Meer nieuws

Maarten Poels (Berbroek) wint wederom 1ste provinciaal, ditmaal op Tulle II

06 Aug 2024

Berbroek - Maarten Poels heeft opnieuw een indrukwekkende prestatie neergezet door voor de provincie Limburg de eerste provinciale plaats te bemachtigen tijdens de nationale vlucht vanuit Tulle. Hiermee komt zijn totaal dit seizoen, na eerdere overwinningen op Vivonne en Bourges II, op drie provinciale overwinningen. Een bijzonder knappe prestatie, Maarten!

De Flor: Een Bijzonder Verhaal

De winnende duif, bekend als "De Flor" (BE22-5023138), draagt een speciale naam als eerbetoon aan de legendarische Belgische duivenliefhebber Flor Engels. Wat Engels in de duivensport heeft opgebouwd, leeft voort in de prestaties van vele liefhebbers, waaronder Maarten Poels.

De Flor, een duif van de derde ronde van 2022, begon bescheiden en werd alleen ingezet voor snelheidvluchten. In 2023 bewees hij zijn potentieel door meerdere malen per tiental te vliegen op de kleine halve fond en door op Souillac de zesde provinciaal en de 48ste nationaal van 6.085 duiven te vliegen. Maarten zag bij de thuiskomst van Souillac dat "De Flor" nog krachten over had en het potentieel had om de ster van het hok te worden in 2024.

Een Jaar Vol Uitdagingen

Het weer zat echter vaak tegen, wat zorgde voor enkele moeilijke beslissingen. Maarten sloeg enkele vluchten over en ging zelf eens lossen wanneer het weer wat beter was. De oude duivenploeg vloog 2 snelheidsvluchten in de vereniging waarna Maarten besloot na een vlucht vanuit Chimay de oude duiven onmiddellijk op Melun in te korven, een foute beslissing. Maarten verloor drie topduiven, waaronder "De Flor". Gelukkig keerde "De Flor" na drie weken terug op het hok, hoewel hij zich moest herstellen en niet meteen weer kon trainen. Maarten behield zijn geloof in "De Flor", met recht en rede als we terugkijken naar het afgelopen weekend.

Na zijn herstel werd "De Flor" op verschillende vluchten getest maar kende desondanks een aanvankelijke terugval. Met een mix van hoop en vertrouwen besloot Maarten "De Flor" toch in te zetten voor de vlucht vanuit Tulle, mede omdat "De Flor" er zo in orde uit zag en aanvoelde.
Zo werd "De Flor" als eerste getekende duif ingekorfd onder het motto van Emile Clerinx: "Als hij het ooit nog al eens gedaan heeft, kan het nu weer. En als hij nog nooit vroeg gevlogen heeft, zal het nooit een goede duif worden".

Triomfantelijke Terugkeer

Net voor de finish van wielrenner Remco Evenepoel op de wegrit tijdens de Olympische Spelen, waar hij zijn 2de gouden medaille pakte, kwam "De Flor" thuis en won ook hij 'een gouden medaille' op Tulle provinciaal. "De Flor" werd de vijfde geklokte duif op nationaal niveau van 4.964 oude duiven en Maarten klokte ook twee jaarlingen in de top 200 van 5.753 duiven nationaal, met een negende en twaalfde provinciale prijs als gevolg.

De Afkomst van De Flor

De vader van "De Flor" is een samenkweek met Will Brouwers, met een broer van "De Limoges" van de familie Engels op het kweekhok van Will die Maarten echt aanstond. Hieruit kweekte Maarten 1 zoon die hij op de kweek plaatste. Die koppelde hij tegen een super vliegduivin van op zijn eigen hok, "Platina", die op haar beurt ook weer een kleinkind van "Goedewitveer" is. De moeder, "Elsa", won in 2019 de nationale vlucht vanuit Chateauroux voor Maarten.

Bloedlijnen en Kweekstrategie

De resultaten van Maarten’s kweekstrategie zijn opmerkelijk. "De Flor", de negende provinciale winnaar (BE23-5011389), een halfzus van "De Flor", en de twaalfde provinciale winnaar (BE23-5011322) zijn allen kleinkinderen van "Goedewitveer". Gezien de goede prestaties van deze kleinkinderen uit "Goedewitveer" besloot Maarten deze toch nog maar eens te koppelen. Maarten benadrukt ook het belang van het kweken uit de beste eigen vliegduiven en het introduceren van sterke bloedlijnen van andere liefhebbers, terwijl je 50% van je eigen bewezen soort behoudt.

BE23-5011389 - Dochter "Elsa" (1st Nat. Chateauroux 2019)
9de Prov. Tulle II 588 jaarlingen
147ste Nat. Tulle II 5.753 jaarlingen

BE23-5011322 - "Tesla" x broer "Elsa"
12de Prov. Tulle II 588 jaarlingen
183ste Nat. Tulle II 5.753 jaarlingen

Wat Brengt de Toekomst?

Met de successen van dit seizoen staat Maarten voor een nieuwe beslissing: deelnemen aan Bourges of een welverdiende pauze inlassen. Wat het ook wordt, het seizoen Maarten Poels en zijn is momenteel al meer dan geslaagd.

Gefeliciteerd vanwege het ganse Herbots team, Maarten, en op naar nog meer successen!

Maarten Herbots