Murez-Marichal (Wadelincourt) 1e Nationale asduif KBDB grote halve fond ‘21
03 Jun 2022
Op een boogscheut van de Frans-Belgische grens en meer bepaald in het rustieke Waalse dorpje Wadelincourt… gelegen tussen Péruwelz en Beloeil… daar dienden we te zijn om de 1e Nationale asduif KBDB grote halve fond 2021 te gaan bewonderen. Tandem Murez-Marichal is de fiere eigenaar van “Romulu” (B17-1007771), de beste duif van België, criteria KBDB, op de grote halve fond. “Romulu” behaalde een coëfficiënt van 0,805% op 4 vluchten en was hiermee beter dan de kampioenen van Anthony Maes (Waregem – 0,859%) en Loockx-Verbruggen (Tessenderlo – 1,113%).
Alles begon met “De Bourges”
We gaan even terug naar de nationale wedstrijd Bourges 2010. Ongeveer 12 jaar geleden kwam de naam Murez-Marichal (gevormd door Albert Murez en zijn vrouw Lisiane Marichal) de eerste maal in de internationale schijnwerpers te staan want hun “Le Bourges” (B08-9008107) won 1e prijs nationaal Bourges tegen 10.903 oude duiven en was met 1282m/m tevens de 2e snelste van alle 55.781 Bourges vliegers. “Le Bourges” was een resultaat van kruisingen tussen de rassen Decroix, Houben, Debaes, Leroy, Vanneste en Dobbelaere. De reden waarom we dit alles aanhalen is dat de lijn van “Le Bourges” een grote invloed heeft op de verdere uitbouw van de kolonie Murez-Marichal
“As 205”: 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond 2016
Een tweede maal dat de internationale duivenpers aan de voordeur van Albert stond was toen zijn “As 205” (B15-1023205) met grote onderscheiding erin slaagde om de titel van 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond 2016 binnen te rijven. “As 205” won maar liefst 12 x Top-10 waarbij: 1e Noyon 197b. – 1e Noyon 535b. – 1e Ecouen 586b. – 1e Toury 457b. – 1e Toury 217b. – 1e Toury 191b. – enz…
Om het belang van de “Le Bourges” kweeklijn te onderlijnen… de moeder van “As 205” is een zuivere zus van “Le Bourges”.
Toen Albert dit allemaal zag, had hij het gevoel dat hij volop diende in te zetten op deze kweeklijn en gelijk kreeg hij want alle duiven welke momenteel de kop vliegen zijn gezegend met het een snuifje “Le Bourges” bloed.
“Romulu”: 1e Nationale asduif KBDB grote halve fond 2021
Ook bij de huidige nationale asduif is het “Le Bourges” bloed alom aanwezig. De moeder van “Romulu” is een half zus van “Le Bourges”. Meer zelfs, ze is geboren uit “Vader Le Bourges” x “grootmoeder Le Bourges” !
Inteelt vraagt om kruising en het “vreemde” bloed kwam van bij kampioen David Vermassen (Gavere) die de vader van “Romulu” aanleverde.
Inteelt vraagt om kruising en het “vreemde” bloed kwam van bij kampioen David Vermassen (Gavere) die de vader van “Romulu” aanleverde.
Nu we het toch over “Romulu” hebben. Hij won de nationale KBDB asduif titel met volgende prijzen
4 Bourges Zone 4.474d. 391km
8 Chateauroux Nat. 7.099d. 437km
10 Chateauroux Zone 3.496d. 437km
31 Issoudun Nat. 9.777d. 417km
Op de vraag of “Romulu” speciaal gemotiveerd was, had Albert geen antwoord. “Niet dat ik weet of anders gezegd er is mij toch niets speciaals opgevallen. Misschien zit er veel in mijn werkwijze en begeleiding waarbij ze toch altijd om een of andere reden lichtjes gemotiveerd de mand in gaan. Ik verklaar me nader. Aangezien ik over een uitgebreid team van 60 weduwnaars beschik, heb ik een ruime installatie. Nu geloof het of niet maar ieder jaar verhuis ik mijn weduwnaars van afdeling. Ik vul leegstaande bakken niet op met jaarse, maar verhuis de oude duiven ieder jaar zodat deze allen op een of meerdere afdelingen zitten. Dus een afdeling bevat ofwel allemaal oude ofwel allemaal jaarse. Aangezien ik gelijkaardige hokken heb is dat geen probleem. Je moet enkel opletten waar de duiven huizen want als 2 weduwnaars beiden dezelfde woonbak claimen heb je wel problemen. Doch hier schuilt dan wel mijn “motivatie truck” want bij het binnenlaten van de weduwnaars mogen ze op alle hokken eens “goede dag” gaan zeggen en je kan zich al inbeelden dat dit voor de nodige ambiance zorgt. Ik zorg er altijd voor dat ik alles goed in de gaten houd en wanneer nodig is tijdig ingrijp.
Enkel met weduwnaars
“Ik speel enkel met duivers” weet Albert te zeggen “ik weet dat vele dit eigenaardig gaan vinden maar het spel met de duivinnen op weduwschap ligt me totaal niet. Ik heb geen gevoel om met duivinnen te spelen en als er eens een duivin ingekorfd zal een het duivin op nest zijn. Vooral de komende jaren wil ik meer richting fond en zware fond gaan en dit zal onder andere met duivinnen op nest gebeuren.
In totaal heb ik 100 weduwnaars. Dit zijn 60 duivers met enige ervaring en 40 “zomerjongen”. Het team van 60 weduwnaars zal voornamelijk op de grote halve fond en fond gespeeld worden.
Begin december werden ze gekoppeld en mochten 2 jongen groot brengen. Eens de jongen gespeend was het weduwschap een feit. Van een 2e koppeling vlak voor het seizoen was geen sprake. Na enkele snelheid- en halve fond vluchten gaat het richting de nationale vluchten. Op de grote halve fond vliegen ze meestal 2 nationale vluchten na elkaar en dan blijven ze een week thuis. Eens de fond vluchten op het programma staan wordt er goed naar het bord gekeken zodat we steeds met uitgeruste duiven aan de start staan.
Niet opleren tijdens hun geboortejaar
De groep van 40 “zomer jongen” is een verhaal apart. Het is een methode die ik me eigen gemaakt heb en waar ik steeds goede ervaring mee gehad heb. Deze groep is in feite mijn 3e ronde waarvan ik enkel de duivers selecteer. Tijdens hun geboortejaar zien ze de binnenzijde van een mand niet. Ze worden zelfs niet op een korte afstand opgeleerd. De eerste maal dat ze opgeleerd worden is als jaarduif. Beetje bij beetje worden ze op kortere afstand getraind en als alles goed gaat doen ze meerdere snelheids- en halve fond vluchten. Ideaal is indien ze een provinciale vlucht van een 400km kunnen afwerken. Als 2- en 3-jaarse doen ze 2 nationale vluchten en als 3-4- en 5-jaarse worden ze volop ingezet op de nationale vluchten. “Romulu”, de nationale asduif, is een product van zulke groep en dat is dan ook de reden waarom hij als jaarling en tweejaarse weinig tot geen resultaat kon voorleggen.
Waarom ik dit systeem volg? Wel ik speel graag met oude duiven en volgens deze methode heb ik weduwnaars van 3-4 en 5 jaar oud die goed presteren.
Voor alle duidelijkheid…aangezien ik meer en meer naar de grote fond wil heb ik dit seizoen een groep van 70 “zomerjongen” (35 duivers en 35 duivinnen) zitten. Deze zullen volgend jaar op het systeem van de schuifdeur gespeeld maar later in het seizoen zullen ze op nest gebracht worden. We zien wel waar mijn “marathon schip” strandt.
On a rien sans rien
Hierbij enkele punten betreffende de verzorging:
1. De weduwnaars krijgen bij de inkorving van een nationale vlucht steeds hun duivin te zien. Ze worden half bak opgesloten en mogen zelfs tot 2u samen blijven. Omdat de woonbakken niet groot zijn is er weinig plaats om te paren. Meestal liggen ze gedurende de hele tijd bij elkaar in de nestschotel
2. Albert beschikt over een ruime hokken. Voor elke afdeling is er een ging. De bakken zijn voorzien van automatische mesttransportbanden. De vloer bestaat een roosters en onder de roosters ligt er vloerdekkorrel. De ruime hokken voelen zeer luchtig aan.
3. Qua voeder wordt er steeds volle bak gevoederd. Als basis is er Super Winner (eiwitarme mengeling) en de laatste 2,5 dagen voor de inkorving wordt deze vervangen door een mengeling van kweekmengeling en weduwschap (Versele-Laga). De dag van inkorven wordt de eetbak op de middag weg genomen en dan ’s avonds, nadat ze nog eens getraind hebben, krijgen ze nog een licht verteerbare mengeling.
4. Na thuiskomst blijft de duivin meestal tot ’s avonds bij haar duiver. Wanneer de duivin na thuiskomst verwijderd is, krijgen alle weduwnaars een biergist pil opgestoken en worden ze gedruppeld met de alom gekende “gele druppels”.
5. Medisch gezien wordt de veearts enkel voor de verplichte inentingen geconsulteerd. Tijdens het seizoen wordt tijdens de week dat ze thuis blijven gedurende 2 dagen gekuurd tegen ornithosis. Er wordt gewerkt met een product van de dierenarts.
6. Om de rui van de pennen wat te remmen wordt tijdig de punt van de pen geknipt. Dit vertraagt de rui van de pennen toch steeds voor een paar dagen en op het einde van het seizoen kan dit van cruciaal belang zijn.
7. De weduwnaars worden tijdens de dag zo kalm mogelijk gehouden. Om rust op de hokken te brengen wordt er een gordijn voor de vensters van de weduwnaarshokken geschoven. Het is zeker en vast niet donker maar eerder duister waardoor de weduwnaars rustig in hun woonbak blijven liggen
8. Aan het spel met de jonge duiven wordt weinig aandacht besteed. De eerste ronde wordt wel verduisterd zodat ze nog een volle vleugel hebben wanneer de nationale vluchten voor de jonge duiven eraan komen.
Albert en Lisiane…nogmaals proficiat met het behalen van de nationale asduif titel en we wensen jullie nog heel veel succes
Stefan Mertens