Roose – Pyra (Bekegem)  1e Nationaal kampioen kleine halve fond oude/jaarse  1e Nationale asduif kleine halve fond jaarse

roose – pyra (bekegem) 1e nationaal kampioen kleine halve fond oude/jaarse 1e nationale asduif kleine halve fond jaarse

Wanneer je als speler de doos met de superforme geopend krijgt dan kunnen er wondere zaken gebeuren. Onze gevleugelde vrienden zijn dan in staat om hun eigen kunnen te overstijgen en zaken te realiseren die je als speler bijna letterlijk doen zweven van vreugde. De doos met de superforme kregen ze in het seizoen 2024 geopend in Bekegem (deelgemeente van Ichtegem in West-Vlaanderen) bij de tandem Roose-Pyra. Waar ze wonen, hun ligging is niet altijd de meest gunstige op nationaal vlak, is het meestal erop of ernaast. De wind is allesbepalend en wanneer je aan de zijkant woont dan is het voor of tegen en dit op nationaal vlak. Maar het viel de laatste seizoenen op dat deze gekende tandem steeds dichter en dichter scoorde in de uitslagen en in de klassementen, en dit ondanks hun ligging. Een logische gevolgtrekking is dan ook dat de kwaliteit van de duiven en verzorging crescendo gaan in de recente geschiedenis.

De goede geburen
Deze geoliede tandem is er ééntje van “de goede geburen”.  Hun huizen palen aan elkaar en hun hovingen liggen netjes naast elkaar. Het is overstappen van het ene grasplein naar het andere om bij elkaar te kunnen zijn. De twee tandemleden zijn Noël Roose (60 jaar) en Roger Pyra (73 jaar). Noël is nog actief als topstielman-schrijnwerker (..en reikhalzend uitkijkend naar een “binnenkort-pensioen”), Roger is reeds 17 jaar op rust na een mooie loopbaan bij La Brugeoise als metaalarbeider.  Wat opvalt is dat beiden kerels zijn van een fijne stiel, met andere woorden oog voor detail en juistheid.  Dat weerspiegelt zich dan ook in de wijze waarop ze hun duiven verzorgen. In het verleden (en indien nodig nog) is Marijke, de vrouw van Noël, in de weer om te helpen waar nodig en dit vooral bij het opleren van de duiven. De hokken zijn eerder beperkt in volume  maar piekfijn verzorgd en alles is technisch goed uitgebouwd en uitgekiend. In een ver verleden (de heren spelen ondertussen ongeveer een 30 jaar samen in tandem) lag de focus op de snelheid. Het is ook een opvallende vaststelling dat snelheidsmannen de duivensport tot in de finesse beheersen. Het belang van de melker in deze tak van de duivensport is nog meer doorslaggevend dan op de verdere afstanden waar het al meer de sterkte van de duif is die de doorslag geeft. 
Vanuit de top van de Westvlaamse vitesse zijn ze doorgestoten naar de halve fond en de zware halve fond. En wat bleek, dezelfde duiven, of toch ongeveer maken en maakten het mooie weer.  Er werd hier en daar wel een scheut ‘sterker’ bloed toegevoegd maar meer kilometers waren geen probleem.
De oude stam werd succesvol aangevuld met duiven van Marc Bogaert, de bekende zwarte van Eric Honoré, Marc & Geert Pollin, Paul Bellaert, Hans Bastiaansen, Ferdinand en Karel Denduyver, Paul Lannoo….  Deze duiven werden netjes in elkaar gevlochten maar vooral goed getest, want het is de uitslag die de selectie maakt en kweken, spelen en selecteren is een keihard credo op hokken waar niet teveel plaats is voor een grote kolonie duiven. Het selectiemes wordt hier vlijmscherp gezet. Bij Noël loopt de wekker om 5u af, om 5.45 start hij het poetswerk van de hokken en het verversen van drinkpotten en het voeren. In de loop van de dag is Roger dan actief om duiven uit te laten enz.  Bij de thuiskomst van Noël na zijn dagtaak neemt hij dan terug de taken over en wordt er overleg gepleegd.  Alle hokken staan in de tuin van Noël.  Een hechte tandem die nog weinig woorden nodig heeft om elkaar te verstaan en te helpen.

Kwaliteit primeert boven kwantiteit

Het is een onomkeerbare trend in de duivensport dat er meer en meer megahokken en grote kolonies worden in het spel gebracht.  De tijd dat de duivensport de sport van de kleine man met de kleine korf was lijkt meer en meer tot het verleden te behoren. Heeft dit alles tot gevolg dat de algemene kwaliteit van de duiven is gestegen ?  Deze bewijzen zijn m.i nog niet geleverd. In elk geval worden wel veel meer duiven ingezet en ligt de focus meer en meer op aantallen in de hoop er dan meerdere in de top te spelen tegenover de schutter die het met enkele pijlen op zijn boog moet klaren.
Toch, en gelukkig maar, zijn er nog spelers die met een relatief kleine kolonie blijven het mooie weer maken.  Zij verstaan heel goed de kunst om o.b.v. een strenge selectie een ploeg duiven aan de start te brengen die zich met de allerbesten kunnen meten. Er wordt verfijnd geslepen tot de diamant schittert (lees in topforme verkeert) om deze dan in te zetten en sterke resultaten te boeken. Zo hier ook in Bekegem. Geen massa duiven, wel integendeel, maar veel kwaliteit op een kleine ruimte. De uitslagen en klassementen zijn daar het onomstootbaar bewijs van.
Hun duivenbestand bestaat uit 4 vaste koppels kweekduiven en nog een 15-tal andere koppels kweekduiven die geregeld worden omgekoppeld, 40 duivers op weduwschap (20 jaarse en 20 oude) en 9 duivinnen die, gekoppeld aan een duiver, op dubbel weduwschap worden gespeeld. Reken daarbjj een 150 tal jonge duiven en de tandem Roose-Pyra is beschreven.  Om deze aanpak te staven hierbij een overzicht van de topprestaties in klassementen en ranking van de voorbije jaren :

2024 Nationaal KBDB

1e laureaat nationaal kampioenschap KHF oude + jaarse
1e laureaat nationaal kampioenschap Asduif KHF jaarse
2e laureaat nationaal kampioenschap Asduif KHF oude 

 2024 PE West-Vlaanderen KBDB

1e Asduif KHF oude + jaarse
2e Asduif KHF oude + jaarse
1e Asduif Allround oude + jaarse

 2023 PE West-Vlaanderen KBDB
3e Algemeen kampioen
1e Asduif Allround oude + jaarse

 2022 PE West-Vlaanderen KBDB
3e Algemeen kampioen
1e Asduif Allround oude + jaarse

 2020 PE West-Vlaanderen KBDB
3e Algemeen kampioen KBDB West-Vlaanderen
1e Asduif KHF oude + jaarse
2e Asduif KHF jongen

2019 PE West-Vlaanderen KBDB
3e Algemeen kampioen KBDB West-Vlaanderen
1e Asduif Allround oude + jaarse

 2018 PE West-Vlaanderen KBDB
3de Algemeen kampioen KBDB W

Een greep uit de duivenbijbel volgens Roose-Pyra

  • Resultaten bepalen de selectie en weinig andere items
  • Medio december worden kweekduiven gekoppeld, vliegduiven twee weken later om de intensiteit van het verzorgen wat te spreiden. De vliegduiven komen nog eens 3 dagen samen bij de aanvang van het seizoen
  • Duivinnen die racen krijgen hun duiver voor de inkorving gedurende ruime tijd te zien
  • Op woensdag (voor de inkorving op donderdag) komt alle duivers anderhalf uur samen met hun duivin en op donderdag krijgt de duiver dan nog zijn schotel als motivatie
  • Er dient noodgedwongen wat verduisterd te worden omdat de nabije straatverlichting teveel licht geeft in de avond
  • Jonge duiven worden eveneens verduisterd, ze worden samen gespeeld tot wanneer er zich toch al wat koppels hebben gevormd en worden dan op de schuifdeur gespeeld
  • De duiven trainen éénmaal daags
  • De duiven op de snelheid en halve fond gaan wekelijks de korf in (tot 13 vluchten in een seizoen)
  • Ruben Lanckriet is de raadsman met de witte kiel. De duiven worden gevaccineerd tegen paramyxo en paratyfus
  • Het voer is een combinatie van Versele-Laga, Bonduelle, Casaert-mengeling en eveneens behoorlijk wat mais als toemaatje
  • De oude duiven gaan na enkele opleervluchten met eigen vervoer naar Arras, terwijl Marijke, de echtgenote van Noël, toch een 15-tal keer de jonge duiven met eigen vervoer gaat opleren.
  • Tracht goed aan te voelen of de duiven zich goed voelen op hun hok. Hun hokken zijn handig uitgekiend, er zijn mogelijkheden om ze goed af te sluiten, te verluchten met windbreekgaas, te zorgen dat er geen tocht is, dit alles kan vlot en handig (meestal van buitenaf) worden aangepast en bijgestuurd. Het oog van de fijne melker is hier alom aanwezig.
  • Het is hier nog duivensport van fijne techniek en goede observatie. Eens iets wordt vastgesteld wordt heel kort op de bal gespeeld. Geen grote systeemhokken met ploegen die worden klaargestoomd. Wel integendeel.

Twee prachtige titels !

Nationaal kampioen kleine halve fond oude en jaarlingen

Met een coëfficiënt die de helft kleiner is dan de 2e gelauwerde eindigen ze met een fietslengte voorsprong op de eerste plaats.  Een prachtig resultaat in een zwaar concurrentiële omgeving. Een titel waar nog lang zal over gesproken en gemijmerd worden in Bekegem.

1e Nationale asduif kleine halve fond jaarlingen met Remco

Het is de superjaarling Remco die hier voor een uitzonderlijke prestatie zorgt en met een coëfficiënt van 0,6329 de tweede ook ver het nakijken geeft (1,66). Hij vliegt 1e, 2e, 4e, 4e en 9e (met om 9e van meer dan 10.000 duiven).  Een uitzonderlijk palmares van een uitzonderlijke duif. Remco is dan ook geen gewone duif. Als jonge duif vloog hij reeds driemaal heel vroeg op de uitslag en toen reeds had men in de gaten dat, zonder tegenslag, dit wel eens een heel goeie zou kunnen worden.  En zo geschiedde… Al had hij een speciale motivatie nodig…maar deze was de spelers niet ontgaan (observatie van de duif weet je nog…).   De eerste vlucht was een waaivlucht en de duif uit de bovenste nestbak bleef weg. De duivin van Remco (de nestbak eronder) stierf door een kwetsuur..en dit alles leidde ertoe dat Remco “getiktakt” was om de bovenste bak te veroveren met inboedel en alles.  Door Noël en Roger werd dit spelletje netjes gespeeld en mocht hij nu en dan de bovenste nestbank bezitten. Hij werd ingekorfd vanuit de bovenste nestbak met het gekende resultaat, een schoolvoorbeeld van territoriumdrang van een topduif.  De kwaliteit is in deze duif aanwezig (ook zijn afstamming mag gezien zijn met langs vaderszijde hun eigen ras, Marc Bogaert, Vandepoele, en langs moederszijde hun eigen soort gekoppeld aan de soort van Bellaert), maar door een scherpe observatie werd de alertheid op scherp gezet en de motivatie opgevijzeld.

Met de Witkop nog een echte topper op de hokken

Het eindigde niet met Remco alleen.  Bij deze superduif zouden zowaar de anderen overschaduwd worden, maar ook de titel van nationaal kampioen is gerealiseerd door topduiven.  Eén daarvan is de witkop die als volgt presteerde :

  • 1e provinciale asduif all-round west vlaanderen 2024
  • 2e nationale asduif kleine halve fond
  • 3e world best pigeon 2024
  • 2e provinciale asduif all-round west vlaanderen 2022

Een superduif met een palmares om van te duizelen. Een echte topper met ook een echte topafstamming. De vader komt van Paul Lannoo uit Tielt en is een kruising uit een zoon van de wereldberoemde Rudy van Gaby Vandenabeele met een superduivin van Luc Delaere uit Anzegem.  De moeder is er dan weer eentje van de eigen oude soort (Roose-Pyra, Honoré, Bogaert…).

Het stop niet bij deze twee toppers ! Kleppers zoals De Marc Pollin, De Fontenay, De 255/22 hebben in het verleden bewezen dat er veel kwaliteit huist hier in Bekegem. Zij vormen de verdere basis van het kweekhok en zorgen voor de toekomst.

En kwaliteit..en meesterschap !

Bij de terugrit naar huis maakten we ons de bedenking wat nu samengevat de succesfactor is van deze kampioenen. In eerste instantie een zeer goed buurtschap en vriendschap die reeds 30 jaar lang bestaat.  Ze verstaan elkaar met een blik en een knipoog, zoveel is duidelijk.  De taken zijn goed verdeeld en beiden zijn complementair aan elkaar.
Ze hebben in het verleden gekozen voor kwaliteit binnen de vluchten die ze graag speelden (snelheid en halve fond). Ze groeiden door naar de zware halve fond met een kolonie die niet persé veel groter werd.  Ze schieten niet op alles wat beweegt maar wachten netjes hun tijd af om met topduiven in topconditie naar de wedstrijden te gaan.
Door een harde selectie hebben ze steengoede duiven zitten en halen er door fijne verzorging en observatie alles uit.  In de voertaal zouden we zeggen “het zijn fijne melkers” en daarmee weet iedereen wat dit inhoudt.
Ze zijn allesbehalve aan het einde van hun latijn, wees gerust. Binnenkort hangt Noël ook zijn hamer en zaag aan de haak en kan er in een meer ontspannen sfeer worden verzorgd en gespeeld en dat zou nog wel eens vonken kunnen geven.
Ondertussen staan de cracks te pronken met hun foto’s in de living en is het genieten van een prachtig seizoen dat normaliter zijn verlenging zal kennen in 2025.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

Neem contact op

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om met ons contact op te nemen! Ons team staat klaar om je verder te helpen.

Contacteer ons

Heeft u een vraag ?

Heb je een vraag? Kijk dan eens bij onze Veelgestelde Vragen (FAQ)! Daar vind je snel en gemakkelijk antwoorden op de meest gestelde vragen. Of je nu meer wilt weten over onze veilingen, bestellingen, of praktische informatie zoekt, de kans is groot dat het antwoord al voor je klaarstaat.

bekijk alle veelgestelde vragen