Meer nieuws

Bart & Nance Van Oeckel - Oud-Turnhout: 1e Nationaal Limoges 6.889 oude duiven

05 Jul 2024

Wat een weekend was dat…een strijd op het scherpste van de snee tussen twee heel goede vrienden en dan hebben we het over familie Van Oeckel en familie Broeckx. Toen we bij Bart en Nance Van Oeckel de keuken binnenwandelde om hen te feliciteren met hun 6e nationale zege, verwonderde het ons geen seconde dat ook familie Broeckx mee aan de indrukwekkende keukentafel zat om te vieren. Want het is een publiek geheim dat beide families elkaar alles gunnen. Van afgunst is er geen sprake…maar zegt Bart er meteen bij… de volgende keer is het aan Marleen en Jan Broeckx om de nationale zege binnen te halen. Iedereen gunt het hen zo van harte.”

Komen we nogmaals terug op de millimetersprint. Beiden hokken spelen een afstand van 700km op Limoges en het verschil in snelheid was juist geteld 0.30m/m of 3 seconden. Nieuwsgierig als we waren vroegen we aan beiden of een van deze duiven “een toer teveel” of iets “te lang getreuzeld had” om binnen te komen. 
Jan Broeckx “de onze heeft 3 grote toeren gedaan vooraleer ze richting valplank dook”. 
Bart Van Oeckel“onze duif heeft niemand zien aankomen. Plots een schicht rond het hok, de plank op en binnen. Het ging allemaal zo rap dat we twijfelden of ze wel geregistreerd was. Verzorger Kjenten spurtte het hok binnen en hield ze van binnen uit nogmaals over de plank. Blijkbaar was ze in eerste instantie niet geregistreerd.” 

Duiven die presteren niet motiveren

Het seizoen 2024 loopt op wieltjes ten huize Van Oeckel. Drie weken geleden wonnen ze nog de 2e Nationaal Vivonne en een aantal duiven staan super geklasseerd in diverse “voorlopige” asduifcompetities zodat het Van Oeckel team zich niet kan permitteren om een steek te laten vallen. 
Bart, Nance en verzorger Kjenten gaan ieder detail in het oog moeten houden, gaan verdomd kort op de bal moeten spelen en niets aan het toeval overlaten want de komende weken gaan cruciaal zijn in het winnen van tal van competities.

Op de vraag of de nationale winnares speciaal gemotiveerd was, kregen we het volgende antwoord: “Onze winnares wordt volgens het systeem van puur weduwschap gespeeld. De voorgaande vluchten kenden niet altijd een vlot verloop en ondanks ze de vorige seizoenen sterk uithaalde, vlotte het dit seizoen minder. Ze vloog als voorbereiding Quievrain, tweemaal Noyon en dan terug Quievrain. Op Bourges won ze de 337e Nat. tegen 12.094 duiven en op Sancoins de 378e Nationaal tegen 9.753 duiven. Op Vivonne miste ze de uitslag. We hadden het gevoel dat ze te weinig gemotiveerd was en om die reden lieten we ze na Vivonne gedurende 2 dagen bij haar partner. Enkel om te eten en om te trainen werden ze gescheiden. Voor de rest mochten ze elkaar constant knuffelen. Of dit allemaal geholpen heeft, weet ik niet maar mijn ervaring heeft me wel al geleerd dat je duiven  - die zonder motivatie sterk presteren  - gerust moet laten. Ooit dacht ik dat ik deze nog beter zou laten presteren door de “trukkendoos” boven te halen, maar dat liep steeds verkeerd af. 
Bij een goede duif in vorm welke niet echt de kop van de uitslag haalt, kan die extra motivatie wel helpen en misschien is dit afgelopen weekend wel gebeurd.

B22-6062552
1e Nationaal Limoges 6.889 oude

Afstand: 700km

Snelheid: 1.626,53 m/m

1st National Limoges 6,889 old birds
1st Sermaises 815b.
2nd Melun 1,038b.
3rd Quievrain 959b.
15th Noyon 635b.
15th Noyon 447b.
337th Nat. Bourges 12,094b.
378th Nat. Sancoins 9,753b. 

Stefan Mertens