Meer nieuws

Bernard Reyntjens (Rumbeke) wint 1ste Provinciaal Agen West-Vlaanderen tegen 1.786 jaarlingen

02 Jul 2024

Rumbeke - In een spannende nationale wedstrijd heeft Bernard Reyntjens de 1ste Provinciaal Agen West-Vlaanderen gewonnen met zijn duif BE23-3005274, een vale duivin. Ze wist zich te onderscheiden tegen maar liefst 1.786 jaarlingen. Dit opmerkelijke succes is een kroon op het werk van Bernard Reyntjens, die pas negen jaar geleden begon met de duivensport, zonder enige ervaring.

Autodidact

“Ik ben eigenlijk pas een 9-tal jaren terug met de duiven beginnen spelen met 0,0 ervaring. Een volslagen leek dus in de duivensport,” vertelt Bernard. Als autodidact heeft hij zich de kneepjes van het vak eigen gemaakt en zijn palmares groeit gestaag. Met prestaties zoals de 12de Nat. Bourges in 2021, 4de Nat. Agen in 2022, 8ste Nat. Argenton in 2022, 2de Nat. Argenton in 2023 en 48ste Nat. Tulle in 2023, heeft hij al flink naam gemaakt.

Samen met zijn beste duivenvriend Bart Vuylsteke, met wie hij aan samenkweek doet en die bovendien zelf ook sterk speelt, heeft Reyntjens zijn passie verder ontwikkeld. "Ik ben begonnen met wat zelf in elkaar getimmerde hokjes en dit is eigenlijk zo gebleven. Wat goed gaat mag je niet veel veranderen," zegt hij over zijn eenvoudige, maar effectieve benadering van de duivenverzorging.

Bernards Filosofie

Reyntjens gelooft in de kracht van goede gezondheid en minimale medicatie. "Wat verzorging betreft proberen we uiteraard de atleten zo gezond mogelijk te houden en dat doet ieder op zijn eigen manier. Medicatie zo weinig mogelijk maar als ze ziek zijn gaan we naar de dierenarts," legt hij uit.

Zijn filosofie over duivensport is eenvoudig maar krachtig: "Eigenlijk bestaan er geen duiven voor snelheid of duiven voor de grote fond. Ik ben van mening dat er alleen goeie en slechte duiven bestaan."
Bernard vertelde dan ook dat hij niet echt verrast was met de prestatie van zijn winnende duif.

BE23-3005274

De winnende vale duivin, BE23-3005274, heeft afgelopen weekend bewezen een kampioen te zijn. Naast de 1ste Provinciaal Agen tegen 1.786 jaarlingen, behaalde ze ook de volgende klasseringen:
8ste I.Nat. Agen tegen 6.721 duivinnen
9de Nat. Agen tegen 7.396 jaarlingen (23ste tegen 13.831 oude en jaarlingen samen)
9de I.Nat. Agen tegen 9.418 jaarlingen

De moeder van deze duif behaalde overigens zelf ook successen op de nationale vlucht van Argenton in 2022:
11ste Nat. Argenton tegen 12.938 duiven en 2weken later de 45ste Nat. Argenton tegen 18.763, een echte topduivin.

Oorsprong van de Kolonie

De oorsprong van zijn succesvolle stam duiven is een bijzonder verhaal. Reyntjens kreeg zijn eerste duiven van een oude boer die duiven kweekte om op te eten, maar tussen deze duiven bevond zich een superkoppel, genaamd "Fijne Molenaar" en "Blauwke OVL". Deze duiven vormen nu de rode draad van zijn succesvolle bestand eerste prijs vliegers, zowel op korte als lange afstand. Een treffend voorbeeld van hun kwaliteit: "Een duif vloog de 1ste prijs lokaal op Arras en de week daarop de 2de prijs lokaal op Cahors," vertelt Reyntjens met trots.

Met deze indrukwekkende overwinning in de 1ste Provinciaal Agen West-Vlaanderen blijft Bernard Reyntjens zijn plaats versterken in de top van de duivensport, met passie en geloof in de kwaliteit van zijn duiven.
Bernard, vanwege het ganse Herbots team een welgemeende proficiat!

Maarten Herbots