 2024 00:00
  • Jaarlingen

Thys Nick en Roger: Hallaar: 1e Nationaal La Souterraine 7.368 jaarse - snelste van 12.611d.

Het was verdomd warm als we uit de door airco gekoelde auto uitstapten. De thermometer flirtte vlot met de 30 graden. Roger, Godelieve en zoon Nick waren me aan het opwachten en enige minuten later hadden we al de nationale winnares “Blue Dream” (B23-6019057) in onze handen. “Blue Dream” won niet enkel in haar categorie tegen 7.368 jaarse duiven maar was tevens de snelste van alle 12.611 La Souterraine vliegers. 
“Blue Dream”…ondanks er hier meerdere letters zaten heeft niemand ze zien komen” begint Roger zijn verhaal “Plots een flits boven ons hoofd en na wat getreuzel liet ze zich registreren. Dit is onze 2e nationale zege. In 2021 wonnen we ook vanuit Argenton. “Blue Dream” stond bovenaan de poulebrief want voorheen won ze reeds 62e Nat. Argenton 11.777d. en 216e Nat. Bourges 18.785d. . In zulke duiven mag je toch vertrouwen hebben, vinden we hier.

Pittig detail…de Thys ploeg pakte hard uit op deze nationale La Souterraine vlucht

7.368 jaarse: 1-5-38-40-55 (6/9)
5.243 oude: 109-118-442 (3/3)

Systeem

Onze vliegploeg 2024 was 40 eenheden sterk. Ondertussen zijn er al enkele gesneuveld op het veld van eer of uitgeselecteerd. Beide geslachten hebben vaste partners die thuisblijven. Dat is misschien de motivatie die nodig is bij thuiskomst, iets hebben waarvoor je naar huis vliegt. In de winterperiode worden de oude vliegduivinnen gekoppeld aan de beste weduwnaars en brengen deze een ronde jongen groot. Zo hebben we sneller kweekresultaten van onze beste vliegers die op dat moment nog op de vlieghokken zitten. Er wordt wel voorkomen dat de duivinnen een 2de keer gaan leggen en de duivinnen gaan de volière terug in als de jongen 14 dagen oud zijn. De jaarlingen kweken niet en dit vooral vanwege het lange verduisteren met de jonge duiven en de vluchten die tot in september duren. 
Na de kweekperiode wordt hier dan terug gestart met het dagelijkse uitlaten, maar de trainingen zijn hier nooit heel hard of extreem lang. Wij zijn al heel blij als onze duiven een half uur in de lucht blijven. Daarom kiezen we ervoor om de duiven in april 2x per dag uit te laten en naarmate ze op de halve fondvluchten meegaan schroeven we dit terug naar 1x per dag. Belangrijk is dat de duiven een goede voorbereiding krijgen en ingevlogen geraken zonder zich te forceren. 
De duivinnen worden verduisterd van 1 maart tot 3 weken voor Bourges I. Dit doen we bij de weduwnaars niet. 
De weduwnaars hebben overdag de keuze tussen hun broekhok en een volière, de duivinnen worden overdag buitengesloten in een volière en als ze binnen komen gaan ze naar hun rusthok waar ze in kleine bakjes kunnen gaan zitten en waar er rollen voorzien zijn op de vloer om onderling paren tegen te gaan. Enkel wanneer het zeer warm is laten we duivinnen de keuze tussen rusthok en volière omdat het anders te warm kan worden in de volière. Beide volières zijn enkel maar aan de voorzijde open om tocht te vermijden. 
Sinds 2021 zijn we overschakeld op de Aidi mengelingen waar we ons heel goed bij voelen. Doorheen de week in het seizoen krijgen de vliegduiven Vliegmix 1 , 2 of 3. Vanaf de halve fond gebruiken we voor de duivinnen Girl Power en voegen we de laatste dag hier Vliegmix 3 aan toe, dit gebruiken we ook bij thuiskomst.  
Voor medische controle gaan we altijd op controle bij Dr.Mariën en gebruiken we zijn konditiepoeder wekelijks en zijn konditiesiroop 1x per maand. De duiven krijgen in het seizoen elke zondag gele druppels over het voer. Als de duiven thuiskomen geven we altijd Belgasol van Belgica De Weerd. Als extra supplementen door de week gebruiken we vooral Health Elixir of Condition Booster van Aidi. 

B23-6019057
1e Nationaal La Souterraine 7.368 jaarse - snelste van 12.611d.

Afstand: 589km
Snelheid: 1,342.01 m/m

Stefan Mertens