Meer nieuws

Christian & Cyril Harchies (Warchin) : 1e nationale asduif fond KBDB 2021

29 Apr 2022

Alhoewel het seizoen 2022 zonet afgetrapt is, kan het nog ongelooflijk deugd doen om eens terug te blikken naar memorabele prestaties van vorig seizoen of voorbije seizoenen.  De sterke prestaties uit het verleden, de superprestaties in sommige gevallen zijn een gouden motivator om alles in het werk te stellen om in de toekomst ook gemotiveerd hard te werken om mooie prestaties neer te zetten.

Een gouden vader-zoon combinatie

Warchin, deelgemeente van Doornik, waar het rustig en goed om wonen is, is de thuisbasis van de familie Harchies.  Vader Christian (49) heeft zich nooit verder dan 100 meter van zijn ouderlijke woonst verplaatst en heeft samen met zijn vrouw Cathy een woning gebouwd naast zijn ouders.  Met hun twee zonen Cyril en Thibaut wonen ze in de voordorpen van de mooie streek rond Doornik.

In de duivensport hebben vader Christian en zoon Cyril elkaar gevonden, maar ook Cathy en Thibaut zijn de meest trouwe en vurige supporters binnen het gezin.

In 1989 is Christian op eigen houtje met de duiven begonnen op de halve fond en van in het begin met heel veel succes. Je hebt de feeling of je hebt hem niet, zelden is dit een kennis die door veel ervaring kan aangescherpt worden, het moet een beetje als talent in je zitten. Christian is een bescheiden, rustige kerel maar een goede observator en met een duidelijke kijk op de duivensport. Christian werkt in het drieploegensysteem wat toch wel wat kunst-en vliegwerk vraagt om een bepaalde regelmaat in de verzorging te houden.

Zoon Cyril speelde enkele jaren op zijn eigen naam, maar sedert een paar jaar vormen vader en zoon een meer dan succesvolle tandem. Door hun krachten te bundelen is het inzake organisatie van de verzorging ook voor Christian wat gemakkelijker om dit te combineren met zijn dagtaak. De vaardigheden van de goedlachse Cyril als jong duiventalent zijn zeker niet te onderschatten !

1e nationaal Montauban, 1e en 2e nationaal Bourges

Wat goed is komt snel en in 1996 werd de 1e nationaal Montauban gewonnen. Christian nam deel aan deze nationale vlucht met 1 duif en het was meteen de hoofdprijs.  Het hoogtepunt was evenwel in het jaar 2010 toen de 1e en 2e nationaal Bourges oude duiven werd gespeeld.  Met deze knalprestatie schaarde Christian zich in de galerij van de enkele topspelers die een 1e en 2e nationaal op hun erelijst mochten schrijven…..en zo zijn er maar weinig !

Deze duiven waar men het mooie weer met maakte waren van de soort van Louis De Leus uit Boortmeerbeek, een duif van Wilfried Van de Maele en van goede spelers uit de buurt, en hiermee werd een basis gevormd die tot nog toe in de duivenstam verweven zit.

Een gezonde en nuchtere ambitie siert hen

Na 3 nationale zeges en heel wat topresultaten werd in het seizoen 2021 een quasi summum in de duivensport behaald, namelijk de asduif fond KBDB.  In de duivenwereld is genoegzaam bekend dat dit een van de meest begeerde titels is die men kan behalen. Duiven die dit realiseren zijn echte cracks (verder meer hierover). Maar dit alles is de familie Harchies allesbehalve naar het hoofd gestegen. Een nuchtere eenvoud siert hen, het is een hobby….een passie, maar daarom hoef je niet onmiddellijk naast je schoenen te lopen.

Ze zijn zich ten volle bewust van de relativiteit van deze prestaties en geven het de plaats die het verdient namelijk een prachtige bekroning van heel veel inzet en motivatie.

Hun kolonie aan duiven is beheersbaar en blijft te catalogeren onder hobby. Er huizen 23 kweekkoppels en het seizoen met de weduwnaars wordt gespeeld met 70 duivers (50/50 oude en jaarse duiven).  Deze vliegploeg is gespreid over 5 afdelingen op tuinhokken en deels op hokken boven de bijgebouwen van de ouderlijke woning van Christian.

Er worden een 150 tal jonge duiven (gespreid over 3 rondes) voor eigen gebruik gekweekt.

De duiven worden medio december gekoppeld (zowel kweek-als vliegduiven) en de eieren van de beste kweekduiven worden onder vliegduiven verlegd. Bij de vliegduiven worden na 18 dagen de duivinnen vergezeld van 1 jong weggenomen en blijven de duivers 1 jong verder opvoeden.  Na deze periode krijgen de vliegduiven een zuiveringsmengeling gevoederd (zonder mais) tot aan de start van het seizoen.

De vliegploeg wordt dan in de maand april (afhankelijk van het weer en in functie van het opleren) voor een drietal dagen gekoppeld en worden de duiven opgeleerd (10 km,10km,15 km,40 km).  De doelstelling en focus ligt op de nationale vluchten en dit zowel op de zware halve fond als de dagfond.

Behalve goede duiven geen geheimen

De verzorging in Warchin ligt vrij dicht bij het klassieke dat we allemaal min of meer kennen uit het verleden. De duiven trainen éénmaal daags op een vrije manier. Vanaf de nationale opener op Bourges krijgen ze een nestschotel voor de inkorving (maar nooit een duivin).  Vanaf de 2e Chateauroux voor oude en jaarse duiven wordt dan wel eens een duivin getoond voor de inkorving. 

Bij de aanvang van het seizoen wordt voor het voeren overgeschakeld naar de Versele Gery Black (op de snelheid en halve fond) en naar de Champion Plus Versele Black van zodra de belangrijke vluchten zich aandienen. Er wordt zwaarder opgevoederd gedurende de 5 laatste eetbeurten voor de inkorving.

De duiven worden in een gezamenlijke voederbak gevoederd. Na elke training krijgen ze wat snoep en een gritmix en daarna nog wat klassiek voer.

Inzake supplementen heeft men heel goede ervaringen met de Red Pigeon-producten zoals de Red Pigeon Royal Tea die ze wekelijks 1 dag krijgen. Bij thuiskomst electrolyten van Red Pigeon en gedurende 2 dagen Immunol van Schroeder.  Eén dag per week de Joost-mix van Belgavet en Extra Energy van Schroeder.  Ook wordt geregeld olie over het voer toegediend.

Medisch wordt in februari een globale controle uitgevoerd door veearts Nicholas Schoonheere en dit onderzoek wordt nog eens herhaald een 10-tal dagen voor de 1e vlucht uit Limoges.

De jonge duiven worden 3 keer gevaccineerd en krijgen ook een pokkenvaccin toegediend.  Om paratyfusvrij te blijven krijgen alle duiven jaarlijks gedurende 10 dagen een kuur in de drinkpot, maar worden niet ingespoten met een vaccin.

De oude sterke basis aangevuld met …

De brede oude basis is deze gevormd door de duiven van Louis Deleus uit Boortmeerbeek die lang geleden werden aangeschaft. Uit deze duiven is de Vieux Roux geboren die uit de lijn van de 1e nationaal Montauban stamt. Hij is de stamvader, vader, grootvader van diverse topvliegers en deze lijn vererft nog steeds heel goed. Latere en meer recente aanvullingen zijn Joost Desmeyter, Wilfried Vandemaele, Gino Clicque en de tandem Murez-Maréchal.   

Door het verder sterk vererven van de oude lijnen is men heel behoedzaam met het sterk inkruisen van nieuw bloed.  Elke inbreng wordt goed geobserveerd en geëvalueerd of het welk een versterking van de ploeg betekent.

Le Patrick (BE19-1097345) 1e nationale asduif fond en 1e nationaal Limoges

Een topduif zoals er nog maar weinigen zijn geboren en hebben gevlogen. Dat is de titel die we zeker aan Le Patrick mogen toemeten.  Hij slaagde erin de titel van 1e asduif fond KBDB 2021 binnen te halen met een coëfficiënt van 0,1956 % wat uitzonderlijk laag is.

Deze zeer scherpe coëfficient werd behaald met :

1e nationaal Limoges 6.986 d
7e nationaal Limoges 15.547 d
12e nationaal Brive 8.807 d

Een stuntman ‘hors catégorie’.

Wat met goede bedoelingen wordt gegeven heeft veel kans op slagen….is hier zeker van toepassing. In 2019 vroeg Patrick Dubois uit buurgemeente Gaurin Ramecroix enkele ringen aan Christian.  Ze kennen elkaar reeds lang en ruilden voorheen ook reeds wat duiven.  Het waren relatief laat gekweekte jongen maar konden nog hetzelfde jaar beperkt worden opgeleerd.
Eén van deze jongen is later uitgegroeid tot de allerbeste duif op de dagfond 2021 met een nationale zege, enkele nationale topresultaten en de titel van asduif erbovenop.
Een mooi verhaal dat nogmaals benadrukt dat duivensport geen exacte wetenschap is en dat het soms van details of goedbedoelde initiatieven afhangt om succes te kennen of niet.
In elk geval is het voor beide partijen een heugelijke gebeurtenis dat een dergelijke duif zich heeft kunnen ontpoppen tot een ware crack.
Wie bij dit alles denkt dat dit voor de familie Harchies een uitschieter was heeft het fout. Naast de uitzonderlijke prestatie van Patrick die buiten iedereen en alles uittroont zijn er nog een rits topvliegers aanwezig op de hokken.
Toppers zoals Michel, le 320/20, le 580/20, Michel II, le 711/19, New Milito en le 336/20 hebben voor een zeer goed jaar 2021 gezorgd.  De nationale en zonale topprijzen zie je hierna

Top 100 nationaal 2021

1e nationaal Limoges 6 986p.
6e nationaal Châteauroux 10 317p.
7e nationaal Limoges 15 547p.
10e nationaal Châteauroux 10 317p.
12e nationaal Brive 8 807 p.
13e nationaal Issoudun 14 758p.
16e nationaal Châteauroux 7 099p.
22e nationaal Châteauroux 24 617p.
28e nationaal Châteauroux 10 317p.
40e nationaal Argenton 14 787p.
61e nationaal Châteauroux 24 617p.
74e nationaal Périgueux 3 783p.
88e nationaal Argenton 21 282p.
88e nationaal Issoudun 9 777p.

Top 10 nationaal zone 2021
1e nationaal zone Limoges 2 153p.
2e nationaal zone Châteauroux 3 431p.
2e nationaal zone Châteauroux 1 448p.
3e nationaal zone Limoges 5 350p.
3e nationaal zone Argenton 2 251p.
3e nationaal zone Issoudun 1 848p.
4e nationaal zone Argenton 3 107p.
4e nationaal zone Châteauroux 1 448p.
5e nationaal zone Châteauroux 1 222p.
7e nationaal zone Châteauroux 1 448p.
8e nationaal zone Issoudun 1 282p.
9e nationaal zone Châteauroux 3 431p.
9e nationaal zone Brive 3 144p.
10e nationaal zone Argenton 3 107p.

Allesbehalve een ééndagsvlieg dus !  Met een 1e nationaal Montauban, 1e en 2e nationaal Bourges, 1e nationaal Limoges, nationale asduif fond hoeft niks meer bewezen te worden. Het is een tophok en de vooruitzichten zijn goed tot zeer goed. Er huizen een aantal vaste waarden maar jong talent kondigt zich aan.

Hou ze maar in de gaten voor het seizoen 2022, maar ondertussen is het nog steeds nagenieten van een uitzonderlijk jaar 2021 !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens