Meer nieuws

Demaret-Marichal (Herquegies) 1e en 2e Nationale asduif KBDB grote fond oude 2024

30 Aug 2024

De tandem Demaret-Marichal droomde van de felbegeerde titel Nationale Asduif Grote Fond KBDB 2024 en hun droom werd werkelijkheid, want ze wonnen niet alleen de 1e maar ook de 2e plaats in deze nationale asduif competitie. Fantastisch, buitengewoon, uitzonderlijk, monsterlijk... er zijn niet genoeg woorden om deze dubbele prestatie te beschrijven.

Natuurlijk stond de tandem voor Perpignan, de laatste internationale grote fondvlucht van het seizoen, met zijn 2 toppers 'Nieuwe Kleine Didi' (BE22-1075638) en 'Achille' (BE21-1091479) aan de inforftafel. Twee duiven die kandidaat waren voor de nationale KBDB asduiftitel omdat ze zich al glansrijk hadden onderscheiden in vorige competities, maar ze moesten nog meer dan super presteren op Perpignan. En het minste wat we kunnen zeggen is dat deze 2 crack duiven presteerden en niet teleurstelden, want tegen 4.850 Belgische duiven die deelnamen aan Perpignan, zette 'Nieuwe Kleine Didi' zijn ringnummer achter de 11e plaats nationaal en 'Achille' achter de 18e prijs nationaal. Toen beide geklokt waren kon de vreugde bij hun baasjes niet op.  

En het werd nog beter, deze twee cracks behaalden naast hun titels van nationale asduif ook de 2 eerste plaatsen in de Ranking  Grote Fond  oude 2024 (3 prijzen) KBDB en PIPA waar de Tandem Demaret-Marichal 11 van hun duiven klasseerden op de 57 geklasseerde Belgische duiven. Van pure klasse gesproken.

Resultaten 2024 op de nationale grote fond vluchten :

24/6/24 Pau (865 km) 3.368 oude : 25, 28, 82, 108, 193, 212 … (9/15)
28/6/24 Agen (775 km) 6.435 oude : 6, 273, 423, 520, 528, 607… (9/14)
05/7/24 Barcelone (1014 km) 6.310 oude : 164, 487, 703, 1448 (4/8)
14/7/24 Dax (849 km) 2.575 oude: 3, 49, 69, 71, 84 … (15/23)
19/7/24 Marseille (830 km) 2082 oude : 31, 146, 334 (3/5)
28/7/24 Narbonne (895 km) 4.983 oude: 15, 654, 811 … (6/8)
05/8/24 Perpignan (865 km) 4.850 oude: 11, 18, 20, 37, 124, 397, 411, 579 … (12/ 17 waarvan 5 duiven op de dag van de lossing)

Graag stellen we u even voor : 

De tandem Demaret-Marichal bestaat uit 2 voormalige topsporters. 
Grégory Demaret, 45 jaar, treinbestuurder als beroep, was actief in de Belgische atletiekwereld. Hij won meer dan 25 ACRHO Challenge wegwedstrijden en liep in zijn jeugd 10 km in minder dan 31'. 
Thierry Marichal, 51 jaar, huidig sportdirecteur van de professionele wielerploeg Cofidis, is goed bekend bij sportievelingen onder ons omdat hij als professionele wielrenner deelnam aan 5 x Ronde Van Frankrijk, 4 x Giro Italië en 2 x Vuelta. Wegens tijdsgebrek bundelen de 2 vrienden, die ook met succes alleen de duivensport beoefenden, in 2020 hun krachten om hun favoriete hobby uit te oefenen… gaan voor allerhoogste niveau is voor beiden meer dan een doelstelling.
Aangezien het duivenseizoen en het wielerseizoen zich op hetzelfde moment afspelen heeft Thierry Marichal zich over het kweekhok omfermt. Bevrijd van de kweek kan Grégory Demaret zich volop concentreren op de sportieve en competitieve kant van de kolonie.

Een uitzonderlijk kweekhok

Wat kunnen we zeggen over het kweekhok, wel de aanwezige kwaliteit is er zeer uitzonderlijk. Het bestaat uit 8 kweekboxen en 15 kweekkoppels, waarin we, houd je vast, naast hun “gouden koppel” (ouders en grootouders van meer dan 10 verschillende top 100 nationaal winnaars ), de 2e Internationaal Marseille, de 2e Nationaal Narbonne, de 3e Nationaal Dax, de 4e Nationaal Perpignan (' Le Perpignan ' ), de 5e Nationaal Barcelona (' Mattéo '), de 6e Nationaal Narbonne (' Le Boss '), ' Zizou ', ' Nirvana ' en  ' Le Rouge 613 ' tegen komen. Deze kweekploeg zal nu nog versterkt worden met de 1e en 2e nationale asduif KBDB grote fond 2024. 
Wie in België of waar ook ter wereld heeft zo'n kweekhok voor grote fond? 

Referenties 

Youri Deblanc uit Ronse won de 1e Provinciale in Agen, in 1.799 duiven met een halfbroer van de Boss.
De kolonie Vanrokeghem-Marichal van Saint-Sauveur wint in 2022 de titel van 1e Nationaal kampioen Rhône vallei met deze van onze gesprekspartners. 
Cédric Rosiaux (Frankrijk) wint in 2021 de 1e St Junien van 5.910 duiven met een kleindochter van het « Gouden Koppel »
Aurélien Rollet (Frankrijk) wint de 1e Argenton van 7.234 duiven.
Delepine-Lucas (Frankrijk) is Europees Asduif kandidaat op de Grote Fond Internationale vluchten (met 2 prijzen).
De Gebroeders Lenoir uit Vorst, de tandem Sylvain & Francis Claes uit Taintignies, enz... de lijst met referenties is te lang om ze allemaal op te noemen.

Speelvoorzieningen

Het hok van Grégory Demaret in Herquegies (in het westen van provincie Henegouwen, vlakbij Doornik) is niet bepaald luxueus maar alles is functioneel en goed georganiseerd. Het hok voor oude  duiven is verdeeld in 6 compartimenten, waarvan er 5 (wit, geel, roze, groen en blauw, per hok een verschillend kleur) gereserveerd zijn voor de oude duiven. Elk van deze 5 compartimenten kan maximaal 8 duiven huisvesten. Het zesde compartiment is bestemd voor 40 jaarlingen. De uitgangen van het vlieghok zijn naar het oosten gericht, zodat de zon er 's ochtends vroeg op kan schijnen. De duiven zitten op roosters, 1 meter van de grond (erg diep), waardoor het stof niet in de bakken terechtkomt. De voorkant onder het hok is gesloten zodat er geen tocht in de compartimenten komt. Na een tijdje in de duivenhokken te hebben doorgebracht, voel je je er echt thuis: geen stank, geen tocht, weinig duiven (8) per compartiment, wat betekent dat dit voor de duiven ook zo moet zijn.

Werkwijze, verzorging, tips en trucs

De kolonie bestaat uit 40 oude duivers en 40 jaarling duivers. Het spel met de duivinnen hebben ze ooit geprobeerd, maar na een tijd hebben ze toch samen besloten om nog enkel met duivers aan wedstrijden deel te nemen. 
De oude duivers worden gespeeld volgens het klassieke weduwschap, en worden “per hok” op de  wedstrijden ingezet. Voor de inkorving van de 1e internationale wedstrijd wordt de duivin niet gepresenteerd, voor de 2e internationale wedstrijd mogen ze  vrouwlief gedurende 1 uur knuffelen, en voor de 3e en laatste internationale marathon vlucht verschijnt “madame”  's ochtends op het hok en blijft daar tot de inkorving. Er wordt ook stro in elk compartiment gelegd. Belangrijk detail, de oude duiven behouden gedurende hun vliegcarrière steeds dezelfde duivin. Na Perpignan blijven ze samen tot half november. Nadien worden ze gescheiden om rond 25 maart te worden gekoppeld. Dan mogen ze 6 dagen broeden. Dus de vliegers kweken niet.
Jaarlingen worden gespeeld als 'vrijgezellen' en hebben geen duivin. Ze worden alleen gemotiveerd door “de liefde voor hun woonbak”. Ze nemen deel aan 3 nationale wedstrijden en degenen die op deze 3 vluchten geen 2 prijzen wint krijgt een allerlaatste kans op Narbonne. Als ze zich daar ook niet kunnen klasseren moeten ze de vliegploeg verlaten. 
De jonge duiven worden gespeeld tot Bourges Nationaal, zodat ze ervaring kunnen opdoen, maar er wordt weinig aandacht besteed aan hun resultaten.
Grégory doet er echt alles aan om zijn duiven tot in de puntjes te verzorgen. Zo cumuleert Grégory, die 4/5 ploegen werkt (met vrijdag vrij), zijn jaarlijkse verlof  van 10 juni tot 20 juli zodat hij zich 100% kan wijden aan het spelen met zijn duiven.
Voor Grégory zijn de gezondheid van de duif, de verzorging, de voeding en de aanwezigheid van de duivin bij de terugkeer belangrijke factoren voor het succes van de duivenliefhebber, maar het instinct van de verdediging van het territorium primeert en het is bovendien daarvoor dat hij, bijvoorbeeld na de nationale wedstrijd van Argenton, zijn installaties aangepast door alle bakken van deze oude vliegers uit te breiden met een 15 cm brede plank (zie foto's), deze zal worden gebruikt om eten te geven en de duiven vooral de mogelijkheid geven om te vechten om hun territorium te verdedigen, en zoals Grégory zegt: “eten uit het bord van je buurman” is een grote bron van motivatie voor hen beiden.

Grégory voert 6 tot 7 keer per dag  - ja, u leest het goed. Hij voert bijna het hele jaar door dezelfde mix namelijk 'Recup Columbi'. Enkel als de inkorfdatum van de 1e internationale marathon vlucht dichter komt, wijzigt hij het menu en voedert hij 'Prepa Columbi' mengeling, dit tot het einde van het sportseizoen. Deze 2 mengelingen werden samengesteld door Grégory zelf, dit in samenwerking met Frédéric Leclercq (Taintignies). Grégory is ervan overtuigd dat hoe meer je de duiven kan doen eten, hoe groter je kansen zijn om topprijzen te winnen. Grit en mineralen 'Detox Mineral Mix', 'Multi Mineral Mix' (Beyers) worden gegeven alsook de energiemix 'Premium Super Energy' (Beyers)  en dit soms heel laat op de avond, en in verschillende keren (21u en 23u). De duivenhokken zijn verlicht (via een tijdschakelaar) vanaf 25 juni, dit van 4u30 's morgens tot ze worden uitgeschakeld om 23u30. Tijdens de week gebruikt Grégory graag Lugol (op basis van jodium) en Ferricure (op basis van ijzer) in het water . Bij hun terugkeer van de wedstrijden krijgen de weduwnaars ook een aantal pinda's als beloning voor hun inspanningen.
Als het op trainen aankomt, is Grégory erg strikt, want voor hem zijn ze essentieel om de fitheid/conditie van de kolonie te detecteren. Omdat hun duiven veel eten, moeten ze dit compenseren met intensieve lichaamsbeweging om hun evenwicht te bewaren. De dagelijkse trainingen aan huis vinden twee keer per dag plaats en de duiven worden in groepen losgelaten, eerst de oude duiven die 's ochtends 1 uur en 's avonds 1 uur moeten vliegen voor de 1e internationale wedstrijd en als de vluchtduur afneemt, worden de jaarlingen en jonge duiven om de beurt losgelaten om de troep te reactiveren. Na het 2e internationale vlucht is 40 min per training voldoende. En als het concours erg zwaar is geweest, blijven de duiven zelfs 1 of 2 dagen binnen. Tussen de internationale vluchten worden ze ook eens op 20km opgelaten. Bij thuiskomst zit hun duivin klaar. 

De dierenarts (Wim Boddaert/Oostkamp of Pascal Lanneau/Zwevegem) voert de verplichte vaccinaties uit en wordt geraadpleegd aan het begin van het seizoen. In 2024 heeft de tandem slechts één keer - in februari – in de wachtzaal van de dierenarts gaan zitten. Grégory, die zijn eigen microscoop heeft, analyseert alles regelmatig en als er een probleem (trichose of iets anders) wordt ontdekt, reageren ze onmiddellijk met de juiste behandeling. Ter voorbereiding op elke internationale wedstrijd wordt een kuur voor de luchtwegen uitgevoerd, maar nooit dezelfde. De behandeling moet worden gevarieerd, waarbij de 1e kuur voor de wedstrijd plaatsvindt en de 2 andere kuren bij terugkomst van de wedstrijd.

Het motto van de tandem, “VAINCRE OU MOURIR »  staat op de deur van het hok, en ja, de vliegers van deze tandem zijn gladiatoren en hebben geen andere keuze dan te presteren, want oude duiven die niet geklasseerd zijn op de internationaals worden automatisch eruit geselecteerd, behalve als de duif gewond is of van een rampvlucht terugkeert. De selectie is dus meedogenloos en uitsluitend gebaseerd op de resultaten behaald in de marathon competities. 

Grégory en Thierry  zijn echte duivenliefhebbers in hart en nieren. Niets wordt aan het toeval overgelaten en geen inspanning is hen teveel om te slagen. Grégory slaapt heel weinig, staat tijdens het duivenseizoen om 4 uur 's ochtends op en gaat rond middernacht naar bed, na een laatste bezoek aan het hok. Hij geeft zich 200% en is heel nauwgezet in het beheren van de kolonie. Thierry en Grégory evalueren alles ook zeer regelmatig en denken, indien er een probleem is samen na - 2 meningen zijn beter dan 1, zegt Thierry - dat is ook de kracht van een winnend team.

Ik kan u zeggen dat de toekomst verzekerd is en dat we het nog over hen zullen hebben, gezien de kwaliteit van het kweekhok, de prestaties van de vliegploeg en de inzet van Grégory en Thierry,. 

We wensen hen voor het seizoen 2025 een internationale zege toe

Nog heel veel succes gewenst van het gehele Herbots team

 

Bernard Henry