
03 apr. 2025
de clercq michaël - van puyvelde inez (smetlede): 1e provinciaal kampioen fond jaarse kbdb oost-vlaanderen
Smetlede is een dorp gelegen in Oost – Vlaanderen het is daar dat men sporen aantrof uit de Midden – Bronstijd en uit de Romeinse periode . Smetlede werd voor het eerst vermeld in 1017 als Smitteletha. Sinds het begin van de leenroerigheid tot het einde van de 18° Eeuw, toen het feodalisme werd afgeschaft , maakte Smetlede deel uit van de “Heerlijkheid” van Oordegem. Het Patronaatsrecht hoorde toe aan de Gentse Sint Pietersabdij. De bestuurlijke scheiding met Oordegem vond plaats op 17 Januari 1793 . In 1802 werd Smetlede een zelfstandige parochie het is amper 4,03 km2 en telt 1239 inwoners !
SMETLEDEHOF !
Druk , druk en nog eens druk is het minste wat we kunnen zeggen van ons bezoek aan het “Smetledehof” . Met ruim 280 wit-blauwe “koebeesten” en een witloof bedrijf gekweekt op water is het er hard werken voor het nog jonge gezin Michaél en Inez .
BOER ZOEKT VROUW !
Zou best gekund hebben maar neen zo is het niet gegaan , Michaël hoefde er zelfs de deur niet voor uit . Inez afkomstig uit Beveren en dochter van eveneens een boerengezin werkte als vertegenwoordigster bij voerproducent Quartes . “Als vertegenwoordigster kwam ik geregeld op het bedrijf van Michaél zijn ouders en zo ben ik hier blijven plakken” aldus Inez . In 2019 namen ze samen het bedrijf van Michaél zijn ouders over , Inez zou nog een jaar blijven werken voor de voerproducent Quartes vooraleer ze zich volledig in het boerenleven zou storten . De vrouw des huizes zorgt voor de opfok van de kalveren , houdt alles stipt bij , doet de boekhouding , helpt bij het witloof en is bovendien moeder van twee prachtige kinderen , Irène en Camiel
DUIVEN !
Uiteraard gaan we het hebben over duiven , de duivensport wordt er nog maar een paar jaar beoefend . In 2020 werd er samen beslist om met de sport te beginnen , een jaar later was het zover. Michaél had in zijn jeugdjaren via zijn Oom reeds geproefd van de duivensport hij was toen 8 jaar oud en hij hield het vol tot zijn dertiende. Op het “erf” had hij zijn eigen hokje maar al vlug ging hij op internaat en kwam één maal per week naar huis . Duivensport hield hij toen voor gezien …....Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en samen met zijn echtgenote Inez werd in 2020 besloten om er samen voor te gaan
OP ZOEK !
Site's werden afgeschuimd en hier en daar werd contact opgenomen , zo belande Michaël bij Victor Daenen . Van hem verkreeg hij een doffer en op hetzelfde moment las Michaël een advertentie van een zekere Geert Dhaenens ( u wel bekend ) deze adverteerde met jonge van de tweede ronde en ook met Geert werd contact gezocht. Michaël deed het verhaal van Victor en de doffer en Geert zou zorgen voor een duivin .
HET KOPPEL !
Het zou uiteraard “vonken” geven , de twee werden op elkaar gekoppeld en vanaf het prille begin was het bingo. In het eerste jaar dat eruit gekweekt werd ,werd de “428/21” geboren.
Deze presteerde super als jonge duif met .
LA SOUTERRAINE . LOC.475 / 3°
PROV. 3976/ 21°
NAT.Z. 2032/18°
NAT.14315/50°
BOURGES.
LOC.538/4°.
PROV 4742/31°
NAT.Z.2955/35°
SERMAISES 2092/44°.
Een jaar later werd “DE 914/22” geboren alweer een klepper met toppers zoals 1° NOYON tegen 2357. P.
QUATORZE JUILLET 4058051/23
Deze fenomenale doffer werd BEST BELGIUM PIGEON 5 Long distance races yearlings Pipa 2024 !
Zijn bijzonderste prijzen zijn .
SOULLAC NAT.Z. 1051/1°
NAT. 4073/6°
BRIVE
NAT.Z. 1060/18°
TULLE 1
NAT.Z. 1701/33°
TULLE II
NAT.Z.1637/39°
LIMOGES
NAT. 6838/177°
Als vader heeft deze klepper “AIR” 2101271/20 van Viktor Daenen zoon van “RAFKE 016” (Herbots Kobe) X “KUMPIE” (KUMPEN-LISMONT) . Als moeder “LITTLE JOE CRAZY F16” 4128239/19 van Geert Dhaenens , dochter van “LITTLE JOE” (Pollin Marc en Geert) X “CRAZY F 16” (Van Oeckel Bart en Nance). Of dit alles nog niet voldoende is werden ze ook nog eens ouders van de moeder van de winnaar “SPRINT ACE PIGEON “ op de one loft race in Sevilla namelijk Marismas Masters ! De vader van de winnaar komt van bij Anthony Maes
Als tweede top koppel moeten we richting Moortsele bij wereldster Tom Van Gaver . Michaël kende Tom helemaal niet maar iemand had hem in het oor gefluisterd “als je de echte goede duiven wilt hebben moet ge daar zijn “ . En Michaël ging er 14 eieren halen met het gevolg dat er ook hier een super koppel bij zat. Het is de “JUST FINN 'S PORSCHE” als vader en “CHARLIE DARK FINN” als moeder beiden van 2021 en ouder van die super “CAMIEL” van 2022 !
KWEKEN !
De kweekduiven en de vliegduiven worden rond Kerstdag gekoppeld , de eiéren van de kweekduiven worden onderlegd bij de vliegduiven. Van de twee toppers (ouders van “QUATORZE” en van “CAMIEL”) worden er meerdere verlegd , ze worden gebruikt als stier en hebben meerdere duivinnen per ronde ! De vliegduiven komen na het kweken niet meer samen . Eenmaal er lente in de lucht hangt worden de manden van onder het stof gehaald en wordt er begonnen met op leren . Hier wordt dubbel weduwschap gespeeld en bij het op leren blijven ze een paar dagen samen maar komen niet meer in nest . Wekelijks een bad is een must en trainen doen de doffers twee maal per dag en de duivinnen een maal per dag , liefst zo vroeg mogelijk voordat de weduwnaars van de buren buiten komen ! Een maal per week meestal op woensdag en ook zo vroeg mogelijk 's morgens worden ze weggebracht voor een trip van 20 km . Aangezien er zware halve fond wordt gespeeld en de inkorving plaats vindt op donderdag wordt er niet getoond . Ze hebben elkaar een dag daarvoor gezien na hun wekelijkse trip van 20 km ! Wat het voeder betreft doen ze beroep op Versele (Black Lebel) en Aidi , als bijproducten zijn er uiteraard grit, vitamineral en maken ze gebruik van het gamma Aidi en gaat er ook af en toe Wonder Pigeon in de fontein !
Bij het binnen roepen van de duiven na hun dagelijkse training de twee laatste dagen krijgen ze wat snoep mengeling . De weduwnaars worden afzonderlijk in hun nestbak gevoederd en krijgen bij het binnen komen een pinda ! De duivinnen worden in een eetbak gezamenlijk gevoederd . De dag van inkorven worden de duiven , tenminste deze die worden gespeeld tot vier maal toe gevoederd ! Kwestie van helemaal rond te zitten bij de inkorving !
DE MEDISCHE KANT !
Als kweker van “wit-blauwe” koebeesten weten Michaél en Inez als geen ander wat het betekent om met dieren te werken . Er mag niets haperen of men is gezien en dat is met duiven net hetzelfde . Daarom doen ze beroep op het vakmanschap van Wim Bodaert , zijn raad wordt opgevolgd . Jonge duiven , uiteraard ook de oude worden geént tegen Paramixo jonge duiven 2 maal met Rota/Paramixo . Verder tegen de pokken , kortom alles is er piekfijn in orde
JONGE DUIVEN !
De vroegste jonge duiven komen uit de koppeling rond Kerstdag , krijgen de eerste weken nog volle goesting kweek mengeling . Daarna worden ze gevoederd zoals de oude duiven , in het begin krijgen ze veel vrijheid . Eens ze goed beginnen te vliegen begint ook de discipline , dan moet er geluisterd worden ! De jonge worden op de schuifdeur gespeeld en worden in kleine stappen op geleerd . Iedere jonge duif krijgt zijn kans als jaarling .
EN TOEN WAS HIJ WEG !
Hoeveel geluk kun je hebben maar geluk kun je ook afdwingen en toch . Op een dag waren er enkele jonge duiven verloren gegaan en weinige worden terug gehaald deels door tijdsgebrek en ook wat met de gedachte wie weg is is gezien ! Er kwam telefoon van uit Mechelen met de melding dat daar een jonge duif binnen gelopen was . Michaël had daar totaal geen zin in om deze terug te halen maar vrouwlief had daar een dag later in deze streek afgesproken met een vriendin . Dus kwam het eigenlijk nog goed uit en Inez zou die jonge duif afhalen . Later zou blijken dat de rit naar Mechelen geen verloren rit zou geweest zijn , die jonge duif werd later gedoopt tot “ QUATORZE JULLET” !
DE HOKKEN !
Het zijn allemaal tuinhokken (zie foto) , het eerste hok een tuinhok van enkele meters lang was een hok dat gekocht werd van wijlen Camiel Van Sande gekend om zijn weergaloze “Molenaar” ! Het hok werd wel wat anders ingedeeld , het zijn ruime droge en luchtige hokken . Ze staan zuid – oost gericht . Het kweekhok bevindt zich in een van de bijgebouwen , het is niet groot en er zitten er geen massa op . Enkel het beste mag er blijven .
ENKELE UITSLAGEN !
Chateauroux 445 JL. 3°.9°.32°.89 (5/6) !
Chateauroux 219 OUDE 1°.7°.8°.35°.56° (5/7) !
SOULLAC 99 JL .3°.14°.2°.22°.23°.24° (6/9) !
SOUILLAC 121 OUDE. 1°.4°.7°.27°.55° (5/9) !
PONT ST MAX 653 JO. 1°.2°.4°.16°.29°.31°.41°.43°.45°.47° (24/37) !
TOURY 310 JO. 1°.9°.15°.16°.17°.22°.26°.41° (21/31) !
KAMPIOENSCHAPPEN !
Dat dergelijk stuntwerk resulteert in het winnen van kampioenschappen .
1° PROV KAMP JAARSE FOND OOST VL !
3° PROV KAMP FOND OUDE !
9° PROV ASD FOND OUDE !
8° PROV ASD FOND JAARSE !
1° JAARSE FOND 5 VLUCHTEN PIPA RANKING !
WINNAAR FOVV OUDE EN JAARSE !
WINNAAR AJD FOND OUDE EN JAARSE !
WINNAAR FONDCUP GENTSE 5 DAAGSE !
1° KAMP FCD JAARSE MET 1+2 GET !
2° KAMP FCD OUDE MET 1 +2 GET !
1° KONING 1 + 2 GET OUDE EN JAARSE LAND VAN AALST !
2° ALG KAMPIOEN FOND GROTE OMTREK LAND VAN AALST !
Verder werden er nog tal van ereplaatsen gewonnen , er werd 8 keer top 100 Nationaal gespeeld . 8 Keer top 10 Zonaal en 6 keer een eerste lokaal wetende dat “grootmeester” Van Gaver Tom er komt inkorven .
ALGEMEEN !
Het is aangenaam praten met Michaël en Inez , bij mijn vraag aan de vrouw des huizes of haar opleiding als voedingsdeskundige een voordeel is om met duiven te werken was haar antwoord op gebied van voeding neen ! Haar omgang met de “koebeesten” daarentegen was wel een voordeel , omdat ze sneller iets in de gaten hebben . Wanneer duiven er minder goed bij zitten zien ze wel onmiddellijk , duiven die niet goed eten die er dik bij zitten enz.. Dat hebben ze direct gezien . Inez verzorgd de pasgeborenen kalfjes , de eerste dagen zijn van groot belang . Inez verzorgd de jonge duiven maar zegt ze onder het toeziend oog van echtgenoot Michaël ! Dat ze het voortreffelijk doet bewijzen de resultaten , nog zo jong in de sport en met dergelijke exploten kunnen uitpakken is niet iedereen gegeven . Een dag begint er bij dageraad om 6 uur , de ronde doen en kijken of alles goed gaat bij het kweken van het witloof . Of alles op temperatuur staat en vandaar gaat het naar de stallen bij de koeien , er wordt gevoederd . Kijken of alles goed gaat met de kalfjes drinken bijgeven waar nodig kortom alles in de gaten hebben . Ruim 280 koebeesten het is geen sinecure wit-blauw geniet hun voorkeur en ze doen het prima . Een paar mastodonten van beesten staan in een stal afzonderlijk (zie foto) zij gaan naar prijskampen en keren vaak terug naar het “Smetledehof” met het predicaat Kampioen ! Inez “ we moeten er veel voor doen en als het loont is het plezant” ! Een terechte opmerking van Inez is de volgende “ we hebben gekozen voor het Nationaal spel maar als beginneling zit je direct tegen de allerbeste te spelen. In voetbal kan je nog gewestelijk of Provinciaal spelen maar in de duivensport zit je onmiddellijk tegen de beste te spelen “ ! Of ze gelijk heeft ? Ja natuurlijk heeft ze gelijk ! Zo ziet u maar in 2021 besloten om met de duivensport te beginnen , eerlijke mensen tegen het lijf gelopen die het met hen meenden. Victor Daenen remember de doffer , Geert Dhaenens die in alle eerlijkheid zorgde voor een super duivin . Het was meteen bingo (de Dhaenens duiven doen het op verschillende hokken super ). Die andere peiler onder de noemer Van Gaver Tom zorgde voor de kers op de taart , zijn duiven zorgden voor die andere kleppers zoals “CAMIEL” ! Veel raad kreeg Michaél van Marc Van Houte . Dat we met deze tandem een van de betere hokken van Oost Vlaanderen bezochten is een feit en dat hun witloof van het beste van het beste is kan ik beamen ! Bij deze rest mij enkel nog jullie proficiat te wensen vanwege het ganse Herbots Team !
Rudy Fosselle
Neem contact op
Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om met ons contact op te nemen! Ons team staat klaar om je verder te helpen.
Heeft u een vraag ?
Heb je een vraag? Kijk dan eens bij onze Veelgestelde Vragen (FAQ)! Daar vind je snel en gemakkelijk antwoorden op de meest gestelde vragen. Of je nu meer wilt weten over onze veilingen, bestellingen, of praktische informatie zoekt, de kans is groot dat het antwoord al voor je klaarstaat.