Meer nieuws

Gunther Smet (Lokeren) wint 1ste Provinciale Argenton Oost-Vlaanderen tegen 661 jaarlingen en oude duiven

30 Aug 2024

Lokeren - Duivenmelker Gunther Smet uit Lokeren heeft afgelopen weekend op de nationale vlucht vanuit Argenton een indrukwekkende prestatie geleverd. Met zijn duivin BE22-4145377 behaalde hij de eerste provinciale prijs voor Oost-Vlaanderen, met de snelste tijd van 661 jaarlingen en oude duiven. In het volledige deelnemersveld van 3.682 duiven in de provincie Oost-Vlaanderen werd de duivin als 11de geklokt. Nationaal stond ze op een mooie 6de plaats van 3.375 jaarlingen en oude duiven.

Spelsysteem

Het duivenseizoen werd door Gunther aangevat met een zestigtal oude en jaarlingen op totaal weduwschap. “Vroeger speelde ik klassiek weduwschap, waarbij de partners thuis bleven. Sinds drie seizoenen heb ik dat systeem aangepast om minder duiven te houden, wat aanzienlijk tijd scheelt in de verzorging,” vertelt Gunther. Ook werd drastisch gesnoeid in het aantal kweekkoppels. “Van de dertig koppels die ik vroeger had, heb ik dat nu teruggebracht naar zes. De rest van de jongen wordt gekweekt uit de vliegers.”

"Het aantal jonge duiven werd eveneens verminderd. “Waar ik vroeger 140 jongen kweekte begon ik dit seizoen met 62 jonge duiven; 38 kweekte ik zelf, vier kreeg ik via aangekochte bons en twintig kocht ik bij Jos & Jan Loobuyck.”

Gunther richt zich voornamelijk op de dagfondvluchten (600-800 km). “Na de laatste fondvlucht, Tulle, mochten de geslachten samen blijven om een koppel jongen groot te brengen. Ze worden nu op nest verder gespeeld op de komende nationale vluchten, puur voor het plezier, want met mijn jongen speel ik geen nationale vluchten. Zij vliegen enkel de kleine halve fond, Toury, en een provinciale grote halve fondvlucht.”

De winnares en andere toppers

De provinciale winnares van Argenton werd ingekorfd op een twaalfdaags broed. “Ze is een dochter van de nestzus van "De Jos", mijn nationale winnaar van Bergerac vorig seizoen.” Gunther’s tweede duif werd derde in de nationale zone en 40e nationaal. “Deze doffer komt van Team Debo uit Vichte en stamt uit een sterke lijn: een Paul Callens duif via Germain Mahieu langs vaders zijde die een 18de nationaal Dax en een 33ste nationaal Cahors vloog, en de "Tieke"-lijn van Luc Delaere langs moeders kant.”

Gunther’s derde duif, een duivin (BE23-4125440), geldt als zijn beste jaarling en vloog eerder al een eerste plaats tegen 2.087 duiven uit Toury en een eerste tegen 622 duiven uit Noyon. Op Argenton werd ze nationaal als 135ste duif geklokt. “Ze komt uit mijn "Sjaak", die de eerste Nationaal zone won tegen 8.663 duiven uit Chateauroux, en langs moeders zijde is ze een kleindochter van mijn dubbele provinciale winnaar "James", 1ste provinciaal La Souterraine tegen 1.784d en 1ste provinciaal Bourges tegen 1.765d.”

Toury voor jonge duiven

Gunthers jonge duiven werkten een vlucht vanuit Toury (355km) af daar hij deze niet speelt op de nationaals. Ook zij deden het meer dan behoorlijk met lokaal 1,2,3,4,6,7,10,13,14,15,19,34,57,62,63,82 (16/26). De kers op de taart werd hier ook een 1ste plaats tegen 1.854 jonge duiven in het verbond.

Voeding en verzorging

Het voedingssysteem bij Gunther is gebaseerd op de mengelingen van Aidi. “Bij thuiskomst krijgen de duiven Belgasol van De Weerd in het drinkwater en Aidi Proteïne Boost over het voer, aangevuld met Aidi Omega Plus olie. Als bijproducten geef ik dagelijks verse grit en op woensdag Aidi Carbo Boost.”

De medische begeleiding is in handen van dierenarts Domien Van Acker uit Eksaarde. “Hij voorziet de duiven van de nodige entingen en er wordt enkel gekuurd op zijn advies. Tijdens het seizoen gaan we ongeveer drie keer op consultatie.”

Met deze overwinning laat Gunther Smet opnieuw zien dat zijn aanpak en passie voor de duivensport vruchten afwerpen. Een resultaat om trots op te zijn!
Gunther, proficiat vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots