Meer nieuws

Dockx Leo & Gerry (Koningshooikt): 1e Nat. Argenton 17.673 jaarse

09 Jun 2024

Koningshooikt: Toen we het erf van veeboer Dockx opreden moesten we direct terug denken aan het jaar 2013. Dat jaar won familie Dockx hun eerste nationale zege vanuit Nevers en ik herinner me nog dat de kleinkinderen van Leo Dockx, beiden nog geen meter groot, mee fier op de foto stonden. De ene op de arm en de andere leunend tegen het been van opa Leo. Zoveel jaar later treffen we de kleinkinderen opnieuw, maar nu allen op het duivenhok. Terug samen met opa Leo zijn ze de jongen die naar Quievrain moeten in de mand aan het steken. Dit is het bewijs dat de duivensport zeker en vast nog een toekomst heeft! 
Nationaal Nevers was niet het enigste indrukwekkend wapenfeit want in 2014 werd hun “Tarzan” als 1e nationale asduif KBDB grote halve fond jonge duiven gekroond. Pure klasse…zoveel is zeker
En nu 10 jaar later is het aan “Amélie” (B23-6076428) om hok Dockx terug in de internationale schijnwerpers te plaatsen, 1e nationaal Argenton 17.673 jaarse duiven. 
Leo vertelt: “We hebben ze nog net zien thuiskomen. Als houder van 180 runderen en 125 hectare landbouwgrond is er altijd iets te doen. We waren hooi aan het bewerken op de naastliggende wei toen de kleinkinderen ons kwamen zeggen dat “nu” wel het moment was om de duiven op te letten. We zaten nog maar net op onze stoel toen we een duif als een speer uit een boog richting valplank zagen duiken. De online aanmelding zette onze naam bovenaan en gelukkig bleven we daar staan.

Nationale winnares “Amélie” maakt deel uit van een 30-koppige duivinnenploeg die wekelijks op de grote halve fond gespeeld worden. Enkel als het eens “recup” is worden ze op de snelheid ingezet. 
Qua voederen is het zoals bij velen. Licht in het begin van de week en opvoederen naar de vlucht toe. Medisch gezien bezoeken we een paar keer per jaar de man in de witte kiel. Dit is ofwel Kristof Mortelmans ofwel Henk de Weerd.

De basis van de Dockx kolonie heeft als fundament originele Gaston Van de Wouwer duiven. Leo: “het was in 2008 toen we na de bouw van een nieuwe stal een opendeurdag organiseerden dat Jos Engels ons voorstelde aan Gaston Van de Wouwer. Persoonlijk kenden we Gaston niet maar er werd een echte vriendschapsband gesmeed en de duiven van Gaston brachten onze kolonie op een veel hoger niveau. Verder zijn we succesvol met duiven van Cools Rik, Kenny Hollanders, Brugmans Sabrina, Wim Spinoy en Schroeder Vincent (vooral Vandenabeele duiven). 

Zeker te vermelden is dat iedereen, ook onze vrouwen en kleinkinderen mee de duiven verzorgen. Als er moet gemolken worden, of als er op het land iets moet gebeuren kunnen we onmogelijk alles stil leggen omdat we naar het duivenhok moeten. Nee…we hebben het geluk dat iedereen bij alles helpt en dat is toch zo mooi.

Leo en Gerry…proficiat met jullie 2e nationale zege en op naar nr. 3

 

B23-6076428
1e Nationaal Argenton 17.673 jaarse

Afstand: 548km
Snelheid: 1.350,16 m/m

Stefan Mertens