Meer nieuws

Schoukens Jurgen (Groot-Bijgaarden) wint 3de Nat. Agen tegen 6.435 oude duiven

05 Jul 2024

Groot-Bijgaarden - Op een mooie zomeravond, om precies 20:21:48, landde de blauwe duivin met ringnummer BE22-2000769 op de plank bij de familie Schoukens. Deze prestatie leverde Jurgen Schoukens de 1e plaats provinciaal in Vlaams-Brabant en een indrukwekkende 3e plaats nationaal in Agen tegen een sterke competitie van 6.435 oude duiven. In de gecombineerde uitslag van oude en jaarlingen meldde de duif zich als 6e van 13.831 duiven.

BE22-2000769

De winnende duif had eerder dit jaar al laten zien dat ze in topvorm was met een 36e plaats van 1.347 duiven op de vlucht vanuit Blois. "Ik heb haar toen niet zien thuiskomen omdat ze pas maandag loskwamen en ik moest werken," aldus Jurgen. Op het hok is deze duif altijd een rustige verschijning, die steevast een nest maakt op een van de onderste bakken. Deze bijzondere duivin krijgt een plaats op het kweekhok, in de hoop dat ze de stammoeder zal worden van vele toekomstige prijsvliegers. Ze werd gespeeld op nest met 12 dagen broeden.

Afstamming

Qua afstamming heeft de winnende duif langs vaderskant een Barcelona-afstamming. De vader is een bewezen vliegduif bij Jurgen zelf.
De moeder is gekweekt uit "Inteeltje 719" van Koen De Backer (voor meer info over deze lijn zie foto hieronder) gekoppeld met Jurgens eigen "Agen Duivin", die zelf ook de 1ste Prov. Agen (en 6de Nat.) vloog. Een afstamming van duiven die de vlucht Agen duidelijk goed ligt!

Spelsysteem en Voeding

Het spelsysteem van Jurgen Schoukens is eenvoudig maar effectief. De duiven worden eerst opgeleerd tot 400 km, waarna ze op nest worden gespeeld voor de zware fondvluchten, wat verschillende standen kan omvatten. Zijn zoon speelt dagfond op weduwschap. Voor de voeding wordt gebruik gemaakt van Anthoons en Aidi, aangevuld met veel thee en regelmatig gentochol. Daarnaast wordt er thee gezet van kruiden die Jurgens vader plukt en zelf bereidt. Voor vluchten boven de 500 km krijgen de duiven altijd een recuperatie- en eiwitpil.

Veeleisende Hobby

De duivensport is voor Jurgen Schoukens een pure hobby en een manier om te ontspannen, maar toch streeft hij naar het beste resultaat. "Volgend jaar doen we met minder duiven mee. De combinatie van werk, de duiven en een goede balans in het gezin houden is niet altijd makkelijk," geeft hij toe. "De afgelopen maand juni ben ik elke dag om 5 uur opgestaan om de duiven in ideale conditie aan de start te krijgen, en dat weegt toch te zwaar in combinatie met mijn werk." Jurgen werkt in het buitengewoon secundair onderwijs OV4 type 9, waar de laatste maand veel werk en vergaderingen gepland stonden.


Met deze indrukwekkende prestatie in Agen zet Jurgen Schoukens zijn naam stevig op de kaart in de duivensport, en zijn toewijding en liefde voor de sport blijven onverminderd groot.
Jurgen, bij deze nogmaals van harte proficiat vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots