Meer nieuws

Lyvan Delepine – Woignarue : Een seizoen op een andere planeet!

02 Aug 2024

Woignarue, een charmant dorpje gelegen in de regio Hauts-de-France, staat bekend om zijn rustige omgeving en nabijheid van de Picardische kust. Dit kleine dorp biedt een aangename levensstijl, tussen zee en platteland, ideaal voor natuurliefhebbers en buitenactiviteiten. Hier heeft Lyvan ervoor gekozen zich te vestigen, genietend van de rustige omgeving, ideaal voor het houden van zijn postduiven.

Hier ontmoeten we een van de meest prominente Franse kolonies van de afgelopen twee seizoenen: Lyvan Delepine. Na zijn 2e nationale plaats in Barcelona 2023, begon hij het seizoen 2023 met een 1e + 2e nationale plaats bij de duivinnen in Pau 2024, en twee weken later behaalde hij de hoofdprijs met de 1e nationale plaats in Barcelona 2024! Het verhaal eindigt hier niet, want op 29/07/24 behaalde zijn winnende duivin uit Pau de 3e nationale plaats in Narbonne. Zo heeft deze uitstekende duif met een 5e internationale plaats in Pau en een 9e internationale plaats in Narbonne een grote kans om de 1e internationale Asduif 2024 te worden.

Lyvan behaalde zijn eerste licentie in 1998 en zijn eerste seizoen dateert uit 1999. Het virus werd hem doorgegeven door zijn vader en zijn oom, die speelden bij zijn grootmoeder, vlak naast het huis van zijn ouders.

Zijn installatie bestaat uit een hok verdeeld in vier compartimenten, 10 meter lang en 2 meter breed. Dit hok is gewijd aan weduwduivinnen, weduwnaars en jaarlingen. Hij heeft ook een hok van 4 meter lang met een volière van 3 meter voor jonge duiven. In het seizoen telt hij 16 weduwnaars, 16 weduwduivinnen en ongeveer dertig jaarlingen. Dit jaar heeft hij zo'n honderd jongen grootgebracht. Zijn fokbestand bestaat uit maximaal 12 kweekkoppels. Het hok is gericht naar het noorden, en Lyvan doet er alles aan om het gezond en droog te houden, zonder vocht.

De oorsprong van zijn duiven is gevarieerd en prestigieus: Duquesnoy Olivier, Legrand P en Zoon, Van Dongen Peter, Rozendaal Félix, Martha Van Geel, Cristi Stan, evenals gezamenlijke koppelingen met Ianni Frédéric. De laatste toevoegingen komen van Vitel Éric. In het begin had hij duiven van zijn vader, zijn oom en Cailleux Philippe. Na zijn verhuizing in 2021 en de aankoop van zijn huis, investeerde hij in de bovengenoemde liefhebbers om te starten met lange afstandsvluchten.

Lyvan geeft de voorkeur aan duiven van middelgrote tot kleine grootte, met een zijdezacht verenkleed. Hij houdt van melkerduiven en roden.

Wat betreft voeding gebruikt Lyvan de mengsels van Vanrobaeys en de supplementen van De Reiger en Original Process. Voor de lange afstanden voedt hij zijn duiven in de laatste week met vier specifieke mengsels van Vanrobaeys: Bordeaux nr. 8, Top Energie 35, Gino Clicque en Marathon Revolutie. Wat betreft behandelingen geeft Lyvan ongeveer tien dagen voor de wedstrijd van Pau een kuur tegen trichomoniasis en luchtweginfecties. In de voorbereiding vliegen de mannetjes om de twee weken, terwijl de vrouwtjes, die weduwe zijn, elke week vliegen, met een rustperiode van vijftien dagen voor Pau. De selectie van zijn duiven gebeurt in de mand, vooral op basis van hun toestand bij terugkomst.

Bedankt Lyvan voor de tijd die je hebt genomen om mijn vragen te beantwoorden. Ik duim dat je duivin als 1e eindigt bij de internationale Asduif 2 prijzen en wens je veel succes, maar je bent al in een baan om de aarde, je hebt alles gedaan om ervoor te zorgen dat het geluk aan jouw kant blijft.

Yannick UNGERER, 02/08/2024