JO & RAF HERBOTS "DE FLUP ALS NIEUWE SUPERCRACK"!
08 Mar 2024
Halle-Booienhoven – De duivensporters die elke week de voorpagina van onze krant halen, zijn zeker niet van de minste. Soms zijn het kleine liefhebbers met grootse prestaties, een andere keer is het een grote melker of een professional die glansrijk zijn mededingers overklast. De trouwe lezers van onze krant weten dat er aan al deze kampioenen wekelijks een mooi en origineel verhaal wordt opgehangen.
Dit is althans het minste wat men er mag van verwachten. Want toegegeven, dat is niet altijd even gemakkelijk, zeker als het iemand of een hok betreft waar reeds alles over geschreven is. De kans is vrij groot dat de lezer, nog voor hij de titel goed en wel gelezen heeft, het besluit neemt niet verder te lezen omdat hij al meent te weten wat er geschreven zal staan. De reportage van vandaag behoort tot die categorie, maar hopelijk is het tegendeel waar en heeft de lezer nog wel zin in enkele interessante weetjes.
Een goede reden
Het waarom van ons bezoek is dat er bij Herbots een fenomenaal getalenteerde duif onder de pannen zit. We bedoelen hiermee ‘De Flup’ die in de maand juli van vorig jaar een ongeziene reeks prestaties wist neer te zetten. Op vier vluchten, gaande van Limoges tot Libourne vloog hij elke keer top 9 nationaal. Toch wel een goeie reden om deze crack eens van dichterbij te bekijken. Vandaar een reportage, met in gedachten het gemaakte voornemen om ons niet te verdiepen in de geschiedenis van de familie Herbots. We beperken ons enkel tot het afgelopen seizoen, gaan niet uitweiden over de opgebouwde handelszaak, alsook niets schrijven over al hetgeen ze tijdens hun gehele loopbaan verwezenlijkt hebben. Vanuit deze invalshoek volgt hier het relaas van de beste resultaten van 2023 en de belangrijkste elementen die hiertoe bijgedragen hebben. Want de uitslagen van het voorbije jaar mogen gezien worden en vooral de prestaties van enkele belangrijke topatleten willen we hier graag in de spotlights zetten.
Geoffrey
Voor we een aantal van de gevestigde topduiven voorstellen, willen we beginnen met één van de belangrijkste figuren in het huidige succesverhaal. Het moet eind 2013 zijn geweest dat Jo en Raf op zoek waren naar een nieuwe duivenverzorger. Eigenlijk een niet zo simpele opdracht, een fulltime job als duivensoigneur, iedereen is daar niet voor in de wieg gelegd. Jo en Raf hadden al heel wat kennissen hierover aangesproken, tot enkele van de bevriende liefhebbers op de beurs van Kassel hen doorverwezen naar Geoffrey Janssens uit Baal (Tremelo). Volgens insiders was Geoffrey de juiste man die ze zochten. Immers, doordat hij zelf in 2009 op 17-jarige leeftijd 1e Nat. kampioen KBDB bij de jeugd was, had hij toch al laten zien dat hij aanleg had voor de duivenstiel. Na een kort gesprek met de gebroeders Herbots moest hij er niet lang over nadenken en werd hij van toen af aan ‘de’ hokmanager. Het bleek voor de familie Herbots een schot in de roos, hetgeen de jaren nadien alleen maar bevestigd werd. Geoffrey had natuurlijk zijn persoonlijke aanpak en over bepaalde zaken een eigen idee, maar het klikte en zijn inzichten werden door Jo en Raf positief onthaald. De eerste jaren werd er nog tussen Baal en Halle-Booienhoven gependeld, doch ondertussen is hij helemaal gesetteld en woont Geoffrey reeds verschillende jaren in een eigen woonst op wandelafstand van de hokken.
Raf, hokmanager Geoffrey, Miet en Jo. Het overlijden van vader Filip (30-11-’22) was een moeilijke periode voor de familie, maar op sportief vlak duurde het niet lang tot ze een echte crackduif konden omdopen to “Flup”, uiteraard vernoemd naar Filip!
De Flup
De blauw geschelpte doffer, B21-2130124, kreeg als erenaam ‘De Flup’ en bewees het afgelopen jaar de allerbeste genen in zijn lijf en kop te hebben. Ook zonder zijn prestaties te kennen, moet je niet over veel duivenkennis beschikken om vast te stellen dat een perfect gebouwde atleet is. Bij het in de hand nemen, valt er werkelijk niets aan deze krachtpatser aan te merken en wanneer zijn resultaten worden belicht, kan men alleen maar besluiten dat het hier om een uitzonderlijk kwalitatieve kampioen gaat. Hij werd gekweekt uit twee vliegduiven, de vader was volgens Jo een middelmatige vlieger en werd nog voor het behalen van De Flup zijn schitterende resultaten, aan een jonge liefhebber weggeschonken. Doch niet onbelangrijk hierbij, is de grootmoeder langs vaderskant die afstamt uit de Kenzo-tak, een bloedlijn die in de kweekstal nog steeds goed vertegenwoordigd is.
De moeder van De Flup kwam van bij Eddy en Maarten Leutenez en werd op het hok van Jo en Raf Herbots gespeeld, waarna ze in het verkoopprogramma van Leutenez terechtkwam. Ondertussen heeft De Flup zelf al voor wat nakomelingen mogen zorgen en wie weet is er met hem wel een nieuwe goudader aangeboord. Jo is de eerste om toe te geven dat De Flup’s opmerkelijke prestaties behaald werden bij minder moeilijk vliegweer. Zulk een reeks neerzetten bij opeenvolgende vluchten met lage snelheden, zou onmogelijk zijn geweest. Doch de vliegomstandigheden waren elke week voor alle duiven gelijk en hoewel het minder moeilijk was, gaat zijn erelijst zeker niet minder glanzen. De ervaring leert ons immers dat dit soort van heldendaden alleen door super getalenteerde atleten volbracht kunnen worden.
Bachelor
De Bachelor, B21-2130289, oftewel de nationale snelste van 21.070 d. uit Châteauroux ’21, heeft intussen ook al zijn vaste plaats in de kweekboxen. Zijn afstamming werd hier al eerder uit de doeken gedaan en het blijft toch een beetje straf op welke toevallige wijze hij op het hok van Herbots terecht kwam. De oorspronkelijke eigenaar, Fernand Schroyen-Henderix had zijn duivenverkoop reeds lang op voorhand gepland. Doch toen kwam corona roet in het eten gooien en kwam er van enige verkoop niets in huis. Toch drong Fernand erop aan om zijn duiven te kunnen verkopen, vooral omdat hij met andere duiven nieuwe plannen had. Zo kwam het dan dat Fernands pluimenbollen door Jo Herbots zelf aangekocht werden en dat deze er meteen jongen uit kweekte. Eén van hen is dus de Bachelor, met als vader B09-5041729, alias ‘Pokkeman’, en de moeder was de B16-2178654, genaamd ‘Diva Belgica’.
Supreme
De derde klepper die we graag nog even voorstellen is de ‘Supreme’, B16-3031667, een fenomenale vlieg- en kweekduif, afkomstig van bij Godfried Vander Stichele (Pittem). De vader van de Supreme, met ringnr. B10-3002007, genaamd ‘James Bond’, vloog zelf 8 x top 100 nationaal. De moeder, B11-4289999, is een kruisingsproduct van een doffer (‘Magic Gonzales’) van Dirk Speybroeck (Vinkt) gekoppeld met een topduivin van bij Cools-Blancke (Ruiselede).
De ‘Supreme’ vloog zelf o.m. de 1e nat. Tulle ’19 van 6206 d. en de 2e nat. Argenton ’18 van 11.838 d. In 2020 lagen in zijn nest een koppel duivers die meteen bewezen dat ze de supergenen goed hebben meegekregen. De B20-2133329, die de naam ‘Supreme Souillac’ kreeg, won o.m. in 2021 de 2e nat. Souillac (4571 d.) en in 2023 de 3e nat. Souillac (4827 d.). Zijn nestbroer de 328-20, vloog minder nationaal maar was meerdere keren top op de kleine hafo met tussendoor de 88/5342 d. nat. op Aurillac. Daarnaast is er nog een dochter van de ‘Supreme’, de B222124327, genaamd ‘Suprema’, een prima duivin die meer dan gewoon haar prijzen won, met o.m. 1/852 d. en 52/15.210 d. nat. Argenton, 37/6085 d. nat. Souillac en 105/7813 d. nat. Tulle.
Hoogtepunten 2023
1e Beste oude duif van België fond (4 vluchten)
1e Prov. Asduif fond oude duiven KBDB
2e Prov. Asduif grote fond en fond jaarse KBDB
2e Prov. Kampioen grote fond en fond jaarse KBDB
3e Nat Asduif fond oude KBDB
4e Olympiadeduif oude Maastricht 2024
19e Nat. Asduif kleine halve fond jaarse KBDB
1e Prov. Narbonne 581 oude
Spelsysteem
Geoffrey: “Er wordt aan de vluchten deelgenomen met een 30-tal oude en plusminus 90 jaarduiven op totaal weduwschap. Meer dan de helft hiervan zijn duivinnen die overdag in een ren verblijven. ’s Nachts mogen ze op het rusthok waar ze een plaatsje hebben op de zitstokken. In het begin, wanneer de eerste trainingen plaatsvinden wordt het vrouwvolk wat geholpen met een vlag. Doch na een keer of vier vliegen ze vanzelf en tijdens het seizoen is dat gemakkelijk tweemaal daags gedurende een uur. Als de valplank open wordt gelegd, komen ze naar onder en stormen ze naar binnen.” Jaarlijks worden er 250 jongen gespeend, voor het overgrote deel gekweekt van topduiven in de kweekboxen, maar ook van bepaalde vliegduiven worden er wat eieren verlegd.
Jo: “Alle jongen moeten in hun geboortejaar minstens een nationaal gevlogen hebben, het is immers gebleken dat deze ervaring onontbeerlijk is bij hun verdere vliegcarrière.” Natuurlijk wordt er met de duiven gereden, doch in minder mate dan voorheen. Wat de oude en jaarlingen betreft is dat een keertje per week, tot ze in het programma op vluchten boven de 200 km zitten. De jongen tracht men met een lapvlucht per week scherp te houden.
Driedelige voederbak
Een lumineus idee van Geoffrey zijn de eetbakken die verdeeld werden in drie vakken. De vliegduiven krijgen steeds drie mengelingen toebedeeld, zijnde ‘sport’, ‘kweek’ en ‘vetrijk’. Wanneer andere liefhebbers de neiging hebben om dit samen te mengen, verdeelt Geoffrey de drie soorten elk apart in de voederbak. Hij kan op deze manier makkelijk volgen wat ze het liefst eten en waar ze waarschijnlijk het meeste behoefte aan hebben. De mengeling die het snelst op geraakt, wordt het eerst bijgevoederd. Bij de duivinnen is deze benadering een beetje anders, zij hebben niet zoveel nodig, recupereren immers sneller en krijgen de eerste dag van de week altijd licht eten.
Medisch
Het is logisch dat de medische begeleiding geheel in handen is van Raf. De oude vliegduiven worden zowel voor als na het seizoen tegen paratyfus en tussenin tegen paramixo gevaccineerd. De weerstand bij de jongen wordt o.m. op punt gebracht met achtereenvolgens een spuit tegen paramixo-rota, paramixo-herpes en paratyfus. Tussendoor worden ze met het borsteltje gevaccineerd tegen de pokken. Jo: “Belangrijk onderdeel van het sportseizoen blijft de recuperatie, de duiven moeten na een inspanning snel terug in conditie zijn. Onder meer ‘Herbosol’ en ‘Super Flight’ zijn hiervoor onmisbare producten. Eens om de twee weken worden enkele duiven door Raf onderzocht en enkel wanneer er iets scheelt, wordt er ingegrepen.”
Ten slotte
Met Maarten, de zoon van Jo, staat reeds de vierde generatie Herbots in de startblokken. Jo, Raf en Miet moeten zich dus geen zorgen maken voor wat betreft de verderzetting van dit verhaal. Ze kunnen gerust zijn dat hun duivenbedrijf in de familie blijft en dat hiermee de wens van papa Filip in stand gehouden wordt. Ook wat de grootte van de voetafdruk van hun kolonie betreft, kunnen ze hoopvol naar de toekomst kijken, want de kwaliteit waarmee de kweekstal gezegend is, zal garant blijven staan voor mooie en schitterende prestaties. Om af te sluiten willen we het team Herbots nogmaals proficiat wensen met het afgelopen seizoen en we doen dit zonder ook maar een woord te reppen over alles wat hieraan voorafging. Van harte en tot de volgende!
JOL
29 x top 50 Nationaal
3e Souillac (711 km) 4.827 o.d.
7e Narbonne (867 km) 5.000 o.d.
7e Souillac (711 km) 4.827 o.d.
8e Aurillac (685 km) 6.512 jl.
9e Limoges (652 km) 7.211 o.d.
9e Aurillac (685 km) 5.342 o.d.
9e Libourne (784 km) 3.880 o.d.
10e Souillac (711 km) 4.827 o.d.
13e Limoges (652 km) 7.211 o.d.
18e Aurillac (685 km) 6.512 jl.
19e Bourges (454 km) 19.369 jo.
21e Tulle (635 km) 7.813 jl.
22e Tulle (635 km) 7.813 jl.
22e Aurillac (685 km) 6.512 jl.
24e Aurillac (685 km) 5.342 o.d.
26e Souillac (711 km) 4.827 o.d.
30e Limoges (652 km) 8.970 jl.
35e Tulle (635 km) 4.982 o.d.
36e Limoges (652 km) 8.970 jl.
36e Limoges (652 km) 7.211 o.d.
36e Tulle (635 km) 4.982 o.d.
36e Souillac (711 km) 6.085 jl.
37e Souillac (711 km) 6.085 jl.
42e Souillac (711 km) 6.085 jl.
44e Souillac (711 km) 6.085 jl.
44e Souillac (711 km) 4.827 o.d.
45e Argenton (534 km) 11.295 o.d.
46e Aurillac (685 km) 5.342 o.d.
49e Limoges (652 km) 8.970 jl.