Paul Lannoo (Tielt) wint 1e provinciaal Chateauroux oude duiven !
25 Sep 2024
Het was vorig weekend de laatste nationale vlucht van de kalender 2024 en, oef, het was eens een normale lossing met normaal duivenweer. Het is anders geweest in de vorige vluchten, maar in deze vlucht konden kansen eerlijk worden verdedigd.
Bij Paul Lannoo werden nog eens alle registers opengetrokken en werden voor deze vlucht 20 duiven ingekorfd (oude) die bewust op een nestje werden gebracht om aan nog enkele vluchten later op het seizoen te kunnen deelnemen.
Wie is “dokter Pol” ?
Velen kennen ongetwijfeld de gedreven, enthousiaste veearts uit de gekende TV-serie Dokter Pol. Welnu Paul Lannoo uit Tielt heeft toch wel wat gelijkenissen met deze figuur.
Paul is 74 jaar jong, dierenarts op rust, maar veel rust is er aan Paul niet besteed. In zijn drukke beroepsuitoefening was hij gespecialiseerd in, zoals in de volksmond werd gezegd “de grote beesten” (runderen, varkens enz…) kortom het vee op het landbouwerf. Kleinere dieren werden slechts occasioneel of sporadisch behandeld.
Het was een beroep van dag en nacht paraat zijn en hoogdag-laagdag-werkdag aan de slag te zijn en beschikbaar te zijn. Zo een beroep doe je graag of doe je niet. In een latere fase is dit, ook bij Paul, geëvolueerd naar een groepspraktijk en is Paul nu, puur uit interesse, nog betrokken bij dit alles.
In zijn jeugdjaren was Paul (afkomstig uit Oostrozebeke) een voetbalspeler met talent en laat hij nu in dezelfde ploeg terechtkomen als eveneens getalenteerde voetbalspeler met de naam Gaby Vandenabeele uit Dentergem. Beiden sportten samen bij KSK Dentergem, dronken samen pinten op café en werd Paul ook besmet met het duivenvirus dankzij Gaby die toen al een duivenster in wording was.
Hij startte met de duivensport in Markegem (deelgemeente Dentergem) maar werd, mede door goede resultaten, uitgesloten in diverse omtrekken samen met Gaby door de overheersende resultaten die werden neergezet.
Er werd een hok gezet in Oostrozebeke (ouderlijk huis) en er werd gespeeld op de naam van vader Andre Lannoo. Vooral de provinciale vluchten Tours en Blois werden “opgerold”. De duiven kwamen van Gaby en dus bulkte het hok van de kwaliteit (afstammelingen van de Wittenbuik, Picanol maakten het mooie weer en alles ging als vanzelf).
We slaan een aantal jaren over (ouderlijk huis werd verkocht, kinderen groeien op en gaan het huis uit) en Paul koopt samen met zijn zoon een hofstede in Tielt. Deze wordt mooi gerenoveerd tot een woonerf waar ook de duivenhokken werden neergepoot waar momenteel nog wordt op gespeeld. Daar werd een tandem gevormd met (collega) veearts Lionel De Clercq en werden veel jaren gespeeld onder de naam Lannoo-De Clercq (met mooie nationale topresultaten).
De basis was nog steeds quasi uitsluitende de stam van vriend Gaby die ook sedert altijd als mentor voor Paul fungeert.
Bij de totale verkoop van het tophok van Gaby in 2018 werden nog verschillende duiven van de echte beste basis (Rudy, New Bliksem, Super Romeo, Goliath…) naar Tielt gehaald.
Enkele andere namen waarvan resultaten worden behaald met de inbreng zijn John Meurysse (Oeselgem), Luc De Laere (Anzegem), Ally Norbert & Stefan, Roose-Pyra, Philippe Dobbelaere.
Paul is eerlijk en nuchter in zijn analyse van zijn hobby en zegt “ik heb ongetwijfeld één van de beste kweekhokken uit de regio, maar ben zelf niet de fijnste melker en zou er mogelijks meer kunnen uithalen, maar de voldoening van mijn hobby is groot”…..en is dat niet wat duivensport als hobby zou moeten zijn ?
Hobby met een grote H
Paul, die door zijn opleiding met recht kan en mag spreken over omgaan met dieren, heeft een goede nuchtere analyse hoe hij naar de duivensport kijkt en het zelf beleefd (met nadruk op hobby en passie) :
- De windrichting bepaalt de (nationale) winnaar….en dit ook verder naar lokaal niveau worden doorgetrokken
- Gezonde duiven met sterke genen (die weinig of niet ziek worden)
- Zoals in alles heeft de ene speler meer talent dan de andere en dat maakt winnaars
- De genen van de “slimme” duiven
- Ook wel wat schrik over de intrede van de massa-inkorvers tgo de hobbyisten
Paul zijn dagen zijn netjes gevuld met naast engagement en inzet voor zijn familie, een duivenkolonie van een 100-tal jonge duiven, een 50-tal duivers op klassiek weduwschap (20 jaarlingen, 30 oude) en een 25-tal kweekkoppels.
Hij voedert Beyers-voer, doet zelf enkele medische controles maar gaat ook te rade bij collega’s, maar houdt het liever zonder medicatie dan met.
Bastien wint de 1e provinciaal Chateauroux
Bastien is een mooie vale 4-jaarse duiver die werd ingekorfd op een groot jong en was enkele dagen met zijn jong alleen in de nest. Blijkbaar was dit een goede motivatie om de 1e provinciaal en 11e nationaal naar Tielt te halen op de nationale vlucht Chateauroux. Met een minuutsnelheid van 1.184 m per minuut een mooie, eerlijke vlucht en dus een mooie zege. Het is een duif met een ruim vleugel (typisch voor de duiven van de Vandenabeele soort) en vooral een zachte pluim.
De vale kleur komt van de stam vale duiven van John Meurysse uit Oeselgem die met zijn vale duiven in het verleden heel mooi weer maakte van de halve fond tot fond.
De vader is een rechtstreekse Gaby-duif uit de lijn Super Romeo, Brave Bliksem en nog van de fraais. De moeder is een dochter van Alex en Megaby bij John Meurysse (of de oude sterke stam van John met een scheutje Gaby erbij).
Bastien is binnen de kolonie van Paul een regelmatige betrouwbare duif, die nu, meer dan waarschijnlijk door de nestdrang naar zijn jong een meer dan sterke prestatie uit zijn vleugels schudde.
Aan het plezier waarmee Paul erover praat is duidelijk te zien dat dit het seizoen met een grote voldoening doet afsluiten en nu reeds voldoende motivatie aanwezig is om er volgend jaar terug tegen aan te gaan !
Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens