Vivonne Oude duiven

Nationaal

  • VERLAENEN A & J
  • 13 Jun 2024 00:00
  • 15 Jun 2024 00:00
  • Oude duiven

Verlaenen André & Jimmy (Herent): 1e Nationaal Vivonne (Poitiers) 9.015 oude

 

 

B20-2023822
1e Nationaal Vivonne (Poitiers) 9.015 oude

Afstand: 597km

Snelheid: 1,820.22 m/m

Lossingsplaats Vivonne, een nieuwe naam op de kalender van de nationale vluchten. Gelegen op de westenlijn en vervanger van de gekendere vlucht Poitiers. In totaal stonden er 10.574 jaarse en 9.015 oude duiven op de lossingsplaats. Winnaar in de categorie oude duiven werd de tandem Verlaenen André en Jimmy uit Herent. Hun blauwe duivin “B20-2023822” trotseerde de zeer strakke zuidwestenwind en behaalde een gemiddelde snelheid van maar liefst 1820,22 m/m. Hiermee klopt ze de duiven van Brouillard Brune (Arbre – 1811,56 m/m) en Sierens Norbert (Zwevegem – 1807,57 m/m). 

“Duivensport mooie hobby”… een spreuk die perfect past bij onze winnaars. Broers André en Jimmy Verlaenen genieten van hun eerste nationaal succes en bewijzen dat je niet over een massa duiven moet beschikken om een grote overwinning binnen te rijven. 
Bij het oprijden van de oprit van de woning zie je al voldoende. De mooi onderhouden tuin en dito duivenhokken zeggen genoeg. Ten huize Verlaenen is alles tip top in orde. 
Sinds een 5 seizoenen vormen de broers Verlaenen een tandem en de taken op het duivenhok zijn perfect verdeeld. André houdt zich meer bezig met de jonge duiven terwijl Jimmy de rest van de kolonie onder zijn hoede neemt. In totaal beschikken ze over 12 kweekkoppels en een 50 tal jonge duiven. Geen weduwnaars maar wel een vliegploeg van 9 duivinnen welke op de grote halve fond vluchten gespeeld worden. 
Deze 9 duivinnen brachten tijdens de winterperiode een koppel jongen groot. Vooraleer ze opnieuw legden werden ze naar het kleine rennetje (zie foto) verhuisd waar ze overdag verblijven. Ook tijdens het seizoen zitten ze dag en nacht in deze ren. Enkel tijdens de voederbeurten en bij wedstrijden mogen ze op het hok waar ze gekweekt hebben. 
“Onze duivinnen trainen nauwelijks” weet Andre te vertellen “tweemaal daags geven we ze de vrijheid maar ze haasten zich om op hun hok te gaan. Waarschijnlijk is dat ook tijdens het seizoen hun motivatie.”
“Veel geheimen gaat u niet ontdekken” gaat André verder “De duivinnen worden net zoals bij velen eerst licht (zuivering en dieet) en daarna zwaarder (sportmengeling) gevoederd. Tweemaal per week gaan er vitaminen of electrolyten in het drinkwater en dan hebben we het al gehad. “

Winnares

We hebben de winnares in onze handen genomen en kunnen bevestigen dat het een mooie duivin is. Zeer dik gepluimd met een sterk gepigmenteerd oog in het slimme kopje. Conditioneel meer dan in orde want enkele uren na haar aankomst stond ze terug rond. 

Haar vader is “B10-2127070”, verkregen van hok Rommelaere en is geboren uit een kruising Van Eylen-Imbrechts (Boortmeerbeek) x Van Horenbeeck Leo (Wijgmaal).
Moeder is “B17-2022024”, geboren uit een doffer van Nico Terryn (Keerbergen) x een duivin van Van Horenbeeck Leo 

We eindigen deze korte reportage zoals we ze begonnen zijn… “Duivensport mooie hobby” en voegt André erbij “genieten van de vriendschap onder de liefhebbers is even belangrijk als een schitterende uitslag.”

 

André en Jimmy, nog veel succes gewenst en geniet maar ten volle van jullie eerste nationale zege

Stefan Mertens