Meer nieuws

Kiekens-De Preter (Koningshooikt) winnen 1ste Provinciale Dax in Antwerpen

19 Jul 2024

Koningshooikt - De tandem Kiekens-De Preter heeft een opmerkelijke prestatie neergezet door de 1ste provinciale prijs te winnen op de internationale vlucht vanuit Dax. Hun winnende duif, BE19-6029049, was de snelste van 253 oude duiven in de provincie Antwerpen en behaalde tevens de 8ste plaats nationaal tegen 2.578 oude duiven.

Kiekens-De Preter met hun 15de Nat. asduif grote fond KBDB en de provinciale winnaar op Dax.
Beide duiven zijn ondertussen verhuist naar een andere locatie buiten Koningshooikt.

Een bijzonder duo

Kiekens-De Preter bestaat uit Paul Kiekens, een gepensioneerd kunstsmid, en Christiane De Preter, beter bekend als Jantje, die vroeger zaakvoerder en eigenaar was van NV Die Ente, een bedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Jantje was voorheen ook een kweker van exclusieve eendenrassen, wat haar interesse in duiven heeft aangewakkerd. De twee zijn overburen en begonnen samen te werken na het overlijden van Jantje's echtgenoot, toen zij werd opgevangen door Paul en zijn vrouw Diane. Dit leidde tot een succesvolle samenwerking in de duivensport. Zoals het gezegde luidt: waar een vrouw op het hok werkt, gaan de prestaties crescendo.

Dagelijkse verzorging

De dagelijkse verzorging van de duiven begint omstreeks 6.30 uur en duurt tot 9.00 uur, met een tweede ronde van 17.00 uur tot 18.00 uur. De hokken worden dagelijks zeer grondig gereinigd en zijn altijd kraaknet. Stiptheid en properheid zijn hier essentieel. Zelfs de houten roosters op de vloer worden dagelijks gekuist. Paul verzorgt de hokken van de weduwnaars, terwijl Jantje zich ontfermt over de hokken van de tweejarige, eenjarige en jonge duiven.

Voeding en medische begeleiding

De weduwnaars krijgen voeding van meerdere mengelingen van de merken Van Tilburg, Beyers en Aidi, aangepast aan de wedstrijden waarvoor ze moeten presteren. Jantje voedert dezelfde mengelingen, maar in andere verhoudingen, afhankelijk van de behoeften van haar duiven. Sinds september 2023 wordt dierenarts An Havet uit Blanden geconsulteerd, wat heeft geleid tot sterk verbeterde resultaten. Nu wordt uitsluitend noodzakelijke medicatie gegeven en verder krijgen de duiven enkel zuiver water en kwaliteitsvolle mengelingen. "Brandstof moeten de duiven hebben," aldus dr. Havet.

Spelmethode en training

De oude duiven worden gespeeld op klassiek weduwschap met thuisblijvende partners en trainen twee keer per dag tot ongeveer anderhalf uur, zelfs 's avonds van 20.00 tot 21.30 uur. De tweejarige en eenjarige duiven worden gespeeld op de schuifdeur en de jonge duiven blijven ongepaard tot ze op de halve fond worden ingezet. Deze laatste groep, die door Jantje liefkozend haar "snoezen" worden genoemd, zijn zeer tam en soms moet zij ze zelfs optillen om de mest onder hun pootjes weg te halen.

Stamopbouw

De stamvader van het hok is een zoon van de tweede nationaal Narbonne, aangekocht bij de gebroeders Derboven uit Nijlen, van het H. Brinkman ras. Verder zijn er duiven van Frank Vercammen en Philippens uit Voeren, evenals een duiver van Frans Van den Eynde uit Nijlen van het Florizone ras, de vader van de provinciale winnaar.

Belangrijkste resultaten

De resultaten van de afgelopen jaren liegen er niet om. In 2022 werden Kiekens-De Preter 5e nationaal kampioen grote fond KBDB, 2e kampioen grote fond PE Antwerpen en wonnen ze de 15e nationale asduif grote fond KBDB en de 1e provinciale asduif grote fond  Antwerpen. Bovendien haalden zij bij de internationale vlucht vanuit Barcelona vier duiven op vier nationaal. 

Kiekens-De Preter maken indruk met hun toewijding, vakmanschap en liefde voor de duiven. Hun stipte werkwijze en liefdevolle aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af.

Paul en Christianne, van harte proficiat vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots