Vierzon Jonge Duiven

Nationaal

  • HOOYLAERTS OMER
  • 15 Aug 2024 00:00
  • 17 Aug 2024 00:00
  • Jonge Duiven

Hooylaerts Omer - Houwaart: 1e Nationaal Vierzon 16.895 jonge duiven

Het mooie aan de duivensport, dat ook liefhebbers die ondanks hun inzet naar hun mogelijkheden ook een nationale vlucht kunnen winnen. Dit werd afgelopen weekend nogmaals bewezen door Omer Hooylaerts uit Houwaart (gelegen nabij Tielt-Winge). Ondanks de pensioenleeftijd gepasseerd werkt Omer nog steeds als zelfstandige in zijn Opel garage. Zijn drive…mensen helpen en enkel voldoening in het werk vinden met  “tevreden klanten.” 
De duivensport is pure hobby… en in 2014 had Omer een top jaar met 7 klasseringen Top-10 nationaal! Maar nadien liep het wat verkeerd. Wegens te drukke beroepsbezigheden, te weinig vrije tijd en het nadeel te hebben van totaal niet te kunnen (willen) selecteren.  Omer: “Mijn hokken zaten vol duiven en in het weekend gaf ik maar mee. Ik zie toch zo graag duiven thuis komen van een vlucht” verdedigt hij zijn methode. “Maar… ik voelde ook dat het zo niet kon blijven duren. Het werd allemaal teveel. 
Ik ben goed bevriend met Albert Derwa. We zijn oude klasgenoten en Albert bleef maar zeggen dat ik veel te veel duiven had. Mijn selectie mes diende veel scherper geslepen te worden en toen ik meer dan 700 duiven had, heb ik een serieuze selectie doorgevoerd. Ik denk dat wel de helft uitgeselecteerd werd. Albert zag dat het goed was. En inderdaad…sindsdien heb ik alles beter onder controle

1e Nationaal Vierzon

“Nooit gedacht dat dit me ooit zou overkomen”, gaat Omer verder “Ik zie hem nog steeds, geen centimeter uit de verkeerde richting, aanstormen. Geen seconde verloren. Ik had juist gekeken hoeveel meters de eerste duiven deden en direct voelde ik dat dit een zeer vroege duif was. Mijn naam verscheen als 1e nationaal jonge duiven, het waren bange minuten hopende dat er niemand van de “achterkant” zou voorkomen. 

De winnaar is “B24-2089752”, een blauwe duiver die met een jong van een 15-tal dagen rond zijn nek hangt. Waarschijnlijk zal hij daar zijn motivatie geput hebben. Of ik mijn jongen altijd op nest speel? Ja en nee… ik laat ze maar doen maar als ze, zoals dit jaar, eens een nacht extra moeten overzitten of als er verliezen zijn, dan is het nestje (lees motivatie) ook weg. Maar, de nationale winnaar was gepaard met een van de lokduifjes. Zij broedde door en zo lag er ineens een jong in de nestschotel. 

Of ik een stamkaart van de winnaar heb? Nog zo een verhaal. Mijn duivenboekhouding is onbestaande en aangezien ik dikwijls durf herkoppelen weet ik wie de moeder (bon gekocht bij Pascal Ariën en zo 4 eieren ontvangen)  is, maar niet wie de vader is. Ik heb een vermoeden, maar ben niet 100% zeker.

Voor de rest vallen er in Houwaart weinig tot geen geheimen te ontdekken en wordt er zoveel als mogelijk naar de wijze raad van Albert Derwa geluisterd. 

Omer…proficiat met deze nationale overwinning en wie weet wat er nog volgt

Nog heel veel succes

BE24-2089752
1e Nationaal Vierzon 16.895 jonge duiven

Afstand: 457km
Snelheid: 1.307,66 m/m

GEEN STAMKAART BESCHIKBAAR

Stefan Mertens