Meer nieuws

Team Hooymans WVL: 1e Nationaal Tulle 5.751 jaarse

23 Jun 2024

Team Hooymans WVL met verzorger Kristof Verstraete haalt op een goed half jaar tijd (als we enkel de speelweken uit het duivenseizoen meerekenen) al hun 2e nationale zege. Dankzij de superieure kweekstrategie van Jan Hooymans kan Kristof over een lading top duiven beschikken, maar dan nog moet je de kunst, om zulke groep duiven naar een topprestatie te begeleiden, in de vingers hebben. 

Het seizoen 2024 werd gestart met een groep van 45 doffers en 53 duivinnen, allen gespeeld volgens het klassieke weduwschap. Met deze groep wordt de grote halve fond en fond gespeeld. Daarnaast begeleidt Kristof een 40 marathon duiven (worden op totaal weduwschap gespeeld) en dan natuurlijk die groep jonge duiven welke jaarlijks door Jan Hooymans gekweekt wordt. 

Een van de belangrijke peilers in dit succesvolle systeem is de training van de duiven. Niet de duurtijd maar vooral de manier waarop de duiven trainen is heel belangrijk. Als de oude en jaarse duiven  net als jongen  - die hun eerste toertjes in de wijde omgeving maken – door de lucht klieven weet je als liefhebber dat het in orde is. Wanneer de duiven in volle seizoen tussen 30 min en 1 uur aan huis trainen is dat meer dan voldoende. 

Een andere peiler is dat er door het gehele Hooymans familie (zowel in Nederland als in Mol en Desselgem) niets aan het toeval overgelaten wordt. Alles begint met een hok dat de liefhebber alle mogelijkheden biedt om onder alle weersomstandigheden in te grijpen. Nergens wordt op een euro gekeken om de vliegduiven in de beste hokken te huisvesten. Een hok moet aangepast worden aan de omgeving waar het staat, dus alle hokken zijn verschillend. 
Qua verzorging wordt Kristof begeleid door de mensen van Aidi. Samen bespreken ze de vliegschema’s. Bij thuiskomst gaat er olie over het voeder en wordt het drinkwater verrijkt met electrolyten. De uitgestippelde voederschema’s worden strikt opgevolgd. 
Medisch gezien heeft Kristof het volle vertrouwen in dierenarts Emiel Demeester (Izegem). “een dierenarts met verstand van vogels” zegt Kristof “Zijn praktijk (Degudap) heeft een eigen labo en ze werken o.a. voor alle grote kippenkwekerijen in de buurt. Bovendien is Emiel – net zoals ik - tegen te snel en verkeerd gebruik van antibiotica.“

Nog een andere peiler in dit succesverhaal is het Team Hooymans zelf. “Naast Jan (een super motivator) kan ik ook steeds voor raad terecht bij Gregory Bekaert (Team Hooymans.be) en Christiaan van de Wetering (Team Hooymans.NL).  Daarnaast zijn er ook nog Tom Van Gaver en Vermeerbergen-Wilms die mij volop steunen. 

We hebben het met onze eigen ogen kunnen zien. Geen gebrek aan motivatie en inzet en we zijn er 100% zeker van dat het niet de laatste keer zal zijn dat we er langs moeten gaan om hen voor een nationale zege te feliciteren.

Het gehele Herbots team gunt het hen van harte

NL23-9407474
1e Nationaal Tulle 5.751 jaarse

Afstand: 605km

Snelheid: 1.257,57 m/m

Stefan Mertens