Meer nieuws

Jelle Van Sterthem: Twee passies, één doel

01 May 2020

1.Voorwoordje:

Op 12 jarige leeftijd wou Jelle beginnen koersen, maar mocht van zijn ouders niet. Ze vonden het te gevaarlijk. Daarom ging Jelle op zoek naar een andere hobby en zo kwam hij terecht in de duivensport. Hij hoorde nadien van zijn vader dat zijn grootvader ook duivenliefhebber was.

Zo is er in 2012 een 1ste duivenhokje gekomen met de overschot aan bouwmateriaal van zijn vader’s firma. In zijn eerste jaren heeft Jelle veel steun en informatie gehad van zijn nonkel Rufin Van Sterthem (Nederzwalm). Jelle kreeg in 2013 zijn eerste duifjes, waar er vooral Noyon mee werd gespeeld. Jelle en zijn vader hadden al snel door dat er een kwaliteitsinjectie nodig was. Na veel informatie gelezen te hebben over de duivensport, zijn ze terechtgekomen bij de wereldberoemde Gaston Van De Wouwer. Er was meteen een klik. Gaston legde ook zijn manier van werken uit aan Jelle en dit werd vervolgens gekopieerd in Maarkedal. Jelle kon ook regelmatig bellen naar Gaston voor informatie en schafte ook duiven aan van Gaston. Dankzij Gaston kwam Jelle in contact met de tandem Van Eynde-Goovaerts en Johan De Belser. Uit duiven van deze 3 topmelkers werd Jelle zijn stam opgebouwd. In 2014 werd met “Stonne” 2de nationaal Tours gespeeld. In 2019 werd wederom een 2de Nationaal op Argenton gespeeld met “Amina” . Jelle speelt vooral met jonge duiven met als hoofddoel een mooie uitslag op de nationale vluchten. Tot wanneer het jonge duivenseizoen start, speelt hij ook met enkele jaarse duivinnen.

2. Spelsysteeem:

Elk jaar op 6 december komt de 35-koppige kweekploeg samen om 1 ronde te kweken. Ze kunnen vrij kiezen onder elkaar. Van zodra de jonge goed aan huis beginnen te vliegen, worden ze opgeleerd in kleine stapjes. Eens ze een paar keer met de grote mand zijn mee geweest, worden de geslachten gescheiden en worden ze op de schuifdeur gespeeld. Voor de inkorving mogen ze even te samen naar gelang welke vlucht en of het wind af of wind op is. Op de Nationale vluchten blijven de geslachten samen tot de dag erna. De jongen worden verduisterd van begin maart tot de langste dag. Bijlichten gebeurt van midden juli tot de laatste nationale vlucht.

3. Weekschema:

In het drinken wordt er iedere dag, winter en zomer, look gedaan. Enkel bij thuiskomst worden elektrolieten toegevoegd. Jelle probeert het zo simpel mogelijk te houden. Hij gebruikt het eten van Beyers. Naarmate de vlucht dichterbij komt, wordt er zwaarder gevoederd en mogen ze eten wat ze kunnen. Voor ze trainen in de week krijgen ze een vierde van hun dagelijks rantsoen.

4.Medisch:

Alle verplichte entingen worden uitgevoerd: Paramixo+ Herpes. 2 weken later worden ze behandeld tegen de pokken en nog eens 2 weken later Paramixo+ Herpes. Voor het seizoen worden de duiven gecontroleerd door de dierenarts. Als het nodig is, worden er meerdere behandelingen uitgevoerd.

5. Rassen:

100% Gaston Van De Wouwer gekruist met Johan De Belser en Van Eynde-Goovaeerts. Die laatste 2 hebben ook grotendeels Gaston Van De Wouwer duiven.

6.Mooiste top noteringen Nationaal en Povinciaal:

2de Nat Tours 2014
2de nat Argenton 2019
1ste zonaal Tours 2014
2de zonaal Argenton 2019
1ste zonaals Orleeans 2018
1ste prov Argenton 2019
2de prov Tours 2014
3de prov Chateauroux 2018

7. Slot:

Jelle zou tot slot eerst en vooral zijn vader willen bedanken voor alle hulp en steun. Dezer dagen is het als jonge duivenliefhebber niet evident om te starten en een kwaliteitsinjectie te doen in de groep. Vervolgens zou hij ook nonkel Rufin willen bedanken voor alle informatie en steun in de startperiode. Natuurlijk zou Jelle nu niet staan waar hij staat zonder Gaston Van De Wouwer en via hem de tandem Van Eynde-Goovaerts en Johan De Belser. 

Ikzelf zou ook graag een woordje van dank willen uitbrengen aan Jelle en zijn vader voor de warme ontvangst, de blik die ik kreeg in het duivenkot en de manier van werken en alle kameraadschap. Als koersliefhebber, steun ik Jelle natuurlijk ook in zijn koerscarrière. Ik hoop dat hij in zijn beide passies verder mag uitblinken.

Michaël Otte