Meer nieuws

Maarten Poels (Berbroek) wint 1ste Prov. Bourges Limburg tegen 707 oude duiven (en de snelste van 1.790 oude & jaarlingen)

01 Aug 2024

Berbroek - Maarten Poels heeft opnieuw een indrukwekkende prestatie neergezet door een provinciale overwinning te behalen. Tijdens de nationale vlucht vanuit Bourges wist zijn duif de eerste plaats te veroveren tegen 707 oude duiven. Bovendien was deze duif de snelste van 1.790 oude duiven en jaarlingen gecombineerd. Nationaal resulteerde dit in een knappe 32ste plaats tegen 6.713 oude duiven.

Albert

De winnende duif, met ringnummer BE22-5023114, heeft de naam "Albert" gekregen, vernoemd naar de grootvader van Maarten. "Mijn grootvader was altijd mijn raadgever en ik wil hem hiermee eren. Mijn gevoel zegt dat deze duif de nieuwe stamvader van het hok zal worden, daarom heb ik besloten hem niet meer te spelen," aldus Maarten.

Albert's carrière begon bescheiden, als jonge duif vloog hij enkel voor port. Als jaarling viel hij nog niet direct op als de beste duif van het hok, maar hij wist zich wel regelmatig per tiental te klasseren tijdens snelheid- en kleine halve fondvluchten maar zijn nestbroer deed het telkens beter. Een doorbraak kwam tijdens een nationale vlucht vanuit Châteauroux, waar Albert de eerste duif op het hok was en provinciaal 37ste werd van 1.600 duiven en lokaal de 4de plaats behaalde.

Dit jaar toonde "Albert" zijn potentieel met een 178ste plaats van 9.487 duiven vanuit Sens en een 14de plaats van 280 duiven vanuit Bourges. Zijn prestaties verbeterden naarmate het seizoen vorderde, met een eerste prijs lokaal en een 16de provinciaal van 1.672 duiven in Argenton. Zijn broer, met ringnummer 113, deed het ook goed, maar moest meerdere keren het onderspit delven tegen "Albert".

Albert's indrukwekkende prestaties bleven hier niet bij. Hij behaalde onder andere een 2de plaats lokaal en een 256ste nationaal van 9.753 duiven vanuit Sancoins, gevolgd door een eerste plaats lokaal en een 8ste provinciaal van 992 duiven in een nieuwe vlucht vanuit Argenton. Zijn prestaties culmineerden in de recente Bourges vlucht, waar hij de 1ste provinciaal behaalde van 707 oude duiven en de snelste was van alle oude en jaarse samen, wat hem een 32ste plaats nationaal van 6.713 duiven opleverde.

Afstamming

Albert's vader is de absolute topkweker van Poels, die zelf meerdere nationale topklasseringen tegen een groot aantal duiven heeft behaald en de 1ste nationaal Chateauroux in 2019 heeft voortgebracht. Maartens 1ste provinciale winnaar (74ste Nat. van 10.574 jaarlingen) op Vivonne van dit jaar is tevens een kleinkind van deze duif. "Als er thuis een vroege prijs gevlogen wordt zit er 9 kansen op de 10 de "Goedewitveer"-lijn van Clerinx in." zegt Maarten.

De moeder van Albert is afkomstig uit de totale verkoop van Marcel Wouters via EPW, en deze duif trok onmiddellijk Maartens aandacht. Maarten, die bij EPW werkt, kreeg de kans om een jong uit deze duivin te kweken aangezien hij wist dat deze duif te duur verkocht zou worden om ze zelf te kunnen aanschaffen en de rest is geschiedenis. Haar indrukwekkende afkomst, met namen als Den Ad, Olympic Niels, Di Caprio en De Leeuw in de stamboom, draagt bij aan Albert's uitstekende genetische achtergrond.

Seizoenseinde

Maarten Poels kijkt tevreden terug op het seizoen en overweegt nog een laatste deelname aan Bourges met enkele duiven, en met zijn jongen neemt hij waarschijnlijk deel aan de vlucht op St.-Soupplets ten voordele van Kom-Op-Tegen-Kanker in Limburg. De jonge duiven werden niet verduisterd en zullen na deze vlucht waarschijnlijk stopgezet worden.

Met deze successen toont Maarten Poels wederom zijn klasse in de duivensport en kijkt hij hoopvol naar de toekomst, waarbij Albert een belangrijke rol zal spelen in zijn kweekprogramma.
Van harte proficiat Maarten, vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots