Meer nieuws

Broeckx Niels - Oud-Turnhout: 1e Nationaal Bourges 26.549 jongen- snelste van 39.695d.

10 Aug 2024

Het is hen gelukt, na dit seizoen 2 x 2e nationaal gewonnen te hebben is de “kop eraf” en zorgde “Queen Bourges” voor de eerste nationale zege ooit.  “Queen Bourges” (B24-6181545) won niet enkel in haar categorie maar was tevens de snelste van alle 39.695 Bourges vliegers.  
Geen wonder dat er zowel bij Marleen als bij Jan een kamerbrede glimlach op het gezicht verscheen toen we hen feliciteerden met hun nationale zege.  Dit smaakt naar meer ! Iedereen gunt het hen ook zo van harte. De champagnekurken knalden de helblauwe lucht in. 

90km op inkorfdag

Over het systeem van de jaarse en oude duiven hebben we het in voorgaande reportages al gehad. Na gaan we het over de jonge garde hebben. Dit noteerden we voor u:

  • Jaarlijks worden er voor eigen gebruik een 300 jongen duiven gekweekt. Deze werden van 17u tot 8u ’s morgens verduisterd van begin Maart tot eind juni. Momenteel worden ze bijgelicht en dit zal zo tot einde seizoen zijn.
  • De geslachten zijn heel lang samen gebleven. Jan wist ons te zeggen dat sinds een goede 14 dagen ze op het systeem van de schuifdeur zitten.
  • Momenteel hebben we zoveel verschillende groepen van duiven die moeten trainen dat het voor ons eenvoudiger is om de duiven te gaan oplaten in plaats van hen allemaal aan huis te laten trainen. Sinds het mooie weer, dus sinds een goede 14 dagen, reden we alle dagen naar Vilvoorde (55km vogelvlucht) en lieten we in verschillende groepen onze duiven los. Eens thuis werden ze direct binnengeroepen.
  • Op de dag van inkorving Bourges zijn we zelfs naar Ittre gereden. Vogelvlucht net geen 100km. Express hebben we tot 11u gewacht om de duiven – in 4 verschillende groepen - te lossen. We wilden dat ze persé in de warmte vlogen. Of er verschil was in vliegtijden tussen de 4 groepen? Wel de snelste deed er 59 minuten over, de traagste 60 minuten. Toen we dat zagen, konden we niets anders dan concluderen dan de conditie aanwezig was.
    Bij thuiskomst stonden er motivatie dozen op de hokken en mochten de geslachten samen blijven.
  • Net zoals bij de oude en jaarse krijgen de jonge duiven ook de mengelingen uit het Beyers gamma. Steeds volle bak, begin van de week eiwitarm (Vandenabeele mengeling), vanaf woensdag wordt deze verrijkt met 50% Energy mengeling en de laatste dagen is het zelfs 100% Energy.
  • Medisch wordt het advies van Raf Herbots gevolgd. De jonge duiven hebben alle nodige inentingen (Rota, Paramyxo en parathyfus) gehad. Tijdens het seizoen krijgen alle jongen eenmaal per maand een “4 in 1” tablet door het strot geduwd en wekelijks gaat er een “scheut” gele druppels over het voeder om tricho te vermijden.

 

Komende winterperiode zullen we het gegarandeerd nog uitgebreider over hun systeem verslag uitbrengen. Nu is het voor Niels, Marleen en Jan volop genieten van deze unieke Bourges zege en met al dat feestgedruis is de motivatie om er volop voor te gaan bij de komende vluchten zeker en vast niet weggeëbd. 

"Queen Bourges"
B24-6181545
1e Nationaal Bourges 26.549 jonge duiven - snelste van 39.695d.

Afstand: 530km
Snelheid: 1.403 m/m

Stefan Mertens