Meer nieuws

Nechelput-Cornet - Kester: 4° Nat. Kampioen KBDB ! 1° Prov. kampioen oude KBDB - 2 x 1e Prov. Asduif KBDB VLAAMS BRABANT !

02 Feb 2024

Kester . Is een deelgemeente van Gooik , Kester  overlapt een oppervlakte van 11,17 M2 kilometer maar is helemaal niet dicht bevolkt ,het heeft amper 1798 inwoners . Buiten het feit dat het van Romeinse oorsprong zou zijn want dit lijkt gestaafd te kunnen worden door recente opgravingen zijn er weinig bezienswaardigheden . Er zouden te Kester sporen gevonden zijn van een Romeins Vicus (gehucht). Op een boogscheut van de thuishaven van Pajottenlands bekendste inwoner Urbanus bevind zich te Kester de Kesterberg met een hoogte van 112 M. Meteen het hoogste punt van het Pajottenland . Of Kester over Heilige grond beschikt weet ik niet maar feit is dat de O.L.Vrouw Van Beistandskapel zich niet te ver van de deur van onze gastheer bevind

DE BEL !
Dit keer is het An de echtgenote van onze gastheer Kristof die mij binnen laat en de ontmoeting is zoals gewoonlijk, hartelijk . De kerstboom siert de living ,we zitten immers nog in de Kerstperiode en ideaal om een reportage af te nemen . Er is reeds zoveel geschreven over de geweldenaars op de snelheid van Vlaams Brabant. Een kolonie die de laatste jaren van Provinciaal geweld naar de Nationale top is opgeklommen ! De laatste keer dat ik er was  ( LCB) dateert  van eind 2017,ze wonnen toen 52 eerste prijzen van Quievrain tot Noyon.

TERUG IN DE TIJD !
We schrijven 2008 het jaar dat Kristof en An een stuk grond kopen te Kester , de Molenstraat wordt hun nieuwe thuishaven met achteraan , natuurlijk een duivenhokje. Een sprookje dat in gang wordt gestoken door super getalenteerde snelheidsduiven. De ene eerste prijs na de andere is een feit , het Quievrainspel wordt er gedomineerd . In 2012 wordt die andere grootmeester van de snelheid Frans Cornet opgenomen in het ziekenhuis en Kristof gaat er de duiven verzorgen. Een hechte vriendshapsband ontstaat en al vlug worden plannen gesmeed om samen te spelen . In 2013 worden de eerste hoklijtsen  ingediend en de rest is geschiedenis , de naam Nechelput-Cornet is geboren. De supermatie die de duiven van Frans Cornet aan de dag legden te Herne was van een zelden gezien nivau ! Hetzelfde kon gezegd worden van Kristof , dus dat kon niet anders dan slagen . De kweekduiven werden samen gebracht . Frans deed het met soort van Herbots, Surinx Hilaire,Fabienne Peters,Bottu,Santens, Engels en Daems. Zonder twijfel ook een superdoffer  van Thiery Defrene Onoz die de 1° Interprovinciaal van uit Chateauroux op zijn palmares schreef . Hij zou later een belangrijke rol gaan spelen in de stamopbouw van de kolonie! Terwijl deze van Kristof luisterden naar namen als Geert Van Roy “de 606/14” een super met niets dan kopprijzen op zijn palmares en zich al vlug ontpopte tot een genadigd kweker . Van Den Abbeel-Van Paesschen zou meer dan zijn steentje bij dragen in de exploten van de kolonie Nechelput-Cornet !

EEN BEETJE GELUK !
In 2013 kocht Patrick Van Den Abbeel een bon van Kristof het was een schenking van de 2° ronde maar Patrick stelde voor om een jonge duif van de eerste ronde te krijgen. In ruil zou hij ook een jonge duif van de eerste ronde mee brengen naar Kristof. Uitgerekend die jonge duif zou later bij Kristof moeder worden van 10 verschillende eerste prijsvliegers !Sindsdien zijn Patrick en Kristof goede vrienden geworden en worden er jaarlijks jonge duiven uitgewisseld .

DUBBEL WEDUWSCHAP !

Er wordt te Kester met 20 koppels op dubbel weduwschap gespeeld waarvan enkele duivinnen en doffers niet worden gespeeld .Er wordt hoofdzakelijk Noyon gespeeld en de duivinnen en doffers die niet worden gespeeld zijn de partners van de beste duiven . Kristof en Frans spelen op zeker en zo zijn de beste doffers en duivinnen altijd zeker dat hun wederhelft thuis op hen zit te wachten . De vliegduiven worden gekoppeld zodanig dat ze gelijk komen met de jongen van de tweede ronde van de kweekduiven . Men zorgt ervoor dat de duivinnen geen tweede keer leggen vandaar dat ze op tijd gescheiden worden. Eenmaal het weer beter wordt mogen ze de wijde wereld in en dit telkens voor  45 minuten. Ook tijdens het speelseizoen worden ze  's avonds buiten gelaten , eerst de doffers en daarna de duivinnen . Men let goed op het weer en wanneer men een langere periode van goed weer voorspeld worden de vliegduiven een viertal dagen samen gelaten en neemt men de korven van onder het stof. Het weg brengen van de duiven kan tot twee maal per dag gaan, een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag . Verder dan 23 km werd er niet gereden vandaar worden ze ingekorfd voor Quievrain (50 KM) alvorens naar Noyon te gaan (155 KM).  Beide geslachten beschikken over een voliére waar ze naargelang kunnen vertoeven . Wekelijks kunnen ze genieten van een bad en voor de inkorving komen ze niet meer samen. De doffers krijgen voor de inkorving een nestschotel in de woonbak , de duivinnen worden van op hun hok ingekorfd . Bij thuiskomst van een vlucht in het begin van het speelseizoen blijven ze niet te lang bij elkaar naarmate het speelseizoen vordert wordt het samen zijn ook wat langer.

AFZONDERLIJK !
Tijdens de week worden doffers op hun hok buiten gelaten er ook binnen gelaten . De duivinnen huizen op het hok ernaast ,er is wel een kleine gang tussen beide hokken en ook zij gaan op hun eigen hok binnen. Enkel bij thuiskomst van een vlucht gaan beide geslachten op het zelfde hok binnen , het hok waar de doffers zitten en waar er gekweekt werd.

WAT SCHAFT DE POT !
Vele wegen leiden naar Rome maar Kristof en Frans wandelen hun eigen weg wat betreft voeding. Hun vertrouwen stellen ze in de Versele mengelingen . Zo staat er op Zondag of Zaterdag bij thuiskomst Gerry Plus IC + Champion IC op het menu terwijl er in het drinkwater Balgasol gemengd is. Op maandag is het 100 % Zuivering gemengd met Zell Oxygen  en Optimix . Dinsdag en Woensdag krijgen ze 's morgens Zuivering en 's avonds Gerry Plus IC telkens met darmcondioner van Backs en Herbo Elite over het voeder . Op donderdagmorgen Gerry Plus IC en 's avonds Champion IC , in het drinkwater zitten er dan vitaminen . Op vrijdag wordt het 100 % Champion IC en bij warm weer gaat er Belgasol in het drinkwater . Dag van inkorving krijgen ze 's morgens nog wat superdieet en snoep mengeling . Grit en Vitamineral staan steeds ter beschikking .

JONGE DUIVEN !
Jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en komen allemaal op één hok en krijgen volle goesting kweek mengeling . De jonge duiven worden verduistert van half Maart tot 21 Juni. De verduistering gaat in om 16,30 uur en wanneer het donker is wordt de verduistering opgegeven zodanig dat de jonge duiven wakker worden met de ochtendzon. Jongen worden telkens 's morgens buiten gelaten voor Kristof naar zijn werk vertrekt. Het op leren gebeurt in kleine stappen en ook zij worden niet verder dan 23 km gebracht. Eenmaal de jonge in het spel zitten worden ze gevoederd zoals de oude vliegduiven . De jonge duiven beschikken ook over een voliére waar ze overdag kunnen vertoeven . Een wekelijks bad staat ter beschikking .Tijdens het seizoen worden ze 1 keer weggevoerd, een taak dat vader Ernest voor zijn rekening neemt en waarvoor Kristof zijn Pa dankbaar is. Na de derde vlucht wordt de schuifdeur ingevoerd en worden ze gespeeld op half weduwschap . Tijdens de week staan de bakken half bak en voor de inkorving gaan de bakken volledig open en wordt er een nestschotel in geplaatst. Er wordt geen gebruik gemaakt van kartonnen dozen of dergelijke , ze komen een twintigtal minuten samen en worden dan ingekorfd . Enkel de laatste twee vluchten komt er wat stro op de hokken .Het spel met de jonge duiven heeft geen prioriteit wat evenwel niet wil zeggen dat ze niet hoeven te presteren . Er werd slechts 1 ronde jongen gespeend net zoals vorig jaar , de tweede ronde . Een 60 eenheden is voldoende om de concurrentie  het vuur aan de schenen te leggen.  2023 was een uitzonderlijk jaar met de jonge duiven ,terwijl bij vele liefhebbers veel jonge duiven verloren gingen was van dit euvel te Kester geen sprake. Slechts 3 jongen gingen verloren en dat mag gerust een unicum genoemd worden ! Eenmaal de jonge duiven goed buiten kwamen en op de vleugels gingen bleven ze telkens bij elkaar. Ook wanneer ze begonnen te “trekken” kwamen ze telkens gezamenlijk thuis. Wanneer de op leer korf boven  gehaald werd , ook dan kwamen ze telkens in volledige groep thuis en dit tot 23 km ! In normale omstandigheden gaan ze vandaar naar Quievrain (50 km) maar door de warmte in Juni werd er steeds gewacht . Dus werden ze op een vroege morgen een keer tot 28 km weg gebracht maar dit keer werd het “bibberen” , na 1,45 u kwam pas het eerste jong thuis de rest kwam na nog eens een uur wachten in kleinere groepjes thuis. De woensdag daarop werden ze voor de eerste keer ingekorfd voor Quievrain maar ook dat werd aanvankelijk “lucht kijken”.Door een fout van de vergezeller werden ze gezamenlijk gelost met Oost Vlaanderen en Antwerpen . Veel liefhebbers verloren die dag enorm veel jonge duiven terwijl in Kester op de hokken van Kristof en Frans de verliezen beperkt bleven tot 1 jonge duif. Later op het seizoen zouden diezelfde jonge duiven de tegenstand van het kastje naar de spreekwoordelijke muur spelen ! Let straks op hun fenomenale uitslagen !

MEDISCH PLAATJE !
De man van de wetenschap is Bjorn Geeroms uit Roosdaal twee maal per jaar wordt hij geconsulteerd een maal voor de kweek en nog een keer voor het speelseizoen . Voor aanvang van het speelseizoen werd er vijf dagen behandeld tegen Tricho . Op Zondagavond krijgen de vliegduiven een gele druppel in de bek . Voor de luchtwegen werd er vijf dagen behandeld met Soludox . De verplichte énting tegen Paramixo gebeurt uiteraard bij oude,kwekers en jonge duiven . Enten tegen de pokken gebeurt met het borsteltje zowel bij oude vliegduiven als bij de jonge duiven . Op vrijdagavond wordt er gedruppeld met Linco-Spectin druppels (Bjorn Geeroms) .Van Adeno heeft men weinig last en jonge duiven krijgen regelmatig wat appelazijn in de drinkpot . Mocht er zich toch een probleem stellen dan gaat men te rade bij Bjorn Geeroms en zijn raad wordt dan ook opgevolgd .

GOEDE TUINHOKKEN !
Men treft er te Kester geen massa hokken aan, in tegendeel . De oude beschikken over een hok van 6 M. Voor de jonge duiven is dat 4 M terwijl de kweekduiven het moeten doen met 2 M. De hokken zijn niet voorzien van isolatie  maar beschikken wel over een zadeldak , ze staan op een hellend vlak met aan de ene kant 20 CM en aan de andere kant 80 CM van de grond. Alle hokken beschikken over een voliére .De verluchting geschied aan de voorkant onder de eerste dakpan . In het hok is er aan de voorkant een verluchtingsstrook van 80 CM boven de duiven . Geen roosters op de vloer en onder de onderste woonbak is een schuine plaat met een spleet zodat pluimen en stof onder de bakken terecht komt. Een maal per jaar is er grote kuis en wordt de bladblazer boven gehaald . Tijdens het speelseizoen worden de hokken twee maal per dag gekuist , in het stille seizoen één maal per dag.

 

1° NAT KAMPIOEN KBDB SNELHEID OUDE EN JAARSE 2020 !
2° NAT KAMPIOEN KBDB SNELHEID OUDE EN JAARSE 2022 !
2° NAT ASD KBDB SNELHEID OUDE (ERNEST) 2020 !
4° NAT KAMPIOEN KBDB SNELHEID OUDE EN JAARSE 2023 !
6° NAT ASD KBDB SNELHEID JAARSE 2020 (145/19 KLK MILAN) !
7° NAT ASD KBDB SNELHEID OUDE 2023 (JULES 934/21) !
15° NAT ASD KBDB SNELHEID OUDE (ERNESTA 937/21 2023 !
19° NAT KAMPIOEN KBDB SNELHEID OUDE EN JAARSE 2021 !
23° NAT ASD KBDB SNELHEID JAARSE ( 377/22 KLK ERNEST/MILAN) 2023!

PROVINCIALE TOPNOTERINGEN 2023 !

Het wordt zo stilaan een gewoonte om de “geweldenaars” uit Kester op het hoogste podium te zien staan , we beperken ons tot 2023 !

1° PROV ASD GROTE SNELHEID OUDE (ERNESTA 937/21) !
1° PROV ASD GROTE SNELHEID OUDE .E.V. (JULES 934/21 ) !
1° PROV KAMPIOEN GROTE SNELHEID OUDE !
3° PROV KAMPIOEN  GROTE SNELHEID JAARSE !
3° PROV ASD GROTE SNELHEID JAARSE (377/22 KLK ERNEST) !

 

“ERNEST” 2119062/18 NIEUWE VAANDELDRAGER !

Hij werd 1°Provinciale Asduif, 2° Nationale Asduif KBDB oude snelheid in 2020. Hij had met 4 prijzen een groot aandeel in het winnen van 1° Nationaal Kampioen KBDB 2020 ! Op zijn laatste 13 inkorvingen won hij maar liefst 8 X per 50 tal en 1 X per 20 tal en 5 X 1°! Zijn volledig palmares spreekt dan ook boekdelen .Eind 2020 werd hij op de kweek gezet . In zijn eerdere loopbaan won hij Noyon 1°/245 D.Quievrain 1°/233 D.1°/73 D.1°/70 D.1°/68 D.Etampes 2°/157 D (1Sec na hokgenoot)  Quievrain 2°/184 .Zelf is hij (groot) vader van volgende toppers zoals “377/22” met op zijn palmares telkens uit Noyon 1°/241D.1°/186 D.2°/1085 D.2°/524 D.3°/765 D.3°/628 D.8°/3270 D.8°/3002 D.11°/1382 D. “DE 400/22” . 1°/1408 D.1°/1358 D.3°/1595 D. “DE 041/23”. 1°/1265 D.2°/267 D.2°/163 D.8°/318 D.10°/918 D. “DE 3000/21” .2°/147 D.3°/435 D.4°/1256 D.8°/2842 D.16°/1216 D. “DE 903/21” .1°/271 D.3°/415 D.(5°/2186).3°/327 D.5°/145 D. “DE 407/22”.2°/1155 D.13°/1790 D.15°/1578 D.16°/1233 D.36°/1358 D. “DE 327/22” 1°/119 D.5°/161 D.23°/2793 D.46°/2543 D.61°/3082 D. “DE 747/23” won bij Patrick en Rony Van Den Abbeel-Peleman 14°/4217 D. Prov Argenton .34°/4216 Pro Bourges ! “DE 728/21” won bij Appelmans Gebroeders 53°/5720 JL Nat Chateauroux. Uit Noyon 2°/181 D.6°/178 D. “DE 654/21” 7°/4913 Zone Bourges.1°/2118 Chateauroux Noyon 2°/298 D eveneens bij Appelmans Gebr.

“ERNESTA” 937/21

Zij werd 1° Provinciale Asduif en 15° Nat Asduif KBDB Snelheid in 2023 tevens is zij mede winnaar van het 2° Nationaal kampioenschap 2022 en mede winnaar van het 4° Nationaal Kampioenschap Snelheid KBDB 2023 !

“DEN 194/17”
Werd 3° Provinciale Asduif Snelheid 2018

“DE 034/18”
Zij won maar liefst een karrevracht kopprijzen en 5 X 1° !

“DE 871/18”
Deze wint bij Frans maar liefst als jaarduif 6 X 1°!

“DE 923/21” Werd mede winnaar van het 2° Nationaal kampioenschap KDB 2022 ! 

Maar ook klein en achterkleinkinderen doen het schitterend zo is

“DE 406/22” won 1°/3082 . 2°/3000.2°/1233 uit Noyon en dit telkens na een hokgenoot !
DE 919/21” 7° Provinciale Asduif 2022; en mede winnaar 2° Nationaal Kampioenschap kbdb 2022 !
DE 373/21” 1°/3000.1°/1068.7°/2543 !!

Niet alleen te Kester bewijst de Ernestsoort zich , ook te Buggenhout bij Van Den Abbeel-Peleman vliegen ze in de kop. Een dochter uit zus “ Ernest” klasseerde zich als 19° Asduif Allround met o.a. 68° Nat.Chateauroux 13852 d. 20° Prov; Orleans 5949 d.66° Prov.Bourges 4216 d.en 67° Prov. Orleans 3220 d.Een kleinkind uit broer van “Ernest” klasseerde zich als 2° Provinciale Asduif Halve Fond Oost-Vlaanderen ! Van een “super” kweekkoppel gesproken ! Een tweede peiler die het kweekhok voorziet van een stevige fundering zijn de duiven van Patrick Van Den Abbeel -Van Paesschen (nu Van Den Abbeel-Peleman) .Ieder jaar verhuizen er duiven van beide hokken naar beide hokken ! Zo zijn de ouders van die andere supervlieger “DE JULES” afkomstig van Patrick.

 

“JULES”

Dat deze klepper zijn weg kende naar huis bewijzen de volgende cijfers. Zonder dubbels telkens uit Noyon 1°/2543 D.1°/1795 D.1°/1720 D.1°/1505 D.1°/441 D. 1°/401 D.1°/346 D.1°/276 D(23°/1605 D) . 1°/261 D. Dit zijn enkel zijn overwinningen !

 

DOORDACHT !

Kristof zijn gedrevenheid en talent is als kruinnoot en peper op een heerlijk gerecht, hij is nuchter in zijn doen en laten . Laat zich niet in met een massa duiven zoals er tegenwoordig teveel rond lopen en het meer zien als commercie . Neen hij wil presteren met zijn “beesten”, de top en enkel de top blijven spelen is als een “gesel” voor zijn concurrenten . Hij waakt als een “waakhond” over zijn kweekhok dat amper 14 koppels herbergt maar waar maar liefst 3 Nationale en 6 Provinciale Asduiven op vertoeven. Ondanks dat krijgt een kweker 2 jaar de kans om zich te bewijzen de rest wijst hij naar de “prullemand”. Kristof en Frans zijn geen grote  “klaroenblazers” maar blijven samen met hun vier voeten op de grond. Ze beseffen beiden ook dat er vaak heel wat geluk bij te pas komt , denk aan die jonge duif van Patrick die heel toevallig op hun hok kwam en later moeder werd van 10 eerste prijsvliegers .Door het dubbel weduwschap te spelen met 20 koppels en er ook nog een ronde jonge van te kweken leert men zowel de kwaliteiten als vlieg en kweekduif  kennen . Men hoeft minder duiven te houden en slechte duivinnen gaan er zo van tussen uit.

 

NAGELS MET HARDE KOPPEN !

Steeds uit Noyon. Oude duiven.

3082 d.1°,4°,14°,17°,19°,22°,31°,32°,47°,61°,73°....(16/17)
2543 d.1°,3°,4°,7°,12°,13°,23°,24°,37°,39°,40°,46°,61°,72°,78°....(16/17)
1795 d.1°,3°,4°,10°,11°,16°,18°,20°,21°,23°,26°,31°....(13/15)
1720 d.1°,2°,6°,13°,41°,58°,74°,81°,83°.....(13/13)
1408 d;1°,7°,11°,12°,17°,19°,24°,28°....(14/14)
1085 d.2°,3°,4°,5°,15°,16°,21°,26°........(12/13)
940 d;1°,4°,12°,17°,18°,30°........(17/20)
693 d.1°,2°,5°,7°,22°,27°,39°.....(18/21)
628 d.3°,7°,23°....(3/4)
636 d. 1°,4°,11°,14°,17°,24°....(11/13)
560 d.2°,3°,4°,14°,18°,19°,20° …..(18/19)

Young birds !
460 d.1°,2°,3°,4°,5°,6°,7°,8°,9°,10°,11°,12°,13°,14°,15°,16°,21°,22°,23°,24°,25°.....(38/55)
662 d.1°,2°,3°,5°,6°,8°,9°,14°,15°,24°,38°,40°....(43/49)
347 d. 1° TOT 21°,23°,24°.......(50/54)
318 d.1°,4°,6°,8°,9°,10°,11°,12°,13°,14°,19°,21°.......(43/55)
3642 d.2°,10°,19°,21°,28°,38°,47°,50° ….(30/53)
918 d.1°,8°,10°,43°,73°,119°.......(6/6)
365 d. 1°,3°,4°,6°,7°,8°,9°,10°,11°,14°,17° ….....(34/42)
190 d. 1°,3°,5°,6°,7°,8°,10°,11°,12°,13°,14°,16°....(22/23)
189 d.1°,2°,3°,4°,5°,6°,7°,9°,11°,13°,16°,17°....(17/19)
217 d. 2°,3°,4°,8°,10°,12°,18°......(11/23)
163 d.1°,2°,3°,5°,6°,7°,8°,9°,10°,11°,12°,13°,14°,16°,17°,18° ….(40/50)
152 d.1°,3°,4°,5°,6°,7°,9°,10°,11°.....(19/26)
267 d.1°,2°,3°,4°,5°,6°,8°,10°,11°,14°,15°.....(22/28)
250 d.1°,2°,3°,4°,5°,7°,8°,9°,10°,11°,12°,13°,14°,15°,16°,17°,20°,21°,22°,27°.....(39/55)

DE 5 GEBODEN VAN KRISTOF EN FRANS!

1°. Tracht je te specialiseren in één onderdeel zeker als werkende mens of beginneling!

2°. Bouw een band met je duiven ,een robbertje vechten verhoogt het territorium van de duif

3°. Verstop je niet achter een excuus voor het falen van eigen duiven ,de wind zat niet goed,

de wind zit niet altijd verkeerd !

4°. Kweek zoveel mogelijk uit je beste duiven of ouders ervan,maar ook hier zit veel afval bij !

5°. Kweken ,spelen en selecteren na het seizoen telt mooi of afstamming niet meer mee enkel de prestatie telt !

TOT BESLUIT !

Reeds eerder was ik er te gast eind 2017, er werden geen hokken bij gebouwd en Kristof en Frans zijn dezelfde mensen gebleven. Ze zijn niet naast hun schoenen beginnen te lopen, ze zijn de eenvoud zelve gebleven en dat siert hun. Daar kan je niet anders dan respect voor hebben ,langs deze weg mocht ik zeker Patrick V.D.Abbeel niet vergeten te bedanken . Hij is voor Kristof een vriend voor het leven en af en toe ook raadsman maar dat geldt voor beide kanten. Niet een keer heb ik daar “grootspraak” gehoord , hij had het vaak over andermans geweldige prestatie 's en duiven. We kunnen niet anders dan hun in het rijtje van grote kampioenen te plaatsen zoals Karel Boeckx, Gebroeders Van Den Brande (hokken die ik vaak bezocht) ook zij deden het niet met de massa maar hun duiven vlogen de pannen van het dak ! Zijn KBDB kunststukken staan niet eens in de living het zijn stille getuigen die in de berging staan ! Kristof gebruikt vaak het woord geluk, geluk dat je moet hebben wanneer jonge duiven in het begin hun toertjes maken dat er op dat moment geen grote kladden duiven over trekken. Geluk dat je moet hebben wanneer die verdomde roofvogel op de loer zit en plots een aanval uit voert . Het zijn dingen die gebeuren maar zijn grootste geluk zijn zijn vrouw Ann en kinderen Margo en Milan . Duivensport is mooi ,langs de andere kant vindt hij het jammer dat er zoveel jaloezie bestaat . Ik neem afscheid met de woorden......

Kristof en Frans Proficiat voor jullie machtige seizoen vanwege het ganse HERBOTS TEAM .

Rudy Fosselle

“Als kleine jongen trokken de duiven hem aan als ijzer op een magneet, later zou blijken dat kleine Kristof uitzonderlijk begaafd was in de omgang met de duiven”.