Meer nieuws

Ariën - De Keyser (Tielt-Winge) wint 1ste Prov. Tulle Vlaams-Brabant met 'Willem One'

28 Jun 2024

Tielt-Winge - Ariën - De Keyser heeft afgelopen weekend opnieuw indruk gemaakt tijdens de nationale vlucht vanuit Tulle. Hun duif, met ringnummer BE23-2001662, behaalde de eerste plaats op provinciaal niveau tegen 757 jaarlingen. Op nationaal niveau wist deze duif de 22ste plaats te bemachtigen van 5.751 jaarlingen en eindigde als 62ste van de 13.634 oude en jaarse duiven samen.

De winnende duif: 'Willem One'

Sinds 2024 speelt Ariën - De Keyser niet alleen met duiven van PEC, maar ook met duiven van de bekende Chinese duivenverzamelaar Mr. Xing, alias ‘Kaier’. Kaier heeft onder andere geïnvesteerd bij de ondertussen alombekende 'Vliegende Tandarts' Willem de Bruijn uit Nederland. Deze wedstrijd vanuit Tulle was de eerste nationale fondwedstrijd waarbij Ariën - De Keyser deelnam met duiven van Kaier, evenals met duiven van origine Willem de Bruijn. Vandaar de naam ‘Willem One’ voor de winnende duif, wat staat voor drie zaken: 1e provinciale overwinning met Kaier duiven, 1e provinciale overwinning met Willem duiven, en 1e plaats provinciaal.

Wanneer men de pedigree onder de loep neemt zie je onmiddelijk dat 'Willem One' van absolute topduiven afstamt. Langs vaderskant is hij een kleinzoon van 1ste Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB 2021 'Real Dream' van Olivier Poussart gekoppeld met de wereldberoemde duif 'Armando' van Joël Verschoot, een absolute topkweker die het volgende indrukwekkende palmares bij elkaar vloog:
1ste Olympiade Cat. C Poland 2019
1ste Nat. Asduif KBDB Long Distance 2018
3de Nat. Asduif KBDB L.D. 2017
Langs moederskant is 'Willem One' een kleinzoon van 'Secretariat' van Willem de Bruijn met het volgende palmares:
1ste Nat. Asduif Jonge Duiven WHZB
1ste Asduif Jongen Halve Fond SS
2de Asduif Jonge Duiven Pipa Ranking
2de Asduif Jonge Duiven Afd. 5 RO
Ook de bloedlijnen van 'Uranus' en 'Murphy's Law' stromen door 'Willem One'.

Het karakter van 'Willem One'

De winnaar is een tamelijk kleine blauwe doffer, zeer zacht van pluimen, een mooi geheel als duif en bovendien met een heel goed karakter. Dit betekent een duif die enkel positief opvalt: hij luistert goed, traint goed, eet goed en zit altijd mooi gestreken met een opvallend charisma of uitstraling. Deze uitstraling heeft hij niet van vreemden, ook zijn ouders zijn zeer opvallende duiven met veel charisma.

Ariën - De Keyser is er steeds meer van overtuigd dat de uitstraling van duiven op het hok net zo belangrijk is als alle fysieke eigenschappen waar men naar kijkt bij het hanteren van de duiven. Super duiven hebben meestal die speciale opvallende uitstraling en kunnen al op het hok onderscheiden worden van de gewone prijsvliegers.

Een succesvolle start

'Willem One' vloog als jonge duif enkel tot Soissons en werd vanaf het begin volop ingezet om zoveel mogelijk ervaring op te doen voor de start van het grotere werk. Zo vloog hij onder andere naar Sermaises, Vierzon, Bourges, Soissons, Argenton, Vivonne en nu Tulle. Op Argenton en Poitiers behaalde hij mooie prijzen en kwam hij opvallend fris thuis.

Kwaliteit boven alles

Kwaliteit laat zich snel merken, zowel op de hokken door hun karakter als op de uitslagen van de wedstrijden. Hoewel er oneindig veel verschillende methodes en systemen zijn, werkt elk systeem alleen met uitstekende duiven. Ariën - De Keyser begint steeds meer de uitspraak van Willem De Bruijn te waarderen: "Goede duiven en al de rest is larie."

Het belang van een goed systeem

In gesprekken met liefhebbers van super duiven draait het vaak om rassen en koppelingen, terwijl gesprekken met gewone meelopers vaak over producten en systemen gaan. Hoewel beide belangrijk zijn, primeert de goede duif om resultaten te behalen. Continu veranderen van systemen is volgens Ariën - De Keyser een dooddoener.

Hun systeem is simpel maar effectief: de winter is cruciaal, dan moeten de duiven super gezond zijn en keihard trainen om de conditie op te doen waar ze de hele zomer profijt van hebben. Eenmaal het seizoen begint, wordt de conditie elke week sterker door wekelijkse vluchten en toenemende kilometers. Goede voeding (Pascal gebruikt Matador en Vanrobaeys), propolis & honing (bijproducten geproduceerd door bijen) en producten van Vydex (Carbosol, Recovery, Super Power Plus, en Entrodex) spelen een belangrijke rol bij Pascal. Voor gezondheid en meer energie vertrouwt Ariën - De Keyser al meer dan 10 jaar dagelijks op Wonder Pigeon.

Toekomstige successen

Met deze overwinning staat de teller voor Ariën - De Keyser nu op 82 provinciale overwinningen. De mijlpaal van 100 komt langzaam in zicht en de ambitie om deze te bereiken blijft groot.

Op naar de volgende provinciale overwinning en een welgemeende proficiat vanwege het ganse Herbots team Pascal!

Maarten Herbots