更多信息

HAAK-SOEN (Moerbeke) 1ste algemeen koning FCD grote halve fond 2018

07 Nov 2019

Iedereen weet dat er in Oost-Vlaanderen zeer sterke duivenliefhebbers zitten. Als je dan in de fondclub Denderstreek (samenspel van 4 lokalen gelegen in Ninove, Dendermonde, Viane en Aalst) tot 1ste algemeen koning gekroond wordt van dit samenspel, dan weet je dat je sterk aan het presteren bent met de duiven. Deze eer was weggelegd voor de tandem Haak Soen.
Verder ook te vermelden is volgende topper die ze in huis hadden. De 4035097/2017 vloog op de grote halve fond de volgende uitslagen bij elkaar:
Bourges 8 van 1124 duiven
Vierzon 6/ 462 duiven
Issoudun 2 van 151 duiven
Blois 6 van 150 duiven
Orleans 6 van 294 duiven
 

Deze jaarling bekroonde zich dan ook tot de 1ste asduif grote halve fond 2018 in de FCD.
Verder behaalde deze topduif de volgende vermeldingen, waardoor zodat de tandem Haak Soen gekroond werd tot algemeen koning FCD.

1 KAMPIOEN MEESTE PRIJZEN JAARSE 1+2 GROTE HALVE FOND
1 ASDUIF JAARSE GROTE HALVE FOND 2018
2 ALL ROUND KAMPIOEN FCD 2018 1+2
3 ASDUIF JAARSE GROTE HALVE FOND 2018
6 KAMPIOEN MEESTE PRIJZEN OUDE GROTE HALVE FOND
7 KAMPIOEN MEESTE PRIJZEN JONGE 1+2 GROTE HALVE FOND
9 KAMPIOEN MEESTE PRIJZEN OUDE 1+2 GROTE HALVE FOND
9 KAMPIOEN MEESTE PRIJZEN JAARSE GROTE HALVE FOND
10 ALGEMEEN KAMPIOEN FCD GROTE HALVE FOND

Bjorn Haak heeft de duivensport met de paplepel ingekregen door zijn vader Frans. Na het overlijden van Bjorns vader ging Bjorn door, en dit met succes. In 2014 werd nog een interprovenciale overwinning op zijn naam geschreven. Ook David Soen had via zijn vader en peter de duivensport als kind meegekregen. In 2013 werd hij 3de Nationaal kampioen 1+2 kleine halve fond. Omdat het altijd maar moeilijker en moeilijker wordt om te presteren met duiven en ook omwille van de drukke werkomstandigheden besloten beide heren samen te spelen. In 2015 startten ze als tandem Haak - Soen. De kwekers zijn gehuisvest bij David thuis. De vliegduiven zitten op het hok van Bjorns ouderlijk huis. Op het kweekhok zitten topduiven met ook prachtige prestaties. De zwarte bliksem (1ste prov Bourges) , twenty four, miss money(1ste prov Blois). Bjorn en moeder Amanda nemen dan ook het meeste van de verzorging op hen tijdens het vliegseizoen. David is dan vooral raadgever.
Samen bezitten ze zo een 24 koppels kwekers. Het kweekhok is opgebouwd uit duiven van Eddy Anckaert, Jozef Wellemans, Martin de Roover, Eric Brootcorens en Herbots. Er is plaats op het hok voor zo een 24 weduwenaars en 16 vliegduivinnen om de halve fond en de grote halve fond te bekampen. De duiven worden gespeeld op half weduwschap met dus een vaste partner thuis.

Er worden ieder jaar zo een 120 – 150-tal jonge gekweekt om mee te spelen. De jonge duiven worden verduisterd vanaf half maart. De eerste ronde werd opgeleerd in kleine stappen, maar de 2de ronde dit jaar werd echter opgeleerd door tijdsgebrek in grote stappen. Dit had weinig verschil in prestaties want de 2de ronde is heel goed afgekomen. Het komende seizoen zijn er ook 20 jonge bijgekocht bij John Meurysse.

Naar verzorging en medische begeleiding volgen ze vooral dierenarts Vandercruysse. Voor de kweek en voor het seizoen staat er een bezoekje gepland. Ook tijdens het begin van het seizoen probeert men na een 2-3 weken langs te gaan ter controle. Ook de bijproducten van Dierenarts Vandercruysse worden gegeven: Heparenal, condimix, sedechol,… Vroeger ging Bjorn naar Dierenarts Boddaert, samen met Eric Brootcoorens, waar hij veel van bijgeleerd heeft. Er wordt hard gewerkt met de duiven naar recuperatie toe. Voeding en bijproducten staan volledig in het teken om zo snel mogelijk na een vlucht te recupereren. Ook het ontgiften van de duiven vinden ze belangrijk. Verder wordt er langzaam aan opgebouwd met de voeding naar de nieuwe vlucht toe.
In de kweek worden de mengelingen van Beyers aangesproken, maar de vliegduiven krijgen Versele-Laga mengelingen gevoederd. David houdt het graag simpel, goede duiven gezond houden en dan hopen op die topvorm en dan komen de prestaties van zelf.
Verder is een strenge selectie hier het stokpaardje. Als er 2 jaar niks bruikbaar uit een duif wordt gekweekt wordt deze opgeruimd. Ook deze lijn trekken ze door naar de vliegduiven.

Bjorn vertrouwde mij ook toe dat hij toch zijn moeder wou bedanken voor de vele hulp bij het onderhouden van de duiven, zonder haar was dit allemaal niet mogelijk.