Meer nieuws

Koen de Backer (Hoevenen) wint 1ste en 2de Prov. Narbonne Jaarlingen Antwerpen en klokt 3 duiven in de top-100 nationaal

31 Jul 2024

Hoevenen - In de zware internationale duivenvlucht vanuit Narbonne heeft Koen de Backer een indrukwekkende prestatie geleverd door zowel de 1ste als de 2de provinciale prijs voor de provincie Antwerpen te winnen, tegen een deelnemersveld van 867 jaarlingen. Op nationaal niveau klasseerden zijn duiven zich op de 4de en de 7de plaats tegen maar liefst 5.553 jaarlingen.

Uitstekende Resultaten

Koen vertelt: “Er werden 23 duiven ingezet, welke allemaal eerder aan Agen 2024 hebben deelgenomen. Na deze vlucht werden de neststanden op maandag afgebroken om de balans te herstellen, vooral omdat vijf duivinnen achterbleven en hierdoor vijf vastzittende duivinnen aan het vlieghok werden toegevoegd.”

De Winnende Duiven

“De Kleine Blauwe” (BE23-6064047), de 1e provinciaal en 4e nationaal Narbonne, had een opmerkelijk voorbereidingsproces. Op de vlucht van Agen werd deze duif los ingekord aangezien een andere doffer 2 duivinnen opgeëisd had. Na Agen nam deze doffer op maandag direct een nieuwe duivin van de vastzitters, met als gevolgd dat zijn duivin vroeger legde en ze met een jong van twee dagen zaten op het moment van de Narbonne-inmanding. De afstamming van “De Kleine Blauwe” is indrukwekkend, met als vader “Inteeltje 757” (een inteelproduct van "Nestbroer 402" x "Het Moederke") en als moeder “Cynthia Campio Barca”. Laatstgenoemde is een dochter van “El Campio Barca” en moeder van onder andere “De Rooie 706”, de 6e nationale asduif Barcelona over vier jaar.

De 2e provinciale en 7e nationale Narbonne, “De Schicht” (BE23-6064054), is een directe zoon van “Nestbroer 402” (tevens de grootvader van Koens 4de Nat. Narbonne) en “Bella”. Zijn moeder, “Bella”, is eveneens een rechtstreekse Geert De Coninck duif, afkomstig uit “Gina”, de 10e nationaal Barcelona. “De Schicht” is bekend om zijn doorzettingsvermogen en bleef vaak als laatste doorvliegen tijdens de avondtrainingen en zo heeft hij al enkele keren buiten geslapen wegens niet tijdig voor het donker binnenkomen weet Koen ons te vertellen.

"Nestbroer 402" is ondertussen een bewezen kweker met enkele succesvolle kinderen:
"Koen": 4de Nat. Asduif Grote Fond Jaarlingen 2021 bij Daan Roosen
"Den As": 5de Nat. Asduif Grote Fond Jaarlingen 2022 bij Koen de Backer zelf
"Het 782": 19de Nat. Agen 2023

Het Succes van “Het Moederke”

Een sleutelfiguur in het succesverhaal van Koen de Backer is “Het Moederke”, een duivin die hij in 2011 verkreeg via een uitwisseling van jonge duiven met Gebr Devriesere uit Aalbeke. “In 2010, het laatste jaar op mijn ouderlijk adres, kwamen zij een ronde jongen halen omdat ik niet meer met jongen zou spelen in mijn laatste jaar. In 2011 haalde ik een 25-tal jongen bij hen, waaronder ‘Het Moederke’. Als jonge duif was zij altijd mijn eerste of tweede duif, en als jaarling won ze 1:10 op Bordeaux.”

Als tweejarige miste “Het Moederke” net op Pau en Libourne, maar haar jongen bewezen hun waarde. “Ik ringde haar jongen als jaarling, en hieruit kwam de "402-12", die als jaarling 2x 1:20 won op Poitiers en Libourne. Ik besloot ‘Het Moederke’ naar de kweek te zetten, en dit bleek een schot in de roos met een hele rits aan topprijzen de laatste jaren.” aldus Koen

Het Spelsysteem en Medische Zorg

Sinds 2015/2016 hebben Koen en zijn broer Sammy sterk geïnvesteerd in nakomelingen van topduiven uit de 3-4-5 jaarse Barcelona asduivenklassementen, aangevuld met kinderen van topkwekers. Dit gecombineerd met de lijn van zijn stamduivin "Het Moederke" heeft geresulteerd in de indrukwekkende resultaten van de afgelopen 3 jaren.

Door deze investeringen werd het aantal vluchten teruggebracht en werd de focus gelegd op Barcelona waar Koen met een mooie ploeg duiven de laatste 3 jaar telkens 50% prijs speelde.. De duiven worden op nest gespeeld, met een doelstelling van 10-12 dagen broeden, waarbij zowel de doffer als de duivin de mand in gaan.

Medisch gezien beperkt hij zich tot een vijfdaagse trichomonas-kuur voor het seizoen, een gele druppel in de bek na contact met andere duiven, en specifieke behandelingen voor de luchtwegen (dit ook voor de vluchten Agen en Barcelona). Verder volgt Koen het advies van Kristof Mortelmans op indien er iets niet juist zit. 
Het duivenhok wordt twee keer per jaar uitgerookt, acht dagen voor de inkorving van Agen en 8 dagen voor de inkorving van Narbonne.

Duivenbestand

Koen start het seizoen met 60 à 70 oude en jaarlingen samen, afhankelijk van de resultaten en verliezen het jaar ervoor.
Voor het aanleggen zijn vliegploeg vertrouwt Koen op 18 à 20 kweekkoppels.

Seizoen 2024: Een Overzicht

Het seizoen 2024 begon met 66 speelduiven, en de resultaten spreken voor zich:
Agen: Bij de oude duiven 1 op 3 en bij de jaarlingen 11 op 25, met negen keer in de top 10%, beginnend met de 43e nationaal.
Barcelona: 19 op 28, met twaalf keer in de top 10%, beginnend met de 33e en 82e nationaal, en twee nationale asduiven: 
“Het Dakzitterke”: 2de Nat. Asduif Barcelona 2022-2024 
“De Rooie 706”: 6de Nat. Asduif Barcelona 2021-2024

Narbonne: Tot nu toe 1 op 2 bij de oude duiven, en 7 op 21 bij de jaarlingen, met vier keer in de top 10%, beginnend met de 4e, 7e en 87e nationaal.

Met deze opmerkelijke prestaties zet Koen de Backer zijn naam stevig neer in de duivensport, met een bijzondere focus op de prestigieuze Barcelona vluchten. Zijn strategische aanpak, gekoppeld aan een sterke genetische basis, toont aan dat succes in de duivensport zowel voorbereiding als passie vereist.
Het ganse Herbots team wenst Koen van harte proficiat!

Maarten Herbots