Meer nieuws

Annick Goeteyn (Deinze) Wint 1ste Provinciale Bourges III Oost-Vlaanderen met Jaarling Nikita

14 Aug 2024

Deinze - Annick Goeteyn heeft opnieuw indruk gemaakt in de duivensport. Haar jaarse duivin "Nikita" behaalde de eerste provinciale prijs voor de provincie Oost-Vlaanderen tijdens de nationale vlucht vanuit Bourges. Nikita, met ringnummer BE23-4065069, vloog als snelste van de 1.547 jaarlingen uit Oost-Vlaanderen en zelfs van alle 3.831 ingekorfde duiven in Oost- en West-Vlaanderen. Annick's duiven hebben dit jaar keer op keer gepresteerd. Haar hok behaalde diverse podiumplaatsen, waaronder de 1e en 2e Interprovinciale Fontenay met 1.895 duiven en de 1e Interprovinciale Chateaudun tegen 4.155 duiven. Met in totaal 27 overwinningen tot nu toe, heeft Annick een fenomenaal seizoen achter de rug.

Nikita

Wat deze prestatie extra bijzonder maakt, is dat Nikita tegen de wind in moest vliegen, een uitdaging die ze ondanks de ligging van het hok van Annick moeiteloos overwon. Nikita volbracht haar winnende vlucht op een jong van slechts vijf dagen oud. Tot begin juli werd Nikita op klassiek weduwschap gespeeld, waarna ze, samen met zes andere duivinnen die het weduwschap mee waren, naar het hok van de jongen verhuisde om hen gezelschap te houden.

Nikita werd op het laatste moment ingekorfd voor Bourges omdat er nog één plek vrij was in de mand. Aanvankelijk was het niet de bedoeling om haar op deze vlucht in te zetten, aangezien ze de laatste weken vooral op korte afstand vloog samen met de jongen. Toch bewees Nikita, een klein duivinnetje met veel pit, dat ze meer in haar mars had dan verwacht.

Afstamming

De winnende duivin is een dochter van "Armando x Contador" (Joël Verschoot) en "Daughter Nina". Ook komt "Daughter Nina" voort uit de beste afstamming op het hok van Annick, "Ronaldo Junior", die de 5e plaats nationaal behaalde op Issoudun tegen 12.349 duiven, en "Nina", de 1e Interprovinciale Brionne tegen 14.856 duiven.

Voeding

Annick geeft haar duivinnen speciale aandacht qua voeding, met onder andere de Girlpower-mix van Aidi, die zorgt voor voldoende energie zonder het risico van onderling paren. Voor de snelheid worden alle duiven gevoederd met Aidi Mix 1, terwijl de duivers een zwaardere halve fond Mix 3 en Long Distance-mix krijgen. Daarnaast krijgen alle duiven gekiemd voer als extraatje.

Spelsysteem

Annick heeft dit jaar 50 kweekkoppels en startte het seizoen met 150 jongen, 35 duivers en 37 duivinnen oude en jaarlingen. De oude duivers en duivinnen worden klassiek weduwschap gespeeld  en de jongen blijven nu voor het 4de jaar het hele seizoen samen en worden verder op nest gespeeld (vroeger werden de jongen op de schuifdeur gespeeld).

Samen met haar vriend Christian Dekeyser vormt Annick een sterk team. Elk kent zijn taak om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt. Regelmatig bezoek aan dierenarts Piet Blancke geeft Annick de zekerheid dat haar duiven in topconditie blijven, wat dit seizoen duidelijk te zien is aan de resultaten.

Met Nikita's overwinning zetten Annick & Christian opnieuw een sterke prestatie neer in de duivensport, en de toekomst belooft nog veel meer.
Annick & Christian, van harte proficiat vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots