Meer nieuws

Sierens Norbert – Zwevegem 1e Provinciaal Vivonne (West-Vlaanderen) 2.369 oude duiven

19 Jun 2024

Norbert is geen onbekende in de nationale duivensport. Tot en met het seizoen 2010 vormde Norbert tandem met Luc Van Den Broecke. Ze werden in 1995 wereldberoemd dankzij hun nationale asduif Fond KBDB “Driebander”. Nadien ging Norbert op eigen naam verder en hoe. 
De laatste jaren speelde de Sierens kolonie zich in de kijker door het winnen van o.a.
1e Nationaal Chateauroux 17.189d. – snelste van 39.908d.
1e Nationaal Souillac 5.282d.
1e Nationaal Argenton 11.825d.
En dan spreken we nog niet van de provinciale en verschillende Top-10 nationaal noteringen zoals
3e Nat. Vivonne 9.015d. (2024)
3e Nationaal Limoges 7.274d.
4e Nationaal Brive 9.132d.
5e Nationaal Limoges 9.661d.
6e Nationaal Limoges 6.986d.
6e Nationaal Gueret 5.331d.
9e Nationaal Montluçon 9.462d.
enz..

Norbert startte het seizoen met een team van 30 oude en 35 jaarse weduwnaars. Deze huizen op 6 verschillende afdelingen. De weduwnaars werden begin Januari gekoppeld maar na 10 dagen broeden werden zowel het nest als de duivinnen verwijderd en was het weduwschap een feit. Van een 2e koppeling vlak voor de start van het seizoen is hier geen sprake meer. “Vroeger deed ik dat wel” vertelt Norbert “maar ik zag dat de duivers dan meer dan nodig met hun duivin bezig waren en geen tijd meer namen om deftig te eten. Hierdoor verspilden sommigen al teveel krachten en dit voor de start van het seizoen.”

Voor de rest heeft Norbert met moeite iets aan zijn systeem gewijzigd. Als voeder is er de Vandenabeele mengeling als basis en als de inkorf datum nadert wordt er tijdig opgevoederd met een sportmengeling. 
Bijproducten worden met moeite gegeven tenzij het weekend dat ze thuis blijven, dan verdwijnt er gedurende 3 dagen een flinke schep glucose + elektrolyten in het drinkwater.
Medisch gezien wordt er tijdens het seizoen om de 4 weken gekuurd tegen tricho, wordt er tegen coxi enkel gekuurd indien bij een mest controle een besmetting vastgesteld wordt en tegen ornithose wordt enkel gekuurd – na advies van de dierenarts - als de uitslagen niet goed zijn. 

“Wout” wint provinciaal Vivonne

Provinciaal winnaar en tevens 3e nationaal tegen 9.015 oude duiven werd blauwe weduwnaar “Wout”. “Wout” (B20-3095730) had dit seizoen al zijn conditie getoond want in de voorgaande vluchten won hij onder andere 5e Interprov. Chateauroux 7.152 oude duiven. 

“Hij kwam recht uit de goede richting” weet Norbert ons te vertellen “gezien de strakke zuidwestenwind en gezien we in de voorkant van de provincie wonen dachten we dat hij nog zou geklopt worden maar niets bleek minder waar. Hij kon zijn ereplaats op provinciaal niveau behouden en ook nationaal staat zijn ringnummer op de 3e plaats genoteerd. We zijn meer dan fier op deze unieke prestatie.”

Stefan Mertens