Luc De Laere - Anzegem 1e Nationale asduif KBDB grote halve fond oude ‘22 1e Nationaal Chateauroux ’22 - 1e Nationaal Argenton ‘22
24 May 2023
Anzegem: “Wat een seizoen maak ik mee”…de woorden van Luc terwijl hij met zijn handen door zijn haren wrijft. “als liefhebber droom je ervan ooit eens een nationaal te winnen. Al dikwijls zo dicht bij geweest maar nooit had ik de smaak van een nationale zege mogen proeven. Opgelet, in 2014 waren we de morele winnaar van nationaal Chateauroux. Toentertijd dienden we de controlegummi van de duiven nog binnen de 15 minuten te klokken maar de duiven maakten toen een hogere snelheid dan verwacht en ik klokte de controlegummi maar na 17 minuten omdat ik mijn “morele nationale winnaar” op het hok vond. Gevolg, de kloktijd van de controlegummi werd als de kloktijd weerhouden en daardoor verloor ik de nationale zege. Ik kan u verzekeren, hiervan lig je als liefhebber vele nachten wakker.
En dan nu afgelopen seizoen 2022. Niet één maar 2 nationale zeges mocht ik vieren en dan als absoluut hoogtepunt de titel van 1e nationale asduif KBDB naar Anzegem halen.
Kan je geloven dat ik me soms in de arm knijp. Is dit wel allemaal waar. Feit is, zulk top seizoen ga ik nooit meer meemaken!
Het uitzonderlijke seizoen 2022 kan als volgt samen gevat worden:
35 eerste prijzen
8 provinciale overwinningen (allen op nationale wedstijden)
2 nationale overwinningen
1e Nationale asduif KBDB grote halve fond oude
Vader Maurice
Jarenlang vormde Luc met zijn vader Maurice een fel te duchten tandem op snelheid, halve fond en zware halve fond. Asduiven, kampioenschappen en vooral veel, heel veel eerste prijzen hebben ze op hun conto geschreven. Op vandaag speelt Luc nog steeds op de oude hokken van vroeger. Het zijn luchtige zolderhokken op de ruime zolders van de boerderij van zijn ouders. Luc woont ernaast en klautert dagelijks, jaar in jaar uit, de trappen op naar de zolderhokken.
In Maart 2015 overleed vader Maurice op 83-jarige leeftijd, de man waaraan Luc veel van zijn “duivenwijsheid” te danken heeft.
Vader en zoon De Laere ontdekten in 1998 een uitstekend kweekkoppel nl. De “Jonge Bonten” x “Blauw Renterghem”. Dit koppel werd onder meer de ouders van de “Crayonnee” (won 1ste Blois met 10 min vooruit) en “Tieke”, een geweldige vlieger... en zo mogelijk zelfs nog een betere kweker! Een superduif die er in slaagde om maar liefst 2 jaar op rij tot “Provinciale Asduif Halve Fond KBDB West-Vlaanderen” bekroond te worden! Het was diezelfde “Tieke” dat ook een groot aandeel had in de bekroning tot 1ste Nationaal Kampioen Halve Fond KBDB 2002!
Het hoeft u dan ook niet te verwonderen dat nazaten van de “Tieke” een prominente rol hebben in de huidige stamopbouw. Maar Maurice en Luc gingen ook op zoek naar kruisingsmateriaal voor de “Tieke”-dynastie. De befaamde “Bliksem”-lijn van Gaby Vandenabeele was volgens hen de meest evidente keuze… een gouden zet zou later blijken. Met de “Justine Bliksem”, een dochter van de wereldvermaarde “Bliksem”, haalden onze West-Vlamingen een kweekmoedertje van formaat naar Anzegem. Wat “Justine Bliksem“ gekoppeld aan een zoon van de “Tieke” voortbracht is buitengewoon fenomenaal: 1ste Provinciaal Ablis 6.256 duiven. - 1ste Provinciaal Ablis 5.811 duiven. - 1ste Provinciaal Poitiers 1.318 duiven - 1ste Provinciaal Poitiers 1.147 duiven. - 1ste Provinciaal Blois 1.215 duiven - 1ste Provinciaal Orleans 1.974 duiven - 1ste Provinciaal Bourges 1.003 duiven - 1ste Provinciaal Ablis 4.680 duiven.
Andere succesvolle aanwinsten waren duivinnen van Fred Sauerbier (Duitsland) en John Meurysse (Oeselgem). De Tieke-duiven typeren zich door hun uitzonderlijk sterk en hevig karakter en zijn echte kopvliegers en eerste prijswinnaars.
Fenomeen “Armin”
Wat een klasbak. Niet enkel won hij de 1e Nationaal Chateauroux maar werd hij onlangs te Mechelen als nationale asduif KBDB grote halve fond gehuldigd. De strijd om deze titel was op het scherpst van de snede want verschillende gegadigden stonden klaar om vlak voor de neus van “Armin” de nationale asduif titel weg te kapen. Doch de klasse van “Armin” liet zich niet imponeren en hij sloot zijn laatste vlucht in pure schoonheid af door het winnen van de nationale zege. Van een afsluiter van formaat gesproken en alle concurrentie de mond gesnoerd.
Voor de nationale asduif kampioenschappen vleugelde “Arnim” BE20-3000523 volgende top resultaten bij elkaar:
28-05-2022 Bourges Prov 15° 5.780 d 0.2595%
04-06-2022 Argenton Nat 165° 20.467 d 0.8062 %
09-07-2022 Gueret Prov 1° 1.444 d 0.0693%
06-08-2022 Chateauroux Nat 1° 4.003 d 0.0250%
Om zo uit top te scoren met een coëfficiënt van 1.1600 % op 4 Nationale vluchten
De methode in Anzegem - weduwnaars
Luc is een sterke observator van duiven, hij verzorgt ze zeer goed, laat niets aan het toeval over maar is niet de man die vlug onbekende paden zal bewandelen. De ervaring heeft hem geleerd dat goeie duiven best in zo vast mogelijk stramien worden verzorgd en hierbij blijft Luc altijd redelijk dicht bij de gekende systemen.
De weduwnaars werden half december gekoppeld en al verschillende jaren brengen ze geen jongen meer groot. De eieren van de toppers worden jaarlijks verkocht en de weduwnaars worden opnieuw gescheiden. Ze gaan daarna naar de volière voor een zuurstofkuur van een achttal weken. Daarna volgt er nog een koppeling van 3 à 4 dagen. De duiven komen uit de volière en moeten weer aan hun eigen woonbak gewoon worden. Zo wordt terug wat territoriumdrift aangewakkerd en krijgen ze net voor het seizoen terug “hokgoesting”.
In de maand april wordt er 's avonds éénmaal per dag aan huis getraind. Vanaf de maand mei wordt er 's morgens en 's avonds ook een half uur getraind indien nodig wordt het trainingsritme aangewakkerd met de vlag. Duiven zijn niet geboren om op het dak te zitten. Vliegen of op het hok is het credo.
Bij de inkorving komen doffers en duivinnen niet samen en na aankomst van een wedstrijd moeten de doffers een goed half uur wachten vooraleer ze “vrouwlief” voor een tweetal uur mogen knuffelen. Voor de rest worden er geen “tovertrucs” uit de mouw geschud om de weduwnaars extra te motiveren want ervaring heeft geleerd dat een weduwnaar soms sneller gedemotiveerd, dan gemotiveerd is.
De methode in Anzegem – vliegduivinnen
Het wil niet echt klikken, en dan hebben we het over het spel met de duivinnen en liefhebber Luc. Om de een of andere reden lukt het allemaal veel beter met de weduwnaars. Om de een of andere reden wegen de resultaten van de duivinnen totaal niet op tegen de resultaten van de weduwnaars. Om die reden gingen tijdens het seizoen de beste 8 duivinnen naar het jonge duivenhok en mochten daar een nestje beginnen. Eentje won zelfs 2 x 1e provinciaal, tevens goed voor een 5e en 23e nationaal. Om die reden gaat Luc de uitdaging aan om met duivinnen op nest de fond of iets verder te spelen.
De methode in Anzegem – jonge duiven
Luc vertelt verder “Als liefhebber moet het geluk toch soms aan uw zijde staan. Zoals reeds verteld worden de eieren van de weduwnaars verkocht en als de leg datum niet overeenstemt met de leg datum van de duiven van de koper kan het zijn dat er eieren in Anzegem blijven. Wel mijn nationale winnares Argenton jonge duiven is toch wel uit zulke eieren geboren zeker! Hoeveel geluk kan een mens hebben.
De 130 jongen worden verduisterd van het medio maart tot 10 juni. Daarna wordt er bijgelicht vanaf augustus . De jongen worden vrij laat geleerd. Ze moeten van die dagen hebben dat ze in “stukken en brokken” naar huis komen en dan pas zal de opleermand van de zolder gehaald worden. Eerst een gewenning aan de kleine korf en worden ze gewoon in de tuin geplaatst voor enkele uren. Daarna worden ze gelost. Het belangrijkste is dat de jongen de grote mand leren kennen en ook leren drinken in de korf. Daarna worden ze in kleinere stappen tot ongeveer een 25 km van huis gelost. Dan gaan ze met de club mee naar Arras, Clermont, halve fond en werken ze ook vooral de provinciale vluchten en de nationaals af.
Er wordt wel zorg gedragen voor de jonge beloftevolle duivers die vooral de provinciale vluchten vliegen. Tijdens het seizoen van de weduwnaars trainen de jonge duiven maar éénmaal daags, nadien tweemaal een klein uurtje.
Op het hok van de jonge duiven mag de natuur zijn gang zijn. Het hok wordt dan wat gezelliger gemaakt en de hoeken en kanten worden benut om eventueel wat dozen of schuilhoekjes te maken wat de drift en de nestdrang bevordert. De jongen 2022 hadden meer dan de form te pakken. Er werden 3 nationaals gespeeld en 3 maal werd er met de 1e provinciaal begonnen. Nog nooit meegemaakt !
Röhnfried – voeding en medische begeleiding
Medisch is Luc heel alert. Tegen tricho wordt nog weinig behandeld. De veearts wordt geconsulteerd voor onderzoek. Bij lichte tricho wordt er iets meer Avidress + Hexenbier toegediend en de resultaten hiermee zijn bijzonder goed. Tijdens het seizoen krijgen alle oude en jonge duiven een gele druppel in ieder neusgat. Tegen ornithose wordt er enkel behandeld als het echt nodig is en dat was in 2022 na de rampzalige Argenton. Toen kwamen al zijn beste duiven de dag nadien en was het echt nodig om in te grijpen. Het vroeg enkele dagen en wat rust om ze terug op de sporen te krijgen.
Qua vaccineren worden de worden de oude duiven 1 x geënt tegen paramyxo/rota en 14 dagen later tegen parathyfus. De jonge duiven worden 2 x geënt tegen paramyxo/rota, nadien enting tegen de pokken (met borsteltje) en nadien tegen parathyfus.
Qua voeding staan de Beyers mengelingen op het menu en Luc gebruikt bij voorkeur de Röhnfried- producten. Vooral de producten die op het verhogen van de natuurlijke weerstand gericht zijn worden verstrekt. Bij aankomst van een wedstrijd en op zondag vinden de weduwnaars sportmengeling met Usne Gano + Gervit W en K + K eiwitten in hun eetbakje. In het drinkwater is er Mumm + Bt Amin Forte. Zondag net hetzelfde zoals op zaterdag.
Op maandag en dinsdag wordt er een eiwitarme mengeling (1 soeplepel) gevoederd, terwijl de juiste dosis Hexenbier in het drinkwater gemengd wordt. Op woensdag en donderdag gaat er Super Weduwschap waarop Energy Olie+ RO200 gemengd wordt in hun eetbakje. Luc voedert de weduwnaars steeds individueel want hij wil zien hoeveel ze eten. “Als na 10 minuten alle eetpotjes leeg zijn, ga ik gerust slapen” weet Luc te vertellen.
De jonge duiven krijgen dezelfde bijproducten en als mengeling steeds Beyers Youngsters.
We kunnen het niet genoeg benadrukken, het seizoen 2022 was voor Luc van een heel uitzonderlijk hoog niveau en eigenlijk een mooi eerbetoon aan vader Maurice. Een speciaal woord van lof en dank naar Sybille, de vrouw van Luc. Enkele jaren terug maakte Luc een zware val van een ladder op zijn werk. Heel veel breuken, veel herstel en lange periode van pijn zijn het gevolg hiervan. Pijnloos in zijn lichaam is Luc zelden en sindsdien helpt Sybille heel veel bij het verzorgen van de duiven. Blijkbaar is haar bijdrage ook duidelijk voelbaar in de resultaten. Waar ze in het verleden reeds top-top waren zijn ze vorig jaar super te benoemen. Is de feeling van Sybille en deze nieuwe tandem het wonderrecept geweest voor dit succes ? Enkel de duiven die het hebben gepresteerd kunnen het beamen.
Luc en Sybille kennende zal ook in de komende maanden niets aan het toeval worden overgelaten om scherp uit te pakken. Deze aanstekelijke gedrevenheid, gekoppeld aan de klasseduiven uit de Arendstraat zorgen ongetwijfeld nog voor gensters. Bourges, U weze gewaarschuwd !
Alle succes vanwege het Herbotsteam
Stefan Mertens/Geert Dhaenens