Meer nieuws

Janssens Wim & Bert (Kapellen) 1ste Nationaal Argenton 8.867 oude (snelste van 20.051d)

30 Jun 2024

Ook op de nationale vlucht vanuit Argenton kregen we een extra mand voor de duifjes die dit ondertussen wel genoeg zijn maar plezant is anders natuurlijk. De winnares bij de oude duiven is een 2-jaarse duivin die afkomstig is van Wim & Bert Janssens uit Kapellen in Vlaams Brabant. Dit zijn nog 2 liefhebbers die bij de jongere garde horen uit ons bestand en waarvoor een nationale zege natuurlijk het hoogste is wat ze tot nu toe bereikt hebben. Voor zo’n liefhebbers is dit natuurlijk fantastisch en geeft dit een boost om verder te kunnen doen hiermee.

Ze spelen nog maar sinds een 5-tal jaar op de huidige locatie, beide grootvaders deden vroeger aan duivensport maar sinds die er niet meer waren verdwenen ook de duiven naar de achtergrond. Tot het plots in 2018 opnieuw begon te kriebelen en er hier bij Wim thuis een duivenhok werd opgetrokken. In het begin was het puur snelheid dat ze speelden en hadden ze duiven bijgehaald bij Alfons Slaets uit Lint. Al snel bleek dat dit hun ding toch niet was en nationale vluchten spelen toch meer hun goesting zou zijn. Zo kwamen ze in contact met Steve Smits die hen met meerdere duiven te hulp schoot alsook met advies om richting die nationale vluchten vroeg te kunnen spelen. Voor Steve zelf zit de duivensport erop maar van deze nationale zege met zijn ras van duiven heeft hij nog steeds ontzetten veel plezier.

De vliegploeg bestaat uit 20 duivinnen die op klassiek weduwschap worden gespeeld, niet te veel tierlantijntjes of een hele dag op het hok zitten gaat hier gewoonweg niet. Drukke job en kinderen zijn de dagelijkse dingen des levens, de duivensport is hier puur hobby waar beide broers elkaar in helpen. 

Een latere start van het seizoen vanwege tijdsgebrek was ook het geval, pas 26 april vlogen ze hun eerste Momignies. De duivinnen waren dan nog aan het broeden en na de vlucht vanuit Momignies gingen de eitjes weg en werden ze op weduwschap gespeeld. De partners van de duivinnen worden altijd zeer kort getoond bij de inkorving en na de vlucht mogen ze altijd bij elkaar blijven tot de dag erna. Op zondag vliegt hier nooit een duif buiten, dat is echt een rustdag voor hen. 

De duivinnen werden verduisterd van begin maart tot half mei met als doel dus de nationale vluchten te kunnen spelen. De duivinnen trainen in het begin 1x per dag, in het seizoen vanaf de zware halve fond komen ze nog 2x per week buiten. De duiven zijn ingevlogen en voor ons is dit wat werk gespaard en niet echt nodig naar ons gevoel. Ze vliegen normaal allemaal nationale vluchten en tussenin meestal Soissons. 

De oude ploeg van Argenton deed het voortreffelijk met 1,208,271,408,722,… tegen 8.867 oude duiven en 7 duiven van 8 in de prijzen. De jaarlingen waren minder present maar deze hebben naar ons gevoel te weinig ervaring of mee te kunnen doen met de betere duiven uit onze regio. Meestal vliegen ze als jonge duif altijd Bourges of een andere nationale vlucht maar dat was vorig jaar niet het geval. 

Op gebied van medicatie gaan ze ook zeer weinig naar een dierenarts. We bezoeken normaliter altijd Stijn Rans in Herent maar ook door tijdsgebrek was het daar dit jaar nog niet van gekomen en gingen we langs bij Benny Jacobs in Vissenaken. Dit is ook zo op gebied van voeding, we gebruiken hier al meerdere jaren de Paloma mengelingen op aanraden van Steve Smits en we zijn hier tevreden over. Als extra doen we look in het drinkwater, vitamineral over het voer en af en toe eens verzuring in de drinkpot. We houden niet van veel medicatie te geven. 

De nationale winnares zal rust krijgen vanaf nu, haar vliegcarrière zit erop. De andere duivinnen gaan nu richting Soissons en dan staat opnieuw Argenton te wachten. 

BE-22-2070305 Blauwe Duivin
1ste Nationaal Argenton 8.867 oude (snelste van 20.051d)

Bert & Wim, van harte proficiat met deze geweldige zege vanwege het hele HERBOTS TEAM.

Buelens Kim