Meer nieuws

Luc De Laere (Anzegem) haalt op Bourges III zijn 52ste provinciale overwinning binnen!

13 Aug 2024

Anzegem - Afgelopen weekend was het opnieuw feest ten huize De Laere. De gepassioneerde duivenmelker uit Anzegem wist zijn 3de provinciale overwinning van dit seizoen binnen te halen, ditmaal op Bourges III voor jonge duiven. Hiermee komt zijn indrukwekkende totaal op maar liefst 52 provinciale overwinningen. Een prestatie van formaat waarvoor we Luc van harte feliciteren!

Miss Bourges 

De winnende duif, "Miss Bourges" (BE24-3049977), zette een schitterende prestatie neer door als eerste te arriveren van een groep van maar liefst 5.074 jonge duiven in de provincie West-Vlaanderen. Met een ruime voorsprong van meer dan 9 minuten was ze de snelste duif op het hok van Luc. Op nationaal niveau behaalde "Miss Bourges" een zeer verdienstelijke 117de plaats tegen maar liefst 26.549 jonge duiven. Een knalprestatie van formaat!

"Miss Bourges" heeft al eerder laten zien waartoe ze in staat is met onder andere de volgende prestaties:
10de Pontoise tegen 425 jonge duiven
11de Clermont tegen 486 jonge duiven

Luc deelt zijn verhaal achter deze overwinning: “De BE24-3049977 ging als 4de getekende de mand in, nadat ze al enkele keren had laten zien dat ze over potentieel beschikt. Ze kwam perfect uit de juiste richting, maar door de aanwezigheid van roofvogels boven het hok maakte ze nog drie grote rondes. Gelukkig viel ze op de plank en kwam ze snel binnen, waarschijnlijk uit schrik. Oef, ze was binnen! We hebben het hier al anders gezien met al dat gekrijs in de lucht. Dat is nu eenmaal zo als je dicht bij bossen woont... een ware plaag, want een zangvogeltje wordt hier steeds zeldzamer.”

Afstamming 

De indrukwekkende prestaties van "Miss Bourges" komen niet uit het niets. Haar vader, "De Fideel", was een ware 'super' op de vluchten. Hij is een halfbroer van de beroemde supervlieger en topkweker "Sproet Tieke" (klik hier voor extra info over "Sproet Tieke"). Haar moeder werd, gezien haar uitstekende afstamming, direct op de kweek gezet.

Wat gebeurt er op het hok? 

Op het hok van Luc blijven de geslachten het hele seizoen samen, wat betekent dat de duiven kunnen paren, een nestje kunnen bouwen of gewoon naar hun zitplaats kunnen terugkeren. Luc is ervan overtuigd dat dit weinig verschil maakt, zolang de duiven gezond en van goede kwaliteit zijn. Net als bij veel andere melkers zijn er ook hier verliezen onder de jonge duiven, maar wat overblijft heeft meer ruimte en hopelijk voldoende kwaliteit om te presteren.

Voeding & Supplementen 

De voeding op het hok is consistent en bestaat uit Beyers Youngsters, een mengeling die zijn waarde al jaren bewijst. Luc gebruikt uitsluitend bijproducten van Röhnfried, die eveneens al jaren hun waarde hebben bewezen. Bij thuiskomst krijgen de duiven BT Amin Forte en Rotasal in het water. Zodra de meeste duiven thuis zijn, wordt het voer bevochtigd met Gervit-W, UsneGano en mineralen, om vervolgens te worden opgedroogd met K+K Eiwit. Vier dagen per week krijgen de duiven Carni-Speed in het water, met twee dagen Hexenbier en één dag Gervit-W. De dag na thuiskomst krijgen de jonge duiven een geel druppeltje in elk neusgat, wat Luc tevens de gelegenheid biedt om hun gewicht te controleren.

Training 

Vanaf het moment dat het spel met de oude duiven erop zit, worden de jonge duiven tweemaal daags getraind, gedurende 40 à 45 minuten. Luc zorgt ervoor dat alle duiven van het hok moeten om te trainen, wat hij bereikt door met een stokje te tikken. Zelfs de weinige duiven die een nestje hebben moeten meedoen. Doordat alle jonge duiven samen trainen levert dit een aanzienlijke tijdsbesparing op.

Luc sluit af

“Hopelijk kunnen we de rest van het seizoen onder gunstige weersomstandigheden afwerken en kunnen de duiven 's morgens vroeg los. Dit seizoen zijn we op dat vlak niet echt verwend geweest. We kijken uit naar volgend weekend.”

De ganse ploeg van Herbots wenst Luc van harte proficiat met deze schitterende overwinning en we kijken vol spanning uit naar zijn volgende succes!

Maarten Herbots