Dax Oude duiven

Internationaal

  • MEIRLAEN Etienne
  • 08 Jul 2024 00:00
  • 12 Jul 2024 00:00
  • Oude duiven

Meirlaen Etienne - Deurle: 1e Nationaal Dax 2.578 oude

Een naam als een klok in de wereld van de fond en zware fond is Etienne ongetwijfeld. Heeft zowat alles gewonnen wat er te winnen valt in nationale en internationale wedstrijden en klassementen.
Toen hij jaren terug startte op zijn nieuwe woonst in Deurle was het meteen het doel om op deze vluchten te schitteren. Er werden duiven aangekocht als jonge duif en gespeeld. The proof of the pudding….   
En kwamen in de beginfase enkele duiven op het kweekhok die zelf hadden gevlogen en dus wat hadden bewezen.
Met deze fundamenten, in een latere fase uitgebreid met geslaagde samenkweek met andere tophokken heeft Etienne samen met zijn echtgenote Yvette en verzorgster Aline een gans recital aan topklasseringen bij elkaar gespeeld.
Een speciale dank van Etienne gaat naar Aline die jarenlang zijn rechterhand is geweest in de verzorging. Zonder haar waren deze topresultaten zeker nooit behaald.
Door wat gezondheidszorgen kan Aline nu niet meer helpen aan de duiven en is het duivenbestand willens nillens in aantallen teruggeschroefd.
Er is besloten om op de zware fond normaliter enkel nog met duiven op nest te spelen en niet meer alomtegenwoordig te zijn met veel duiven op alle vluchten.

En toch is het op Dax bingo !

De nationale zege op Dax is een zowat uit de hand gelopen experiment dat naargelang de tijd vorderde zijn ontwikkeling heeft gekend. Na de vrij uitgebreide verkoop van 2 jaar terug werden 15 jonge duivers van het hok van de jonge duiven verhuisd naar de andere kant van de ruime schuurzolder en verdeeld over 2 hokken (6 duiven en 9 duiven). 
Deze duivers waren als jaarling gekoppeld aan duivinnen en deze duivinnen werden gespeeld op Agen en Narbonne.  In het najaar van vorig jaar hadden deze duiven niet gekweekt en kregen in het huidige voorjaar ook geen duivin en hebben dus niet gekweekt. Ze waren min of meer bakvast en hun nestbak was dan ook hun enige territoriumdrift.
Het doel was eigenlijk om ze op nest te spelen samen met duivinnen. Ze trainden éénmaal daags mee met de nestduiven.  Omdat ze echt goed trainden en speels en jolig waren werd besloten om ze niet te koppelen op nest en ze in de aanvangsfase als vrijgezel (célibataire) te spelen. Bijkomend waren er te weinig nestduivinnen aanwezig om ze allemaal gekoppeld te kunnen krijgen. Zo werd van de nood een deugd gemaakt en werden ze als “pater” gespeeld.
Ze vlogen de opleervluchten tot en met Vierzon, daarna Limoges en Tulle (en dit zonder het tonen van een duivin bij inkorving of bij thuiskomst).
Doel was om ze op Dax in te korven. De weken en dagen voor de inkorving trainden ze echt goed, lang en vlot en was er was een goed oog in dat ze vlucht zonder probleem zouden afwerken. De vraag was evenwel de motivatie.
Er werden enkele duivinnen op het hok gegooid en na enkele minuten werden de duivers in de mand gezet obv deze (beperkte) motivatie.
Groot was dan ook de vreugde toen New Monar (zoals de blauwe duiver ondertussen gedoopt is) om 20.17 u na 886 kilometer in Deurle aankwam, en met een minuutsnelheid van 1.125,65 meter per minuut de nationale zege behaalde.
Dax was een eerlijke correcte en harde vlucht en zowat de eerste zwarefondvlucht van dit seizoen die onder min of meer normale omstandigheden kon worden gespeeld.

De ballon van Dax

Aan de thuiskomst van New Monar op Dax is nog een spannende anekdote verbonden. Het was eindelijk eens een mooie zomeravond met weinig wind en een rustige hemel.
Tijdens het wachten op de duiven uit Dax kwam heel rustig een heteluchtballon aangedreven die heel traag richting de woning van Etienne kwam aangevlogen en dit vrij laag boven de huizen.  Beneden hoorde men het gepraat van de passagiers van de ballon die konden genieten van het mooie Deurle.
Net toen de ballon boven het huis en de hokken van Etienne hing kwam New Monar aangevlogen. De schrik sloeg iedereen om het hart.
Maar, geen paniek te bespeuren bij Monar. Hij maakte netjes een rondje rond de ballon, alsof hij iedereen nog eens goeiendag wou zeggen, en viel netjes op de valplank van het hok om 20.17 u met een nationale zege als bekroning.

Een duif van adel

De duiven die momenteel nog op de hokken bij Etienne huizen zijn omzeggens allemaal gevlochten uit de oude sterke stam met topduiven in de origine. En dat is ook bij New Monar het geval.
New Monar is een blauwe duiver van het eerder kleine type. Een echt flyermodel. Het is een eerder ranke duiver, goed gemaakt, met een heel mooie en ruime vleugel. Echt een type duif die veel uren zonder veel gewicht in de lucht kan blijven. Een schrander kopje en een echte wringer in de hand.
Zijn vader is Son Next Ace en is een zoon van Next Ace (4e nationale asduif zware fond 2014) gekoppeld aan All-in-One 7e nationale asduif zware fond. We vinden in deze duiver Cor de Heijde terug, Yelena en de Superbreeder.
De moeder van New Monar is Black Monar. Ze is een zuster van Olympic Monar die 1e nationale asduif zware fond was op 3 vluchten, 4e Olympiade zware fond. Zij is op haar beurt een dochter van de wereldberoemde Monar die 1e internationaal Narbonne won en 2e nationale asduif zware fond vloog, gekoppeld aan Black Silk. Black Silk is een rechtstreekse duivin van de hokken van de gebroeders Desbuquois en een dochter van Roger Barcelona (1e nationaal Barcelona).
New Monar is het kweekresultaat van heel wat internationale topresultaten verenigd in een duif die op haar beurt nu de 1e nationaal Dax op haar palmares mag schrijven.
De erfelijkheid heeft hier duidelijk haar werk netjes gedaan en de goede genen verenigd.

Een heel mooie zege op een heel mooie vlucht uit Dax.

Proficiat aan Etienne, Yvette en Aline vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

B22-4094101
1st National Dax 2,578 old birds

Afstand: 886km

Snelheid: 1.125,65 m/m

Geert Dhaenens