Meer nieuws

Leo Cousaert uit Oelegem wint 1ste Provinciale en 5de Nationale Prijs vanuit Valence

08 Jul 2024

Oelegem - Leo Cousaert heeft een opmerkelijke prestatie neergezet in de duivensport met zijn duif BE22-6188347. Deze duif heeft de 1ste provinciale prijs behaald tegen 282 oude duiven tijdens de nationale vlucht vanuit Valence voor de provincie Antwerpen. Bovendien was deze duif de 5de geklokte duif in heel België, tegen een totaal van 2.642 oude duiven.

De overwinning van Cousaert is een bewijs van zijn jarenlange toewijding en passie voor de duivensport. "De duivensport is mijn grootste passie," zegt Leo. Zijn betrokkenheid bij de sport gaat ver terug. Oorspronkelijk werd er gespeeld in Borgerhout op Vitesse, Quivrain en Noyen, en in 1996 werd Leo koning van het BAB Scheldeverbond.

Cousaert's methode is doordacht en zorgvuldig. "Er wordt gespeeld met doffers en duivinnen op weduwschap, allemaal met thuisblijvende partners. Jonge duiven worden op nest gespeeld en er wordt geprobeerd nestjes te hebben tegen de nationale vluchten," legt hij uit. Na thuiskomst krijgen de duiven twee dagen lang gele druppels, mineralen en vitaminen in het drinkwater om ze snel weer in topconditie te brengen. In de laatste twee dagen voor de inkorving worden vetrijke granen toegevoegd aan hun dieet.

De duiven van Cousaert krijgen ook de nodige rust. "Op de kleine fond gaan ze twee maal mee, en dan krijgen ze eenmaal rust. Voor de fond twee tot drie weken rust," zegt hij. Alle duiven hebben de vereiste vaccinaties gekregen en worden gevoed met een mengeling van topgranen, waaronder voeder van Beyers en Van Camp.

Cousaert's huidige duivenbestand bestaat uit duiven van het ras Leo Heremans en Dirk Van den Bulck, via Marcel Wuyts en zijn boezemvriend Staf Mertens. Voor de fondvluchten heeft hij duiven van Kristof Mortelmans en eind 2023 heeft hij late jonge duiven gehaald bij Bart Van Olmen.

De indrukwekkende overwinning van Leo Cousaert en zijn duif BE22-6188347 is een hoogtepunt in zijn carrière en een bron van inspiratie voor andere duivenliefhebbers. 
Leo, nogmaals van harte proficiat gewenst vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots